Heřmánek roste hojně podél cest a podél polí. Foto: iStock

Heřmánek roste hojně podél cest a podél polí. Foto: iStock

Heřmánek můžete splést se rmenem. Foto: iStock
Z heřmánku si můžete vyrobit tinkturu. Foto: iStock
Čaj je asi nejčastější způsob, jak využít jeho přínosy. Foto: iStock
Drogu si můžete nasušit na zimu. Foto: iStock
5
Fotogalerie

Heřmánek léčí popáleniny i nachlazení. Na co dalšího ho můžete využít?

Žlutobíle kvetoucí heřmánek se pyšní přídomkem pravý či lékařský. Pro své mnohostranné využití by měl být součástí každé domácí lékárničky. Hojně se používá také v oblasti kosmetiky.

Kde najít krále léčivek?

Pokud mu nevyhradíte místo k pěstování na své zahrádce, vydejte se do teplejších oblastí a hledejte jej kolem cest, v polích i na lukách. Květy můžete sbírat od června do září. Heřmánek dorůstá nejčastěji výšky deset až třicet centimetrů, výjimečně může mít až šedesát centimetrů. Sbírejte květy ideálně třetí až pátý den po jejich rozvití. Pozor si dejte na záměnu heřmánku se rmenem. Případný omyl není nebezpečný, jen se můžete rozloučit s léčivými účinky. Žluté kuželovité květní lůžko heřmánku je na rozdíl od květního lůžka rmene duté. Také vůně rostliny není hořkosladce jablečná jako u heřmánku.

Na co využít další bylinky? Podívejte se na video: 

Pokračování 2 / 6

Uložte si zlatý bylinný poklad na zimu

Pokud chcete heřmánek uskladnit a využívat jeho blahodárných účinků i mimo období, kdy kvete, usušte jej v jedné vrstvě na papíře či lépe na sítě, na tmavém suchém místě. Sušení bude trvat týden až čtrnáct dní. Sluneční svit by z byliny zbytečně vytahoval léčivé látky i samotnou chuť. Použít můžete i sušičku, důležité je však nastavit ji na nízkou teplotu (ideálně do 35 °C). Dobře usušené květy uložte do skleněné nádoby, kterou utěsněte.

Pokračování 3 / 6

Všestranný lék pro děti i dospělé

V každém květu heřmánku naleznete více než sto prospěšných látek. Pochlubit se může analgetickými, protizánětlivými, uklidňujícími i desinfekčními účinky. Skvělý je proti křečím a nadýmání, proto je ve formě čaje podáván také malým dětem. Celkově heřmánek podporuje trávení. Ženy mohou využít jeho tlumící schopnosti při menstruačních bolestech. Obklady z nálevu heřmánku uleví při zánětu spojivek nebo ječném zrnu, ale též při léčbě popálenin I. a II. stupně.

Heřmánková silice se využívá pro potlačení alergických reakcí, zejména kožních vyrážek. Bylinná droga usnadňuje hojení, a tak jeho použitím můžeme předcházet vzniku jizev. Masáž heřmánkovým olejem zklidní namožené svaly. Šálek heřmánkového odvaru zase navodí dobrý spánek a zbaví nás neklidu. S pomocí heřmánku snadno zatočíte i s nachlazením. Odvar sníží horečku a tlumí kašel, inhalace zatočí s rýmou a kloktání uleví od bolesti v krku. Koupele si mohou připravit i lidé, které trápí obtíže spojené s hemeroidy. Heřmánek smíchaný se skořicí snižuje hladinu cukru v krvi, a je tak velmi vhodný pro diabetiky.

Pokračování 4 / 6

Tekuté zlato v hrnečku

Pokud budete připravovat nápoj z čerstvého heřmánku, potom vložte do šálku 6–8 čajových lžiček. Jestliže sáhnete po heřmánku sušeném, stačí vám 2–3 lžičky. V obou případech nechte léčivou drogu vylouhovat 2–5 minut.

Doporučujeme nepít více než čtyři šálky, tedy jeden litr heřmánkové infuze denně. Předávkování heřmánkem může způsobit nevolnost až zvracení. Ačkoliv mezi jeho benefity náleží, že působí protialergicky, sám může být alergenem. Opatrně by s ním měli zacházet zejména alergici na kteroukoli rostlinu z rodu hvězdnicovitých (asteraceae) nebo složnokvětých (compositae). Alergie se většinou projeví otokem očí a vyrážkou.

Pokračování 5 / 6

Heřmánek nejen pro blondýnky

Asi nejznámější efekt heřmánku je zesvětlování vlasů. Oplachy z něj ale dodávají lesk hřívám všech barev a zklidňují pokožku na hlavě. Heřmánková silice se přidává také do mýdel, pleťových vod, tělových mlék anebo krémů vhodných zejména pro unavenou pleť.

Pokračování 6 / 6

Heřmánek léčí i čtvernožce

Blahodárný účinek může heřmánek přinést i zvířatům. Chovatelé koní jej využívají u svých svěřenců k detoxikaci. Majitelé psů a koček jej mohou použít nejčastěji ve formě bylinných směsí pro zlepšení srsti a trávení svých miláčků.

Doporučujeme

Články odjinud