Hlasujte v soutěži Český klip desetiletí

Hlasujte v soutěži Český klip desetiletí

Až do 17.6. se internetu nabízí jedinečná příležitost,j ak ovlivnit soutěž pořádanou Českou televizí o nejlepší Český klip desetiletí.

Hlasujte v soutěži Český klip desetiletí

Až do 17.6. se internetu nabízí jedinečná příležitost,j ak ovlivnit soutěž pořádanou Českou telev izí o nejlepší Český klip desetiletí. Hlasovat lze na stránkách České televize.

Vylosováno bude 20 hlasujících a ti vyhrají opravdu zajímavé ceny. Ti na 1. až 5. místě získají balík hudebních CD, jejichž počet odpovídá výšce výherce v cm. Rychle se tedy přeměřte a pusňte se do hlasování. 170 CDček není k zahození.
Hlasovat bude také odborná porota, v níž zasedají oslovení odborníci z oblastí audiovizuální tvorby, hudební a filmové publicistiky, fotografie a výtvarného umění se zaměřením na hudbu. Naleznete zde například jména: Čtvrtníček Petr, Caban Michal, Fenič Fero, Gedeon Saša, Herz Juraj, Hřebejk Jan, Chytilová Věra, Klein Dušan, Marhoul Václav, Troška Zdeněk, Šteindler Milan, Svěrák Jan, Suchý Jiří, Smyczek Karel, Menzel Jiří. Kompletní seznam osobností v odborné porotě naleznete zde.

Soutěže se může zúčastnit původem český nebo česky zpívající interpret či hudební skupina s videoklipem. Tím se rozumí samostatné dílo vytvořené s úmyslem vizualizovat hudební skladbu, tomuto pravidlu nevyhovuje prostý záznam televizních či koncertních vystoupení. Soutěž je rozdělena do kategorií podle roků od 1990 až po rok 2000. Žádné další dělení podle hudebního žánru není. V každé kategorii vyhrává videoklip, který získá nejvyšší počet hlasů. Předání výher proběhne 29. června 2001 ve 20.25 hod. v rámci přímého přenosu ČT.

Asi nejzajímavější na celé soutěži je zdigitalizování všech přihlášených klipů. Ty si můžete přehrát na internetu, nebo v lepší kvalitě shlédnout na ČT2 v pořadu Noc s andělem. Přímo fascinující je celkový počet kli pů, který dosáhl počtu 1700. Na stránkách České televize naleznete 1700 hudebních klipů od roku 1990 až po rok 2000.
Najdete například oblíbeného Martina Maxu a jeho klip Ráno v ulicích, Františka Nedvěda a píseň Devatenáct, klipy z filmu Samotáři, a další skupiny a interprety: Wanastowi vjeci, Tata Bojs, Sklovská Sisa, Monkey Business, Lucie, Ledecký Janek, Landa Daniel, Kocábová Natálie, Chinaski, El Digga, Damiens, Csáková Ilona, Bílá Lucie, Argema, Basiková Bára, Buty, Hůlka Daniel.
Najdete však i starší perly naší hudební scény, které určitě stojí za shlédnutí. Stačí zabrousit do let 1990 - 1992 a najdete například klip Richard Genzer a skupina UNO s písní S tou vaší lambádou nebo skupinu Kreyson a píseň Vzdálená, Lucii Bílou a klip Láska je láska nebo Fanánek s klipem Průša.

Další hledání nechám na vás. Prohlídka hudebního archívu na ČT určitě stojí za to. K přehrání videoklipů potřebujete pouze internet a program RealPlayer 8, který je ve verzi Basic zdarma ke stažení.

autor: Michal

Doporučujeme

Články odjinud