Hladina cholesterolu se liší podle rasy i pohlaví

Hladina cholesterolu se liší podle rasy i pohlaví

Poněkud kontroverzního srovnání se dopustili američtí odborníci tím, že zkoumali hladinu tuků v krvi pacientů a výsledky třídili podle rasy a pohlaví. Z jejich výzkumu však jednoznačně vyplynulo, že afričtí černoši a ženy mají všeobecně lepší hladinu tuků v krvi a méně trpí srdečními chorobami než běloši a muži.

Na Duke University tým odborníků potvrdil, že existují rozdíly ve velikosti a množství tukových kapének v krvi a lymfě podle rasy a pohlaví. Je proto potřeba ke každému pacientovi přistupovat speciálně, protože riziko vzniku kardiovaskulárních chorob se liší případ od případu. Studie také odhaluje, proč jsou lidé se stejnou hladinou cholesterolu různě ohroženi nemocemi oběhové soustavy.

Černošky mívají v těle častěji větší částice LDL (špatného) cholesterolu a zároveň menší množství malých LDL částic než bělošky. Ženy mají vyšší hladinu HDL (dobrého) cholesterolu v krvi oproti mužům, navíc mají ale také větší množství velkých částic HDL cholesterolu.

Takzvaný dobrý cholesterol je přitom znám pro své blahodárné účinky na lidský organismus, neboť ochraňuje člověka před rozvojem nemocí oběhové soustavy. Rasové rozdíly nebyly tak patrné jako rozdíly mezi pohlavími, přesto lze říci, že zkoumaní černoši měli vyšší procento velkých částic HDL cholesterolu v těle než běloši. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud