Ragú z uzených žeber
4 porce příprava: 50 minut
1,2 kg masitých uzených vepřových žeber, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce medu, 200 ml bílého vína, sůl a pepř, olivová nať
POLENTA: 800 ml plnotučného mléka, 200 g instantní kukuřičné polenty, 20 g másla, 50 g nastrouhaného parmazánu, sůl a pepř
Žebra nakrájejte na osm stejně velkých kusů. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Česnek podrťte nožem. Žebra opečte na oleji z obou stran.Pak maso vyndejte z kastrolu. Do výpeku vsypte nakrájenou cibuli a opékejte ji, až změkne. Vsypte česnek a společně ještě chvilku opékejte dozlatova. Přidejte rajčatový protlak a med a krátce orestujte. Zalijte vínem a nechte ho krátce odvařit. Pak přidejte 700 ml vody a olivovou nať a přiveďte k varu. Do omáčky vložte žebra. Zaklopte pokličkou a na velmi mírném ohni duste 30 minut doměkka. Mezitím uvařte jako přílohu polentu. Mléko přiveďte v hrnci k varu. Oheň ztlumte na minimum a za stálého míchání postupně vsypte instantní polentu. Míchejte a vařte do kašovité konzistence, asi 3 minuty. Pak sejměte z ohně. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte máslo a nastrouhaný parmazán a promíchejte. Na talíře rozdělte hotovou polentu a k ní přidejte ragú se žebry. Ozdobte olivovou natí.
Uzená žebra
Jsou skvělá i jen tak, pečená, vařená nebo grilovaná. Pokud je vaříte, získáte velmi chutný vývar na polévku. Obrané maso využijete například do „šunkofl eků“ nebo francouzských brambor.
Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 4
Medový pastinák s uzeným jazykem
4 porce příprava: 50 minut
600 g uzeného hovězího jazyka, 800 g pastináku, 80 g másla, 100 g medu, 4 palice česneku, sůl a černý hrubě mletý pepř, 200 g majonézy, 2 lžičky citronové šťávy
Uzený jazyk zalijte vroucí vodou a vařte ho asi 2 hodiny doměkka. Po uvaření ho oloupejte a nechte v horkém vývaru do podávání. Pastinák oloupejte a podélně rozkrájejte. Naskládejte ho do hlubokého plechu na pečení. Máslo rozpusťte v kastrůlku s medem. Osolte, opepřete a natřete na připravený pastinák. Do plechu vložte i rozříznuté hlavičky česneku. Vložte do trouby a pečte při 200 °C asi 30 minut. Po upečení česnek vymačkejte ze slupek. V misce ho rozetřete a smíchejte s majonézou a citronovou šťávou. Dip servírujte k medovému pastináku a na slabé plátky nakrájenému uzenému jazyku.
Pastinák
Blízký příbuzný klasiky kořenové zeleniny – petržele – je mohutnější, odolnější při pěstování a také sladší, proto chutná i dětem. Jeho chuť se v tomto receptu navíc krásně snoubí s česnekem a medem.
Pokračování 3 / 4
Závin plněný kapustou a houbami
4 porce příprava: 60 minut
6 velkých listů kapusty, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 100 g slaniny (pancetty), 4 lžíce řepkového oleje, 100 ml smetany 33%, 200 g žampionů, sůl a pepř, 1 balení listového těsta, 50 g strouhanky, 3 vejce uvařená natvrdo + 1 vejce na potření, 1 lžička celého kmínu
Z listů kapusty vykrojte tuhé řapíky. Listy nakrájejte na nudličky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Slaninu nakrájejte na kostičky. V pánvi zahřejte 2 lžíce oleje a orestujte na něm slaninu dozlatova. Přidejte cibuli a ještě krátce restujte, až zesklovatí. Přidejte česnek a nakrájenou kapustu a společně opékejte asi 5 minut. Zalijte smetanou, osolte, opepřete a duste, až se smetana vstřebá. Pak nechte vychladnout. Žampiony nakrájejte na plátky. V kastrůlku zahřejte olej a žampiony na něm krátce orestujte. Pak je nechte také vychladnout. Troubu předehřejte na 200 °C. Listové těsto rozválejte. Na střed nasypte vrstvu strouhanky. Na ni rozprostřete vrstvu kapusty, podušené žampiony a zakončete vrstvou z nakrájených vařených vajec. Přes náplň přehněte jednu část těsta. To potřete rozšlehaným vejcem a překryjte druhým dílem těsta. Povrch závinu ještě pomašlujte vejcem a posypte kmínem.Vložte do vyhřáté trouby a při 200 °C pečte dozlatova, asi 20 minut.
Kapusta
Tato neprávem opomíjená zelenina, které se také říká brukev, je známá v mnoha podobách. Je bohatá na vlákninu, vitaminy skupiny B a C, obsahuje draslík, hořčík, fosfor, železo i karoteny.
Pokračování 4 / 4
Nákyp se zeleninou a zrajícím sýrem
4 porce příprava: 50 minut 2 velké pórky, 2 lžíce oleje, 50 g másla + na vymazání formy, sůl a čerstvě drcený černý pepř, 150 g anglické slaniny nebo italské slaniny, 250 g sýra Reblochon, 2 podlouhlé ořechové chleby (může být ciabatta či jiný bílý chléb), 5 vajec, 500 ml smetany, 2 snítky rozmarýnu
Pórky podélně nařízněte a pečlivě propláchněte. Pak je nakrájejte na kolečka. V pánvi zahřejte olej s máslem a vsypte do ní pórek. Duste ho přibližně 5 minut na velmi mírném ohni. Osolte a opepřete. Promíchejte a odstavte z ohně. Troubu předehřejte na 190 °C. Formu vymažte máslem. Slaninu nakrájejte na kostičky, sýr a ciabattu na plátky. Vejce rozklepněte do misky, přidejte smetanu, špetku soli a pepře a rozšlehejte. Plátky chleba lehce namočte do smetany s vejci a skládejte je do formy. Vrstvy chleba prokládejte plátky sýra a podušeným pórkem. Do naplněné formy vlijte zbylou smetanu s vejci. Povrch posypte kostičkami slaniny a natrhaným rozmarýnem. Vložte do předehřáté trouby a při 190 °C pečte dozlatova, přibližně 30 minut.
Zrající sýr
Zkusili jste už v kuchyni použít zrající sýr Reblochon? Vyrábí se z nevařeného mléka ze druhého dojení, pochází ze Savojska a je výborný do zapečených jídel a slaných koláčů.