Hitem zimní sezóny je světlo

Hitem zimní sezóny je světlo

Ráno se vám nechce vstávat z postele, během dne zíváte, jste mrzutí, čokoládu jíte po kilech a máte pocit, že vaše energie a zájem o sex jsou na bodu mrazu?

Není se co divit. Česká republika se totiž nachází zhruba na padesáté rovnoběžce, a vy jste se zřejmě zařadili mezi 30 procent populace, která v této oblasti trpí zimním blues. Odborně se nazývá sezónní afektivní porucha a její příčinou je nedostatek denního světla v zimních měsících. Původně anglické označení zimního blues odráží pověstný britský suchý smysl pro humor – Seasonal Affective Disorder najdete nejčastěji pod zkratkou SAD, což v angličtině znamená „smutný, melancholický, chmurný“. Britové na šedesáté rovnoběžce o tom vědí své.

Čím dále se totiž vzdalujeme od poledníku, tím více narůstá procento lidí, kterým zimní blues působí potíže. Severské země se tedy logicky drží na špičce žebříčku výskytu SAD. Ve výhodě jsou jen Seveřané, jejichž území pokrývá vrstva jasně bílého sněhu, který odráží světlo.

„Zimní blues způsobuje nedostatek slunečního světla, světelná terapie tedy spočívá v tom, že pacienty vystavujeme každý den paprskům ze speciálního zdroje jasného světla. Paprsky musejí být vnímány i očima,“ vysvětluje klinický psycholog PhDr. Jiří Tyl, který se léčbou sezónní afektivní poruchy dlouhodobě zabývá. „Zimní blues totiž souvisí s tvorbou melatoninu, hormonu tlumícímu činnost nervové soustavy. Melatonin, přezdívaný „spánkový hormon“, vzniká v části mozku zvané šišinka, neboli epifýza. Ta má přímé spojení s našima očima, přes ně přijímá informace o intenzitě světla v našem okolí a podle toho řídí produkci melatoninu,“ dodává PhDr. Jiří Tyl.

V noci, kdy je tma, se nám maximální produkce melatoninu hodí – umožňuje nám kvalitně spát a odpočívat. Jasné denní světlo ráno tvorbu „spacího hormonu“ ukončí a dá našemu tělu signál, aby bylo svěží a probuzené. V zimě, při nedostatku světla, však tvorba melatoninu přetrvává i přes den, a tak si naše tělo začne zpívat zimní blues.

A co nám radí odborníci? Při lehčích příznacích SAD doporučují v zimě hodně lyžovat a jezdit za sluncem. Pokud se však nemůžete přestěhovat na pláž a naladit si jižanské blues, tak vám nezbývá, než se každý den vystavit alespoň na 30 minut jasnému světlu, které připomíná prozářené jarní ráno. Jasné světlo znamená použití speciálního zdroje, který vyzařuje nejméně 2.500 luxů, což je asi pětkrát více, než světla v dobře osvětlené kanceláři. Nemusíte se do světla přímo dívat, můžete třeba poslouchat muziku, nebo popíjet s přáteli, světlo by však mělo zasahovat úroveň vašich očí.

U silnějších zdrojů, jako je 10.000 luxů, se doporučuje pobyt dále od světla, doba vystavení se však zkracuje. V každém případě je nutné poradit se s lékařem, který vám doporučí správnou léčbu. Speciálních zdrojů světla pro světelnou terapii je už na trhu dostatek.

„Nejnovější vědecké poznatky ukazují, že světlo může pomoci nejen vyrovnat se se zimním blues, ale i při léčbě premenstruační a předporodní deprese, poruch příjmu potravy jako je bulimie, poruch spánku, ale také neuropsychických symptomů Alzheimera a Parkinsonovy choroby,“ dodává klinický psycholog PhDr. Jiří Tyl.

Dostatek světla tedy není radno v zimních měsících podceňovat. Do letošního zimního slunovratu 22. prosince, kdy se začíná noc zkracovat a blahodárného světla začne postupně přibývat, je ještě daleko.

Jak na nedostatek denního světla v zimě reagují známé osobnosti?

Herec Tomáš Krejčíř bere nedostatek světla jako signál, že si máme v zimě odpočinout. Světlo v zimních měsících hledá při procházkách a lyžování na horách. Rapper Gypsy.cz sice zimu nenávidí, ale přiznává, že v tomto ročním období píše nejlepší věci. Zpěvák Dan Bárta vnímá muziku všemi smysly, ale winter blues si nepřipouští a není si jistý, zda na nedostatek světla, reaguje nějak dramaticky. (V momentě odpovědi byl pod zářivkou). Trenérka fitness Hanka Kynychová sází na barvy, hodně barevného ovoce a zeleninu. Tělo ráno nastartuje speciální masáží. V podobném duchu a to skokem do bazénu a následným posezením na zasněžené lavičce pomáhá odehnat depresivní winter blues moderátor Aleš Juchelka. Módní návrhářka Liběna Rochová by zimu vyměnila za pobyt ve slunných krajinách, kdežto moderátor Leoš Mareš ja rád, když je v zimě doma. A britská zpěvačka skupiny Ohm Square Charlie One si přeje „kdyby tak byla zima v Čechách jen trošku kratší“ a jedním dechem dodává „ještě, že máme svařák!“ A jak jste na tom s nedostatkem světla a winter blues vy?

Celé odpovědi na anketní otázku Jak na Vás působí nedostatek světla v zimě? naleznete zde:

Tomáš Krejčíř, herec „Nedostatek světla mi většinou nevadí, myslím, že je to přirozený signál, že si máme v zimním období odpočinout, i když v mém povolání to v zimě zrovna neplatí. Jako zemědělci mají sezónu v létě, my máme nejvíce práce v zimě. Snažím se proti zimnímu blues bojovat tím, že jsem co nejvíce venku, když je světlo, jezdím na hory, kde je sníh a tam se dobíjím. „

Gipsy.cz, rapper „Abych řekl pravdu, zvládám to špatně. Nejen, že nenávidím zimu, ale jsem doslova závislý na slunečním světle. Podzim i zimu prakticky prospím. Ale jedna věc je na tom přeci jen dobrá. V těchto podnebních podmínkách píšu paradoxně ty nejlepší skladby.“

Dan Bárta, zpěvák skupiny Illustratosphere Chmch, nevím vlastně, snažím se jen vydržet zimu, svátky a časový skluz co nejefektivněji. Jestli reaguju na nedostatek světla nějak dramaticky, si zrovna teď pod zářivkou neuvědomuji, i když popravdě jsem třeba vždycky trochu nerad, když jedu hrát a už po cestě tam je tma. Ale jinak to moc nevnímám nebo si to spíš teda nepřipouštím. vlastně bych si ani nevzpomněl, jestli jsem si někdy položil tuhle otázku...

Charlie One, zpěvačka skupiny Ohm Square „Řekla bych, že SAD (Seasonal Affective Disorder) se vyskytuje v řadě zemí i za hranicemi České republiky:), ale je pravda, že pocit winter blues je zřejmě v české psychice hluboko zakořeněný.

Když jsem se poprvé rozhodla trávit v České republice více času, vzpomínám si, jak řada lidí reagovala, když zjistila, že tu dlouhodobě zůstanu od začátku září ... „Ty se sem stěhuješ před ZIMOU, jo?“ říkali. „Ty ses asi zbláznila. Zima je tady drsná.“ dodávali. Za několik let mi došlo, co tím mysleli.

Když se ochladí, tak na mě taky padne lehčí ´depka´, ale netrvá moc dlouho. Zbožňuju podzim (je to i moje barva, protože jsem zrzka) a zimu beru jako čas, kdy mohu pracovat. Pro muzikanty je mizerné počasí dobrá příležitost nikam nechodit a psát hudbu!

Ruku na srdce, byli bychom skutečně šťastní, kdyby bylo každý den léto? Věřím, že změna ročního období je pro nás dobrá. V dnešní době, kdy jsme svědky tolika změn klimatu, nevíme, co nás další den čeká! Trocha nejistoty v našem životě může být i zábavná, i když současné divné zvraty počasí jsou bohužel způsobeny smutnými okolnostmi.

Kdyby tak česká zima byla jen o trochu kratší.

Každý rok si říkám, že se naučím lyžovat nebo jezdit na snowboardu, ale ještě jsem to neudělala. Jezdím dobře na takových těch malých lyžičkách, když si dám několik piv a venku je TMA ...

Začátkem příštího roku si zahraji jedno roční období – Jaro v nové české pohádce, kterou režíruje Tomáš Krejčí. Nenechte si ji ujít. Je to krásný příběh, který se „trochu“ vztahuje k našemu tématu ...

No, ještě že máme SVAŘÁK, který nám pomůže přežít. Je to jedna z českých radostí, kterou jsem si zamilovala ...:)

Leoš Mareš, moderátor „V zimě jsem v pohodě, na mě zimní blues nepůsobí. Jsem rád, když jsem doma.“

Hanka Kynychová, majitelka fitness studia „Proti zimnímu blues bojuji ovocem a zeleninou, je to vše o barvách. Když rozkrojíte červený grep, tak je vám hned příjemněji. Čím více barevného ovoce se zelenou, červenou, žlutou, oranžovou slupkou, tím lépe. Ráno si také dávám tříminutovou „zimní sprchu“, celé tělo si namasíruji speciální masážní žínkou, která se používá do sauny. Pozornost věnuji i chodidlům, kde je nejvíce reflexních bodů. Organismus se mi perfektně nastartuje na celý den.“

Liběna Rochová, módní návrhářka „Zimní blues sice zní velmi poeticky, ale působí na mne negativně. Slunce v zimě postrádám a vyměnila bych toto roční období za pobyt v teplých krajinách, kde je slunce dostatek.“

Aleš Juchelka, moderátor Můžu říct, že poměrně depresivně. Lahodně však ve dvou případech. A to, pokud po sauně vyběhnete ven, smočíte své tělo v bazénu a potom na lavičce pozorujete přes vločky sněhu odpolední oblohu, druhý případ, když se vracíte domů a sněží přes pouliční lampy a vy posloucháte hudbu v sluchátkách.“.

zdroj: Ogilvy Česká republika s.r.o.

Doporučujeme

Články odjinud