Hezcí muži jsou plodnější

Hezcí muži jsou plodnější

Muži s atletickou postavou a rysy obličeje, které vyhovují všem hollywoodským kritériím krásy, mají další důvod shlížet na ostatní příslušníky stejného pohlaví s pohrdáním. Přesvědčivé argumenty jim k tomu poskytl sexuolog Charles Soler z univerzity ve španělské Valencii.

Tým biologů, který pod jeho vedením zkoumal rozplozovací schopnosti mužů, totiž zjistil, že vyslovení krasavci mají kvalitnější sperma než ostatní muži.

Laboratorním testům se podrobilo 66 dobrovolníků nejrůznějšího vzhledu. Vedle rozboru semene byl zároveň vyfotografován jejich obličej zepředu i z profilu a pořízené snímky byly předloženy 230 mladým ženám. Ty měly určit, koho z nich by si podle vzhledu vybraly za životního partnera. Většina z nich se rozhodla pro vyložené krasavce, kteří, jak ukázaly sexuologické analýzy, současně disponovali nejhbitějšími, a tedy pro oplodnění nejvhodnějšími spermiemi.

"Výzkum naznačil," informuje vědecký časopis Evolution and Human Behaviour, "že příroda to zařídila tak, aby muži s nejlepšími reprodukčním schopnostmi byli zároveň pro příslušnice druhého pohlaví fyzicky nejpřitažlivější." Tato zásada platí i naopak, jak odhalili odborníci z britského Nottinghamu. "Ženy s atraktivním obličejem oplývají svůdným hlasem, jímž dokáží sexuálně vzrušit přitažlivé muže a přilákat je tak do své náruče," shrnuje jejich poznatky měsíčník New Scientist. (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud