Hnutí Haré Kršna

29 komentářů

Veda
26. července • 16:26

Šokující pravda o poslední vůli zakladatele hnutí Haré Kršna:
www.iskconirm.comMnoho článků i v češtině!

petr
25. března • 3:04

Nenad je čurák

Clovek
30. ledna • 7:40

Pokud citis se vsemi zivimi bytostmi,neni jine cesty nez spachat materialni sebevrazdu.A protoze s timto extremem maji problem vsichni lide na tomto svete i v te Indii, o techto svatych lidech se nikde nedoctete oni ani nikde nekazi,protoze o ni o to ani nestoji oni jsou uplne nekde jinde.Nestezuji si protoze neni na co oni vedi vsechno o vas i o sobe.Proto ziji v ustrani, medituji a umiraji v utrpeni tak jako kazdy z nas.Buddha tohle vse znal a proto ucil soucit.Nebot jedlik bude jednou sjezen jedlikem. Buddha je mistr nad vsemi mistry. Mimochodem Buddha ucil ze pokud se vam jeho cesta nezamlova nenasledujte ji a hledejte jinou ,protoze i on vedel o jinych pravdach.Hare Krsna. Jo jinak vesmes vsichni dzinisti v indi vypovidaji o tom ze i Krsnaci hinduisti pujdou do pekla protoze jedina prava cesta je ta kterou jim dal Mahavira. Tak si vyberte a nestezujte si porad na druhe, na ruzne sekty atd. Hledejte a najdete a pokud nenajdete nevadi tak to ucil buddha, protoze je a neni co hledat, cha cha.

kopnikrsnakadoprdele
26. června • 23:40

nono, to je diskuze jak stehno, ale kršnáci jsou proste čur-áci jak jakýkoli jiný vysmahnutý pámbíčkáři.

Robert
10. října • 8:46

To je teda skutečně nechutný. Je tu přehlídka vlastních úchylek mysli jako v Blasku či podobných plátcích. Co se týče katolictví, tak bych tam jen co si vzpomenu našel stokrát víc špíny než na oddaných Hare Krišna. Ale - kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Hnus

Vlad IV
15. července • 19:44

Podobné nesmyslné a škodlivé praktiky třeba zakázat, a šiřitele stíhat!! Podporovat pouze náboženství jedině pravé tj.katolické! Každá jiná cesta je bohužel další cestou do větších a větších morálních pekel. Veškerý vývoj našeho národa po našem odpadu od víry k ateismu, nebo k takovým hrůzám jako je ISKCON,tomu nasvědčuje. Salus animarum, suprema lex!

Oddaná
4. března • 21:11

Pokud člověk za svůj krátký život uslyší Kršnovo jméno v jakémkoli kontextu je to dar, který mu může pomoci vzpomenout si ke komu skutečně patří.Haribol

Všichni sme duše oba
10. ledna • 16:12

Samé kecy od všech zbytečné MENTÁLNÍ SPEKULACE. My půjdeme cestou Swamiho Prabhupáda,který říkal a tvrdily to ostaní před ním A tvrdí to i samotný Krisna. JEDINÁ CESTA OSVOBOZENÍ Z TOHOTO HMOTNÉHO SVĚTA JE ZPÍVANÍ SVATÝCH JMEN BOHA, není jiné cesty, není jiné cesty, není jiné cesty. Ten kdo přijímá círvev dokazuje že je hloupý jako církev sama. My půjdeme cestou kterou šel p. Prabhupád. Všechna sláva patří jemu stejně jako samotnému Krišnovy a jeho následovníkům. Haré Kršna

adrajoo
8. ledna • 10:05

omlouvam se za gramatiku..

adrajoo
8. ledna • 10:03

taqk takovou organizaci zaloz.........nebo jeste lepsi sjednotime nabozenstvi lide vzdyt vidime ze nabozensvi maji stejny cil ale predstavitele nenasleduji ....a co nam zbiva ...jdeme prikladem budme cisty mi....ale to uz je tesi radsi hledate chyby na tech ostatnich ...kritizuju m....ostatni....tvrdi ze za to poklesnu ze nemuzu kritizovat oddany ...a co kritizuju....dal....ale zaroven vidim ze to co se mi na nich nelibii mam ve skuytecnosti ja a ze lide mi odrazi me misleni a pocity takze pokud vidim jak ja namislenej poviseneckej postupne mi dochazi ze jsem taky takovej a kdyz to zmenim uz ho tak nevidim a nemam co kritizovat ,,......je toho tolik dobreho ta zakladni myslenka ktera by se dala shrnout sluz bohu vsemu a vsem s laskou nic za to nechtej vzdej se necistych motivaci a tim se osvobodis ...je to laskyplna sluzba bohu je to fajn myslenka ta nejdokonalejsi je to cil nas vsech a kazdy by jsme k te lasce mely dojit ale co je laska ...laska treba znamena davat bez toho aniz by jsme za to neco zadali....coz je laskyplna sluzba bohu na to kladl duraz jezis je to cil hare krishna hnuti je to cil vsech lidi tak si to uvedomme az se zamislite jak sme od toho cile jako lidstvo daleko tak udelate neco pro zmenu.....sorry ....vim ze mnozi delate ...vlastne vsichni delame neco pro pomoc transformaci planety zeme ...jestly spivate hare krishna neboi jezis je to jedno pracujte ze svetñlem reiky meditace...introspekce.......jo vsecho pomaha prekonat strach neboli ziskat lasku ucime se v kazde situace jak byt vic milujici jak ziskat lasku k bohu ....tak mi prosim nekdo reknete proc mam prestat spivat hare krishna nahamanru kdyz je to nejlepsi spusob jak ziskat lasku k bohu

Mgr.Jiří Řičař
13. září • 22:38

Mantra Haré Kršna odvádí přivtělené duše do světla a člověk je osvobozen .....

Matej
10. srpna • 20:23

Pane Vojtišek, víte nikde mohu vás ujistit že nikde nenajdete naprosto dokonalou společnost. Každé společenství lidí má své klady a zápory. Je sice neco málo co by se melo na hare krisna zmenit, jenomže toto společenství lidí bych podle školského hodnocení ohodnotil za 2. Proto není na míste proti tomuto hnutí nejak bojovat. Jinak musíte uznat že konzumní ateistická společnost nemá na človeka moc kladnej vliv. Za sektu se dají považovat napriklad neonacisti, technari, nekteré kolektivi ve tride atd. Dokonce i decka na zakladce dokazou vnucovat druhým nesmyslný dogmata kteri už jsem popsal v minulim prispevku. Clovek by nemel bojovat proti mlynum jako Don Kichot ale proti skutecnemu nebezpeci.

Matej
9. srpna • 23:13

No jo udelal jsem chybu že jsem se do toho šel primo po hlave, jenomže jsem mel k tomu vážný dúvody. Bohužel po čase jsem zjistil, neco co jsem špatne pochopil tak jsem to napsal. Bohužel byli i chvíle kdy jsem mohl v určitých situacích špatne zaragovat. Napriklad v situaci kdyby náhodou nekdo nadával na Krišnu kterýho jsem mel strašne rád a mel jsem k tomu i dúvod. Joga at uš hatha nebo bhakti je neco u čeho musí být určitý bezpečnostní pravidla jinak si človek múže ublížit. Samozrejme, že jsem nekdy neposlouchal co mi jiní rikali ale byli i chvíle, kdy jsem byl v nesnázi a nedostal jsem žádnou radu. MOjim cílem nebylo tim jak jsem psal o tý trinactiletý holce a o tom dvacetictirletym klukovi je pomlouvat, ale ukázat príklad, že treba v techto pripadech to co rikal prabhupada ze cisty oddany je od sexu a jinych necistych touh a myšlenek očišten bohužel v praxi nefunguje. Ale nevim jak si to ti lidi o kterých jsem konkrétne psal vysvetlí. Predpokladam že pár lidi si určite na me brousi zuby což je pochopitelný protože jse je na internetu ztrapnil. Ale me to neodradí, protože bohužel i konzumní ateisti no proste bezny lidi vykonávají velice prisnou askezi která je srovnatelná s askezí kterou musí vykonávat oddaní s tím rozdílem ,že oddaní to delaj pro duchovní pokrok a konzumáci to delaj proto aby se náááhodou nestrapnili v očích druhých. Napriklad se musim oblikat tak jak chteji ostatni, pri tanci se nesmim do hudby moc vžívat, jinak by me na dize nekdo mohl považovat za smažku, nesmim nenávidet rokovou hudbu protože, je to klasika a je podle konzumních meritek lepši neš trance. Musim se smát vtipum který me prijdou trapný. Nesmim ve společnosti mluvit o vedeckych vyskumech, protoze jediná uznávaná pravda je hospodská filozofie atd. A pokud sí temito pravidly neridim tak lidi okolo mi začnou nadávat házet po me odpadky atd. Proto nemám moc na víber a budu se zajímat o východní náboženstí, protože to že jsem zažil šikanu na vlastí kúži není náhoda taky není náhoda že jsem se narodil v tomhle hnusnym svete a nechci to zažit znova.

Galatea
14. června • 10:14

Matěj: a co bys chtěl od náboženského směru, kde se zcela vážně věří, že když prasádám spadne na zem, může se stejně jíst, protože je to PRASÁDAM! obětované Kršnovi, takže se neznečistí? To vyznívá obzvlášť pikantně v Indii, kde na vesnicích často o výhodách žump a latrín jaksi neslyšeli, takže hádej, jak to řeší... O rituální čistotě se toho v Iskonu navykládá spoustu, až na to, že jedinci uvyklí evropským hygienickým standartům byli v Indii často překvapeni zjištěním, že rituální a faktická čistota jaksi občas nejsou to samé - asi jako u chasidů.
No, nejen v Indii.
Přes veškeré proklamace Iskonu o filozofickém základu jeho ideologie zůstává jedna podstatná skutečnost: filozofie nemá nezpochybnitelná dogmata. Iskonské učení ano. Když nevěříš, že Kršna je Bůh a že konal to, co je popsáno v Bhagávatamu a Bhagavad-gítě, nejsi vaišnava.Takže jde o náboženství s projevy pro něj charakteristickými: dualistickým myšlením, nezpochybnitelnými výroky autorit, viděním světa nastaveným podle filtru oficiálního učení ( a Prabhupádových názorů na svět a západní kulturu zvlášť).
Slýchala jsem toho v Iskonu dost o omezených, materialistických, duchovně méněcenných křesťanech. Hrnek nám vykládá, jak je kastrol špinavý. Jen tak pro zajímavost: málokterý křesťan, kromě těch největších fanatiků, si dnes v Evropě troufne veřejně proklamovat názory na ženskou omezenost a nesamostatnost, jaké jsem v Iskonu slýchávala dost běžně. Pochopitelně ne na veřejných přednáškách, jakýsi pud sebezáchovy zpravidla přece jen přetrvával.
Takže, jestliže se většina Evropanů a Čechů zvlášť trpně usmívá katolickému katechismu, s vyjímkou přetrvávajícího náboženského citu vskutku není důvod, proč si tento produkt minulých dob nahrazovat nepříliš odlišným produktem podobného charakteru v iskonské verzi v představě, že když je to indické, bude to určitě lepší. Indie je plná velmi infantilního pověrečného myšlení, které se dostalo do zvláštní koexistence s myšlením vysoce abstraktním a často je těžké rozlišit jedno od druhého. A Iskon tenhle ořech nerozlouskne, to by si napřed musel opravdu důsledně zamést před vlastním prahem. Jenže k tomu není zájem ani vůle.

