5
Fotogalerie

Hledání slov: komedie v duchu „zlatých osmdesátek“

Aktuální komediální hit pražského Divadla Kalich, hra slavné britské autorky Sue Townsendové (mj. Tajný deník Adriana Molea) Hledání slov zve diváky na zábavný výlet do 80. let minulého století, kdy byla taky napsána.

Inscenace, která se odehrává v prostředí diskrétních večerních kurzů čtení a psaní pro dospělé, je půvabným a důsledným retrem se vším všudy.

Herečtí protagonisté Sabina Laurinová, Barbora Munzarová, Oldřich Vízner a Hynek Čermák se tedy navlékají do kostýmů, jež přímo dýchají atmosférou doby. Autorka výpravy, vyhledávaná výtvarnice Michaela Hořejší, otevřeně přiznává, že si na módu osmé dekády 20. století nese životem rozporuplné vzpomínky – asi jako my všichni.

„Estetika 80. let je v mnoha ohledech poměrně problematická a místy se na ni nevzpomíná právě jako na období velkého stylu. Ovšem byl propastný rozdíl mezi 80. léty v Československu a třeba v zemích západní Evropy. Já si vzpomínám, že nešlo v obchodech jménem Módní textil nic moc pěkného sehnat a před naprostým fiaskem nás, tedy mě a moji sestru, zachránila máma, která nám po celá léta šila doma krásné šaty podle časopisů ze západu,“ směje se Hořejší.

Kvůli inscenaci pražského Kalichu se vydala na pouť po obchodech, oblečení herců totiž opravdu muselo být původní. „Existují specializované retro nebo tzv. vintage second handy, které se specializují na oblečení od padesátých do devadesátých let minulého století. Existují i nespecializované second handy, které podobnými zázraky disponují a ani o tom neví… Každopádně je celé shánění hlavně otázka štěstí,“ přiznává výtvarnice.

ČTĚTE TAKÉ:
Video: Těhotná Natalia Oreiro se svlékla pro Greenpeace!

ČTĚTE TAKÉ:
Vlasáková vstoupila do nového roku se čtyřmi dětmi a jedním seriálem

Doporučujeme

Články odjinud