Hit léta: náramky z gumiček. Jsou opravdu nebezpečné? ČOI mírní obavy

Hit léta: náramky z gumiček. Jsou opravdu nebezpečné? ČOI mírní obavy

Barevné náramky z gumiček byly donedávna hitem hlavně v zahraničí, teď si je ale ve velkém oblíbily české děti a dávají je svým kamarádům na důkaz přátelství. V Irsku a Velké Británii gumičkové nadšení nyní vystřídala panika - některé sady gumiček kontrolovaných v těchto zemích totiž obsahovaly toxické ftaláty a to až v množství 500krát vyšším, než povoluje evropská norma (do 0,1 procenta hmotnosti výrobku). Podle aktuálního zjištění České obchodní inspekce ale zatím nebyly tyto závadné gumičky objeveny na českém trhu.

Česká obchodní inspekce se v rámci své kontrolní činnosti aktuálně věnuje kontrolám všech druhů nabízených gumiček Loom bands, jak z hlediska dodržování ustanovení zákona na ochranu spotřebitele, tak i dalších právních předpisů v dozorové kompetenci ČOI. Pokud je zjištěno porušení těchto předpisů, jsou v návaznosti ukládána opatření. Ve většině případů se jednalo o prodej řádně neoznačených výrobků, jejichž prodej je zakázán do doby zjednání nápravy. Zatím Česká obchodní inspekce nemá žádné informace, které by vedly k podezření, že by gumičky s nadlimitním množstvím ftalátů byly na českém trhu.

ČOI je mimo jiné v kontaktu se sdružením Arnika, které se tomuto tématu také aktivně věnuje a již provedlo základní měření sad gumiček zjištěných v tržní síti pomocí rentgenového spektometru, zda obsahují měkčené PVC. Toto měření nabízejí spotřebitelům k ověření bezpečnosti výrobku. Ani jejich provedená měření zatím neprokázala nadlimitní množství nebezpečných prvků v žádných zkoumaných gumičkách na českém trhu.

Česká obchodní inspekce pokračuje v těchto kontrolách a také sleduje další fáze měření, které si zadalo sdružení Arnika. Podrobné informace, jaké výrobky byly zatím testovány a s jakým výsledkem, naleznete na stránkách sdružení.

zdroj: TZ

Doporučujeme

Články odjinud