vlado.c@centrum.sk
8. února • 1:45

nazdar matej.cital som prispevky ktore tu zazneli teda najviac ich tu vidimt vojich...prosim ta ak sem este niekedy dojdes a precitas si tento odkaz ozvy s ami prosimta na moju mailovu adesu...chcel by som to s tebou prebrat lebo moj brat sa venuje uz nejaku dobu hare krsna...a nazory co pocuvam su rozne...aj pozitivne a aj negativne...citam momentalne jednu z knih zivot pochadza zo zivota..aby som porozumel bratovi...je to celkom zaujimave...ale nechystam sa dat k hare krsna len preto...moja priatelka s tym nesuhlasi a boji sa ze aj ja sa k nim dam...ale to nie ak tak si zoberiem nieco pozitivne a prdam to k svojej viere....lebo boh je len jeden ci budha krsna alah...je len jednen no ma viac mien...a boh miluje tych ktory ziju dobry a poctivy zivot...moj nazor...ale k veci prosim ta ak sem dojdes napis mi na mail...si niekto kto bol v hnuti HK a kto odtial odisiel...takby som chcel o tom vediet viac.prosim ozvy sa.cav.
vlado

kuj
4. března • 20:32

no

Matěj
10. ledna • 21:50

Po tý době co jsem odešel jsem měl trable s toho že půjdu po smrti do pekla, protože jsem začal žít konzumní život. Jezení masa, které jim ačkoliv nerad ale nemám čas si sám vařit, tak na to kašlu. Štve mě že sem nikdo nechodí. Romane já jsem šel do toho taky dobrovolně. Jenomže to zabíjení démonů na mě nepůsobí extra vábně. Jo přiznávám že jsem to s těma pomluvama docela přehnal, protože oddaní jsou dobrosrdeční lidé a jso ke každému hodní. Jenomže člověk potřebuje v životě oporu a podle toho co jsem slyšel od oddaných tak jí skoro nikdo nedostastal. Oddaní se ale chovají jak lidé z telešopingu. Říkají jak ty jejich ortodoxní náboženský praktiky jsou nej nej nej nejdokonalejší ale velké části oddaných jsou uvnitř nečistoty. Já jsem prováděl jiné praktiky 4 měsíce a šlo to jako po másle. Rychlost byla větší než u ostatních oddaných. Dokonce i duchovní extáze (tranzy) byly u mě silnější než stav na tabletě. No skrátka mě štve proč nás Kršna nemá tak rád jako Rádharani.
No ale teď mi je to jedno protože, jsem toto náboženství spochybnil. V tý době co jsem psal předchozí text jsem nechtěl proti tomuto hnutí bojovat. Chtěl jsem ho jenom spochybnit a sám jsem to delší dobu nedokázal tak jsem scháněl organizace, které jsou zaměřené proti tomuto hnutí. Teď jsem už důkazy našel. Oddaní tvrdí že védská kultura byla dříve všude. Jenomže co kostry dynosaurů a neandrtálců, které našli archeologové. Tento důkaz uš nelze spochybnit.A ať se najde frajer, kterej mi to spochybní haha.

Roman
22. prosince • 11:49

Vaše negativní názory svědčí o tom že jste vůbec nepochopily podstatu tohoto hnutí.Všude se najdou lidé kteří nedělají dobré jméno svému náboženství..co třeba pedofilní kněží..hmm...Když se vám to nelíbí tak to nedělejte..nikdo vás nenutí..je dost lidí kteří se rozhodnou sami a dobrovolně,a pokud se necháte zatlačit do něčeho co nechcete..tak je mi vás líto...

