Hepatitida A - nákaza jen pro malé děti?

Hepatitida A - nákaza jen pro malé děti?

Paní Jiřina z Hradce Králové jela v létě se svou rodinou na dovolenou k moři. Bydleli v kempu, většinou si vařili sami a občas zašli na jídlo do okolních restaurací. Měsíc po návratu byly obě děti hospitalizovány se žloutenkou typu A.

Hepatitida A - nákaza jen pro malé děti?

Paní Jiřina z Hradce Králové jela v létě se svou rodinou na dovolenou k moři. Bydleli v kempu, většinou si vařili sami a občas zašli na jídlo do okolních restaurací. Měsíc po návratu byly obě děti hospitalizovány se žloutenkou typu A a 14 dní na to byl pozitivní i krevní test paní Jiřiny. Nevěděli, jak se nakazili. Mohla to být hygienická zařízení v kempu, děti se mohly nakazit v dětském brouzdališti nebo to mohlo být z ledu v nápojích. Dovolená byla pro rodinu celkem nákladná, a proto nechtěli investovat do očkování. Jak ale paní Jiřina sama dodává, zdravotní potíže, pobyt v nemocnici i následná roční dieta stála rodinu určitě víc, než preventivní očkování.

Očkování malých dětí a dospívající mládeže proti hepatitidám A i B je vhodné zejména proto, že je u nich vytvořena imunita dříve, než se dostanou do rizikového věkového období 15 - 24 let, kdy jim hrozí zejména nákaza hepatitidou B. Současně můžeme ochranou dětí proti virovým hepatitidám A a B docílit částečné ochrany také dospělých rodinných příslušníků.

V České republice propuká každým rokem několik epidemií virové infekční hepatitidy typu A. Bývá to zpravidla na podzim, kdy se děti vracejí z prázdnin a rodiny z dovolených v jižních zemích, a také začátkem zimy. Hepatitida A, ale i hepatitida B, patří k nejčastěji dováženým onemocněním ze zahraničí. Varovný je fakt, že ani pobyt v prvotřídních hotelích v zemích s vysokým hygienickým standardem není zárukou ochrany před nákazou hepatitidou A.

Letní tábory, školní zařízení jsou místa, kde se děti často nakazí hepatitidou typu A. Nemocný člověk kontaminuje nemytýma rukama okolní předměty a potraviny. Díky relativně vysoké odolnosti a infekčnosti viru se žloutenka rychle šíří. U dětí onemocnění probíhá na rozdíl od dospělých velmi často lehce a skrytě bez vyjádřených klinických příznaků (zežloutnutí), a proto děti nepoznaně a lehce přenášejí virus do svých rodin, kde po přenosu u dospělých probíhá onemocnění téměř vždy s vyjádřenými příznaky (mají žloutenku) a závažnější formou než u dětí.

Hepatitida se může také šířit například kontaminovanou vodou - odpadní vody, obsahující virus mohou znečistit zdroje pitné vody. Jsou popsány případy, kdy se nákaza rozšířila prostřednictvím zeleniny, která se zalévala kontaminovanou vodou. K nákaze může dojít i při koupání. Nakazit se je možné např. i z kostek ledu v nápojích nebo ze zmrzliny, ale také z ovoce a zeleniny omyté závadnou vodou nebo hnojené lidskými výkaly osob, které během onemocnění vylučovaly virus. Nákazu mohou obsahovat i tepelně nedostatečně zpracované ryby, krabi, ústřice, krevety a jiní mořští živočichové. Turisté se často žloutenkou typu A nakazí na dovolené u teplých moří včetně Středozemního nebo Jaderského.

Inkubační doba hepatitidy typu A je 15-50 (průměrně 30) dní, ale již během jednoho až dvou týdnů před tím, než se objeví první příznaky, může člověk infikovat další osoby. Na rozdíl od typu B však žloutenka typu A nepřechází do chronického stadia a není u ní riziko vzniku cirhózy a rakoviny jater. Případy, kdy došlo k selhání funkce jater a smrti, se však již vyskytly, především pak u starších dospělých osob. Závažnost průběhu onemocnění narůstá s věkem, rekonvalescence pak trvá déle a u starších nemocných může výjimečně skončit i úplným selháním funkce jater a smrtí.

Zdroj: Ewing PR

Doporučujeme

Články odjinud