Historie vibrátoru – stará jako lidstvo samo

Historie vibrátoru – stará jako lidstvo samo

Oblíbený doplněk sexuálního života nejen osamělých žen, ale také velké spousty párů. Jaká je historie této populární hračky pro dospělé a jakým vývojem musela projít do dnešní podoby?

Navzdory své jednoduchosti přináší značnou potěchu, zlepšuje náladu a dokonce mu jsou přičítány medicínské úspěchy. To je vibrátor, dildo, šidítko, robertek atd.

Už od pravěku

Pokud si myslíte, že vibrátor (či jeho nevibrující verze pod názvem dildo) je něco nového, něco, co s sebou přineslo až rozšíření sexshopů, pak budete nyní překvapeni. Nástroje, které vědci identifikovali právě jako ženská sexuální šidítka se objevují již na pravěkých jeskynních malbách. Oficiálně nejstarším umělým penisem je dvaceticentimetrový falus z mladší doby kamenné, odhadovaného stáří 30 000 let před Kristem. Nalezen byl v jeskyni Hohle Fels nedaleko německého Ulmu. Pyje nejsou pochopitelně vynálezem pouze evropským.

Celosvětový fenomén

Rovněž na starých stavbách a sochách na Indickém subkontinentu a v jihovýchodní Asii dochází k zobrazení předmětů, které pravděpodobně sloužily ke stejným účelům, k jakým se používají v dnešní době dilda a vibrátory. Také staré egyptské, čínské i další civilizace umělá mužská přirození znaly.

První skutečně funkční a využívaná dilda se dělala většinou z kamene, mramoru, dřeva, slonoviny, kostí a dalšího materiálu, který byl natolik pevný, že mohlo docházet k penetraci, ale zároveň jej byl člověk schopný opracovat do požadovaného tvaru a velikosti.

Etymologie

Současný výraz pro předmět ve tvaru ztopořeného penisu, který se používá k vaginální a anální stimulaci, je dildo. Původ tohoto slova je poněkud nejasný a existuje několik teorií. Jedna tvrdí, že tento název byl původně uplatňován na předmět sloužící námořníkům k zamykání vesla na člunu, aby se nemohlo pohybovat.

Tento předmět měl tvar většího kolíku a jméno dildo bylo propojeno se stejnojmenným městem v blízkosti Dildo Island v Newfoundlandu v Kanadě. Jiná teorie říká, že toto slovo vzniklo zkomolením italského diletto, tedy potěšení. Název vibrátor pak logicky vznikl na základě schopnosti moderních dild vibrovat.

Osvícenství a hysterie

Přeskočme nyní dobu středověku, která v křesťanské Evropě příliš nepřála sexuálnímu potěšení, a dostaneme se rovnou do dob novověku, osvícenství a moderní lékařské vědy. Ta studovala odvěkou ženskou nemoc – hysterii. Lékaři se domnívali, že tyto ženské problémy pocházejí od dámských intimních partií.

Aby došlo k léčení nemoci, měly být tyto partie stimulovány, a to právě vnitřní masáží pomocí jednoho speciálního předmětu. Ten nebyl v počátcích příliš sofistikovaný, ale i to stačilo na mnoho úspěšných orgasmů, zlepšení života zanedbávaných žen a méně hysterie způsobené jejich neukojením.

Mechanizace

V polovině 19. století došlo k technologickému zlomu, kdy byl vytvořen první stimulant ženských pohlavních orgánů, který fungoval na páru. Potřeboval ovšem obsluhu, kotel, topiče a tak manipulace s ním nebyla vůbec jednoduchá ani intimní. Nicméně hysterie s ním šla léčit dobře.

Postupně byl tento mechanismus vylepšován a došlo na pohon benzínový a následně elektrický. Jednalo se ovšem stále ještě o medicínskou masážní pomůcku, alespoň oficiálně. Teprve s tzv. sexuální revolucí v 60. letech 20. století (primárně v západních zemích) došlo k transformování obyčejných masážních válečků na tvarované a penis imitující nástroje.

Vibrátory dnes

Nyní jsou už vibrátory neuvěřitelně technologicky pokročilé a dostanou se do ruky v podstatě komukoli, nikoliv pouze lékařům a hysterickým ženám. Vibrátory jsou vyráběny z různých materiálů, které jsou primárně dotekově příjemné a dokážou držet tvar, jsou dobře omyvatelné a splňují hygienické i ekologické nároky.

Jsou rovněž různých velikostí, různých funkcí a různých zaměření. Seženete speciální stimulanty pro vaginální i klitorální rozkoš, existují speciální dvojité vibrátory pro potěšení vaginální a anální, stejně jako vibrátory cílené na muže určené k masáži prostaty. To vše za cenu od několika set korun, kompaktně, přenositelně a diskrétně.

ČTĚTE TAKÉ:
Thajské kněžky lásky mají v posteli nejraději Slováky

Doporučujeme

Články odjinud