Co obsahuje
Z hlívy byla izolována a identifi kována řada polysacharidů (*-glukany, *-glukan a glykoproteiny), které především podporují imunitní systém. Hlíva také obsahuje velké množství kyseliny listové a dalších vitaminů ze skupiny B, dále vitaminů C, D, K, minerálů a aminokyselin.
Nedávné studie ukázaly, že má imunomodulační, protirakovinné, antioxidační a protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a krevní tlak, působí mimo jiné proti srážení krve a vykazuje antimikrobiální i antivirovou aktivitu. Používá se též při kožních chorobách a zraněních, jako jsou ekzémy, popáleniny, kožní alergie a k léčbě křečových žil.
Za zmínku stojí schopnost hlívy akumulovat těžké kovy, proto se hodí pro detoxikaci exponovaných lidí (v těžkém průmyslu, ale také kupříkladu ve stomatologii).
Pokračování 2 / 3
**Proč celá houba, a ne pouze extrakty?**
Všechny účinné složky obsahuje pouze celá houba. Hlíva, která se vysuší (například lyofi lizací), si kromě vody zachová všechny původní látky, a proto působí komplexněji než izolované části. Navíc se některé látky vzájemně podporují ve svém účinku.
Pokračování 3 / 3
**Harmonická kombinace**
Pokud příznivé účinky hlívy zkombinujeme s vitaminem C obsaženým v šípku a s dávkou laktobacilů, dosáhneme tak významného zvýšení celkové obranyschopnosti organismu. Proč? Díky vysokému obsahu nestravitelné vlákniny inulinu konzumace takového preparátu přispívá k nárůstu zdraví prospěšných mikroorganismů ve střevě. Inulin působí jako tzv. prebiotikum - výživa pro laktobacily, které se poté v těle lépe množí.
Probiotika - bifi dobakterie a laktobacily - jsou důležitá pro udržení rovnováhy střevní mikrofl óry, což následně ovlivňuje další pochody v těle. Výsledkem dlouhodobého užívání trojkombinace účinných látek je o mnoho silnější a „výkonnější“ imunitní systém.
Článek vyšel v časopise Moje Zdraví