Hlavní benefity vitaminu D: Jak posiluje imunitu a proč pomáhá proti koronaviru

Hlavní benefity vitaminu D: Jak posiluje imunitu a proč pomáhá proti koronaviru

V době koronavirové pandemie se hodně mluví právě o vitaminu D. Především v souvislosti s jeho pozitivními účinky na imunitní systém. Vitamin D je ale pro naše tělo prospěšný i z jiných důvodů, o nichž bychom měli vědět.

Máme ho málo

Bohužel právě nedostatkem vitaminu D trpí valná většina Čechů. Podle průzkumů má na světě asi jen 23 procent lidí adekvátní hladinu „déčka“ v krvi. Nedostatek se projevuje zhoršeným stavem kostí, bolestí kloubů, stresovými zlomeninami, svalovými křečemi, změnami nálad. Podle mnoha studií, které byly na toto téma provedeny, se ukazuje, že nízká hladina vitaminu D v těle úzce souvisí s kratší dobou života a má na svědomí pravděpodobně vznik srdečních chorob, cukrovky a rakoviny.

Pokračování 2 / 7

Kolik vitaminu D potřebujete?

Hodnoty, které vaše tělo potřebuje, souvisí s věkem. Podle odborníků by měl dospělý člověk přijmout zhruba 1000-2000 IU (mezinárodních jednotek) tohoto vitaminu denně. Pro aktivaci imunních procesů se doporučuje 2000 IU. Samozřejmě jiné dávky jsou pro kojence, děti, těhotné či ženy v menopauze, proto je vhodné poradit se s lékařem. Obézní lidé pak potřebují dávku až třikrát vyšší.

Pokračování 3 / 7

Zdroje vitaminu D

Samozřejmě nejvíce vitaminu D získáme ze slunečních paprsků, proces produkce vitaminu D v těle nastává až po zhruba 15 minutách pobytu na slunci. Odborníci proto doporučují pobyt na slunci alespoň dvakrát týdně po dobu 20 minut, to by nám mělo zajistit dostatek vitaminu D (získali bychom až 90 procent z celkového doporučeného denního množství a přirozeným způsobem). Jenže bohužel venku moc nejsme, na podzim slunce už moc nesvítí, proto je nutné konzumovat potraviny, které „déčko“ obsahují, a také potravinové doplňky. Vitamin D obsahují tresčí játra, mečoun, losos, slaneček, sardinky či sýry. Abyste však denně přijali aspoň 1000 IU, museli byste sníst 200 gramů lososa a 200 g ementálu, nebo 300 g sardinek a 1 kg másla. To se asi jen málokomu podaří. Proto je dobré sáhnout i po potravinových doplňcích.

Pokračování 4 / 7

Vitamin D pomáhá chránit před rakovinou

Vědci již nějakou dobu vědí, že vitamin D může zastavit růst některých rakovinných buněk v těle. Jedna studie zjistila, že lidé, kteří měli adekvátní hladinu vitaminu D, měli o 17 procent nižší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou. A dokonce i ti, kteří již rakovinu měli, měli vyšší šance na přežití, pokud měli v těle vyšší hladinu vitaminu D. To platilo zejména pro osoby s rakovinou žaludku a tlustého střeva.

Pokračování 5 / 7

Vitamin D posiluje kosti

Naše kosti se neobejdou bez vápníku, fosforu a vitaminu D. Ten pomáhá střevům vstřebávat vápník z potravy. Pokud by vám chyběl vitamin D, vápník by se vyloučil ledvinami. Nedostatek vitaminu D může u dospělých způsobit řídnutí kostí včetně zlomenin a osteoporózy.

Pokračování 6 / 7

Vitamin D je nezbytný pro imunitní systém

Jakmile vědci objevili význam vitaminu D pro zdraví kostí, velmi brzo si také všimli toho, že má vliv i na zlepšení imunity. Vitamin D posiluje obranyschopnost jak proti virům, tak proti bakteriím. Ještě v době, kdy neexistovala antibiotika, se používal vitamin D k léčbě pacientů s tuberkulózou. Vitamin D dokáže také správně regulovat imunitu v případech autoimunitních onemocnění, jako je roztroušená skleróza, kde je jednou z hlavních strategií prevence vysoká hladina vitaminu D. Je vhodné tedy vitamin D užívat nejen preventivně, ale i v okamžiku, kdy budete nachlazení.

Pokračování 7 / 7

Vitamin D podporuje hubnutí a snižuje riziko srdečních onemocnění

Nízké hladiny vitaminu D mohou vést k obezitě, což znamená, že správné množství vitaminu D vám pomůže naopak zhubnout. Jedna studie z roku 2009 zjistila souvislost mezi obezitou a nízkou hladinou vápníku u žen s nadváhou (a bez dostatku vitaminu D se vápník nevstřebá). Ty, které užívaly denně dostatečnou dávku vitaminu D a vápníku, zaznamenaly při hubnutí větší úspěch než ty, které je neužívaly. Vědci zjistili, že kombinace vápníku a vitaminu D může také potlačit chuť k jídlu. Další studie z roku 2009 zjistila, že u lidí s nadváhou, kteří užívali vitamin D v podobě doplňku stravy,  se snížilo také riziko vzniku srdečních onemocnění.

Doporučujeme

Články odjinud