brahmaputri
13. listopadu • 20:08

ja jsem v majapuru žila 12 let a perfektně sem si tam zašukala peta brahmaputri

Matěj
21. září • 18:54

Jsem rád že jsem od nich odešel protože je to sekta. Jsou to sice milí lidi ale naservírovali mi takoví nesmysly, který ve mě vyvolali stíhy, a kdybych neodešel tak asi bych skončil v blázinci. Naneštěstí ta jejich teorie zní tak reálně, že to nemůžu zpochybnit protože mám bohužel málo důkazů.
Toto hnutí má silný vliv na psychyku člověka. Nelíbí se mi na něm že je příliš ortodoxní. Oni totiž tvrdí že vše co je spojený s krišnou je dokonalí, že hudba kterou poslouchám je nečistá a jenom vajšnavská hudba je ta nejčistší a že to je špatný že se mi líbí jiná hudba než vajšnavská. Oni také považují lidi co je kritizují za démony. Je zajímaví že i když jsou takhle ortodoxní že všechny své praktyky považují za dokonalé a očisťující, tak i přesto jeden oddaný vyprávěl druhýmu že v jednom z chrámů tady v čechách jeden oddaný oshával ženy z chrámu. Znám jednu holku, který je 13 a chodí s 24letym klukem.Sice nedochází u nich k žádnému pohlavnímu zneužívání ale ten kluk vede duchovní život, tak by mohl trochu být očištěnej od tý patologický sexuální orientace. Kdyby ty jejich ortodoxní praktiky, které tak pilně dodržují byli dokonalé, tak by se i ti největší uchyláci očistily a todle by nedělali.Jenomže ono bohuže k zbavení se nečistot v mysli nestačí jen spívat hare krsna jíst jídlo obětované Krsnovi modlit se a číst knihy. Jako pokritci bojujou proti složitějším meditacím protože někdy meditace může poškodit mozek. Jenže propagují filozofii díky který sem málem skončil v blázinci. Nelíbí se mi jejich ortodoxnost, díky které člověk strácí smysl pro tvořivost. Nelíbý se mi jejich odporná filozofie a teď něco o ní napíšu. Krišna a Radharani jsou ty pravé bytosti a mi jsme jenom falešné spervertované kopie. V duchovnim světě se nesmí zpívat jiná hudba než o Kršnovi a Radharani. Jeden člověk protože zpíval o klukovi a holce tak se dostal sem na zem, protože jediná ta nejopravdovější láska je mezi Krsnou a Radharani a i když v duchovnim světě existuje láska mezi dvouma lidma, tak je to jenom spervertovaná kopie. Jo jenže mi můžeme mít nějaké vztahy i s krsnou, jenomže krsna nikoho nebude milovat stejně jako rádharani. Jedna holka v duchovnim světě záviděla rádharani a rádharani ji proklela a ona se proměnila v tulasi.Tulasi je sice jeho nejoblíbenější rostlinka ale dal jí najevo že je něco méněcenného. On a Rádha jsou jediné dokonalé bytosti a nám dal nižší iteligenci, aby jsme mohli poklesnout na zem a níže na pekelné planety. Z některých bytostí se stali démoni a to proto aby on si mohl dovolovat na slabší a ukazovat svojí sílu (zabíjet démony).
Nás stvořil jako nedokonalé bytosti, aby jsme ho obdivovali. Když jsem byl na přednáškách v chrámu, tak byly docela solidní, aby si o nich náhodou někdo něco nepomyslel. Ale když jsem byl s něma na táboře, on tam totiž nikdo kromě krsnových oddaných nebyl tak se docela slušně rozjeli. Na některých přednáškách dokonce zazněla věta od jednoho maharádže\"Matky které neříkají svím dětem nic o vědomí Krišny, tak jsou horší než Hitler, protože jejich děti pujdou do pekla a budou trpět víc než v koncentračních táborech.\"Jeich názor na holokaust je že židé si to zasloužili, protože soustavně urážejí boha tím, že ho vnímají jako něco co nemá žádnou podobu. Jenže Bůch má podobu. Vypadá totiž tak trochu jako palmexman, no prostě zvláštní podoba. A tvrdit o bohu že nemá podobu je hřích, protože on podobu má. Tak už budu končit. Jinak mojim cílem v životě je pomáhat druhým, vnitřní láska a vnitřní mír, rozvíjet smysl pro realitu a odstraňovat svoje nedostatky v mysli. Chtěl bych mít kontakt na organizaci která bojuje proti tomuto hnutí. Pokud někdo o něčem víte tak to sem napište.

snuppy@centrum.cy
5. září • 14:14

Vsechny nabozenstvi jsou spatna!!!Slouzi jen na ovladani lidi!!!!!A vetsina valek a zla na tomto svete vznikla hlavne kvuli nabozenstvi.A je jedno kteremu.BEZ VYJIMKY!!!!!!

Matěj
24. srpna • 11:26

Tarasi bulbo. Jenomže problém je v tom jak jsi napsal aby hnutí hare krsna sloužilo v somálsku. Já vím co si tim myslel. Jseš nejspíš proti vegetariánství. I když jsem se tohodle hnutí vzdal a nežeru jim všechno z ruky. Tak ale vegetariánství se nikdy nevzdám, protože názory o tom jestli je zdravější jíst maso nebo nebo ne jsou dost sporný. A hlavní důvod proč nechci jíst maso je ten že nechci se podílet na utrpení zvířat, který v těch vepřínech, kravínech, slepičárnách atd. trpí docela fest. V podstatě kravíny, kurníky, vepříny, slepičárny atd, jsou vlastně zvířecí koncentrační tábory. Člověk jako takový má spoustu negativních vlastností. Jednou z jeho negativních vlastností je že potřebuje mít pocit důležitosti. Jelikož z jednoho nedostatku vznikají další nedostatky tak díky tomu že se člověk potřebuje cítit důležitej tak se furt musí nad něco povyšovat. V rannim novověku, lidé aby si ulechčili práci tak odváželi černochy z Afriky do Ameriky. Jenom proto že měli jinou mentalitu, že žily jinym způsobem života než žila evropská společnost, jenom proto že měli jinou barvu kůže, je považovali za něco méněcenného. Dokonce i faráři tvrdily že zvířata a černoši jsou jenom chdící stroje a že nemají duši. Lidé odjakživa se řídí určitýmy nesmyslnýmy pravidly, které jsou dány dobou a které jsou dočasné. Kdo tenkrát mohl říct že černoši jsou také lidé jako stejně jako běloši, že cítí bolest stejně jako běloši, že umí cítit lásku jako běloši. Tenkrát všichni na 100 procent věřili svatý církvi, protože jednak měla velkou moc a lidé se jí báli a jednak ničila v lidech strach ze smrti. Jenže pravidla, dogmata, atd., no prostě po pádu svatý církve. V podstatě tmářství nezyzlo. Svatou církev totiž nahradila ekonomika, věda, vláda a konzervatizmu a skrytý fanatizmus který si lidé ani neuvědomují. Lidé se chovají v podstatě jako dobytek a tvrdí." Chovám se stejně jako ostatní, takže jsem docela fajn člověk. No většina lidí se chová tak tak a tak, přemýšlí tak a tak, tak je to normální. Jenomže to tvrdili i otrokáři a měli na to steně tak odůvodnění jako my, kteří chtějí jíst maso. Pravidla určité společnosti jsou dočasná. Zato co pravidla lásky, soucitu a zdravého rozumu, tady vždycky byly jsou a budou. A s tim že člověk se nezbaví negativní karmy tím že bude zpívat hare krsna s tim naprosto souhlasim. Jinak to maso nejim ne z náboženských důvodů, ale ze soucitu.

Taras Bulba
7. srpna • 14:30

K tomu, aby se člověk zbavil karmických nánosů nestačí zpívat Hare Kršna a řídit se dogmatickými příkazy. Je to práce, práce a práce na sobě a to TEĎ v přítomném okamžiku. Život slouží k tomu, abyste využili jeho příležitost. Žádné vlezdopr..lkování HK (leda, že je to život sám, ve smyslu \\\"hara\\\" - síla + \\\"kršna\\\" - láska) k přetavení karmy nepomůže. A pokud chce hnutí Hare Kršna někomu sloužit, tak ať se přesune do Somálska (např.), tam je setsakrakrucinálhimlhergot komu!

Matěj
22. června • 23:18

A teď k těm únosum. Každej normální člověk kterej opravdu pochopil že Kršna existuje se o tenhle svět moc nezajímá. Každého správného oddaného zajímá to jak se očistit od negativní karmy a jak uspokojit Krsnu a Kršna ho potom vezme do duchovního světa a tam teprve zjistí co je to opravdová láska a opravdovej požitek protože všechny požitky v tomto světě jsou nedokonalé někdy hříšné a nebezpečné. Pokud došlo k únosum mldých holek možná dokonce ke sexuálnímu zneužívání tak je to špatný, protože sex je pouze na plození dětí a to od 25 let do 50 let pokud osoba poruší tyto zásady, bude v příštím životě trpět. A co jsem slyšel o tom že někoho nutili ke službě pánu tak je to ubližování za které bude osoba která někoho nutila taky trpět. A navíc Krsna neocení nucenou službu. Člověk musí sloužit dobrovolně a s láskou. A lidi kteří delají ostudu tomuto hnutí budou fest trpět. Protože to jsou přestupky vůči Krsnovim oddanym. A mě se tydlensty věci docela dotýkaj. Hare Krsna

Matěj
22. června • 22:48

Pokud Sri Prabhupad opravdu podporoval pašování drog tak je to démon, protože požívání omamných látek vytváří negativní karmu. Člověk nepáchá zlo jenom když se ho dopouští ale také když ke zlu navádí ostatní lidi nebo je za to chválí. A podnik na který přispěli peníze z pašování drog je podnik nečistý a to prasadam ktere se v něm podavá je také nečisté a nemá ten správný efekt. Hnutí iscon je náhodou skvělá věc ale ve všech náboženstvích se najdou lidé kteří ho zneužívají ke svému prospěchu.

Martin
9. června • 14:18

z www.sekty.skAféry, procesy a súdne dohry...Jednou z najznámejších v USA sa stala aféra so Susan Murphyovou, ktorá bola vtiahnutá do hnutia, keď mala 13 rokov a neskoršie so súhlasom vedúceho bostonského chrámu utiekla s 19-ročným krišnovcom na Havaj. Keď sa Susan vrátila domov, jej matka Mary Murphyová podala trestné oznámenie na bostonské stredisko ISKCONu za nezákonné zadržiavanie dcéry, sexuálne násilie a nútenie do práce, napriek jednoznačnej legislatíve zakazujúcej zamestnávať neplnoletých. Susan vypovedala, že tí, ktorí ju posielali na misiu, jej prikázali hovoriť, že zbiera peniaze na rehabilitáciu narkomanov, univerzitu a na iné účely. Tieto fiktívne plány nikdy neboli zrealizované. Keď mala Susan 20 rokov, sama zažalovala pobočku ISKCONu a požadovala 1 milión dolárov. Zároveň potvrdila dávnejšie obžalovania, medzi inými i sexuálne zneužívanie. V roku 1989 súd v Norfolku priznal nárok na odškodnenie matky a dcéry vo výške 610 tisíc dolárov. Avšak už o dva roky neskôr Najvyšší ústavný súd zrušil tento výrok, odvolávajúc sa na práva náboženskej slobody, ktoré zaručuje prvý dodatok k Ústave Spojených štátov amerických.
V roku 1997 sa konal nemenej slávny proces proti stredisku ISKCONu v Kalifornii, ktorý vyvolala Marcia Georgeová s dcérou Robin. Obvinili členov hnutia, že presvedčili 14-ročné dievča, aby utieklo z domu a schovávali ho proti jeho vôli a bez súhlasu rodičov v rôznych strediskách hnutia v Kanade a na území USA. Roku 1983 uznala súdna porota v Kalifornii vinu ISKCONu. Súd nariadil gigantické odškodné 32,6 milióna dolárov. Avšak roku 1991 celý proces ešte prebiehal, lebo po zredukovaní čiastky druhou súdnou inštanciou na 5 miliónov dolárov Najvyšší ústavný súd nariadil nové preskúmanie celého sporu.
Veľa kontroverzných vecí, do ktorých bolo Hare Krišna hnutie zapletené, s najväčšou pravdepodobnosťou nevyšlo z priamej iniciatívy Prabhupádu, mali však jeho súhlas.
Už roku 1973 niekoľko krišnovcov ohlásilo na polícii ohromné medzinárodné pašerácke transakcie, ktoré sa uskutočňovali s Prabhupádovým súhlasom. Avšak až 22. októbra 1977, keď sa kalifornskej polícii v Orange County podarilo predísť určitej operácii pašovania drog, tieto hlásenia nadobudli oveľa väčší význam. Ukázalo sa totiž, že Alexander Kulik, chytený s ázijským heroínom za vyše milión dolárov, bol Prabhupádovým pomocníkom a asi sedem rokov i jeho osobným sponzorom cestujúcim s ním po svete. Kulik a šesť ďalších krišnovcov bolo obžalovaných zo spoluúčasti na vražde (za najatie nájomných vrahov) – spáchanej iba niekoľko hodín predtým, ako bol Kulik s heroínom zadržaný –, vražde iného, s nimi súperiaceho dílera drog Stevena Bovana a za pašovanie drog. Kulik vypovedal, že dal Prabhupádovi asi dva milióny dolárov, ktoré, ako vyšlo počas procesu najavo, pochádzali z obchodu s drogami a iným zakázaným tovarom. Hovorca ISKCONu sa však na margo toho vyjadril, že všetci zapletení do aféry sú už bývalými členmi Hare Krišna hnutia a toto hnutie s nimi momentálne nemá nič spoločné. Počas procesu zároveň vyšlo najavo, že obžalovaní deväť mesiacov pred zatknutím dostali od Prabhupádu list s gratuláciou k založeniu Prasádam Distributing (potravinová fabrika, na ktorú federálni agenti podali žalobu z dôvodu prania špinavých peňazí pochádzajúcich z obchodu s drogami), v ktorom o. i. povedal: „Nie je potrebné sa tam angažovať v niečom nepoctivom. Krišna dostal dostatočné množstvo peňazí, teraz zarábajte legálne“. (Originálny text získaný z Prabhupádovho listu znie: „There is no need to engage in anything dishonest. Krishna has given enough money, now earn by honest means.“) Žiaľ, Prabhupáda už nemohol svedčiť, pretože zomrel pred začatím procesu. Obžalovaní sa nakoniec ku všetkému, z čoho boli obvinení, priznali a boli odsúdení.
O niekoľko mesiacov neskôr vypukla ďalšia drogová aféra s členmi Hare Krišna hnutia. Siedmi z jedenástich zadržaných mužov, ktorí sa zúčastnili na pašovaní hašišu z Pakistanu za niekoľko miliónov dolárov, boli aktuálnymi alebo bývalými členmi ISKCONu. Ukázalo sa, že jeden z nich bol exprezidentom chrámu v Laguna Beach – Rsvadera Dasa Adhikary (Roy Christopher Richard). ISKCON tradične odmietol akúkoľvek spojitosť so zadržanými napriek tomu, že Rsvadera počas prvej fázy procesu, keď prebiehalo vypočúvanie svedkov, býval v chráme.
Roku 1979 kvôli žalobe na členov hnutia, že sa počas pouličného vyberania peňazí vydávali za reprezentantov Katolíckej cirkvi, sudca Robert L. Weil v Los Angeles zakázal organizácii akúkoľvek činnosť na území medzinárodného letiska v tomto meste. Administrácie iných letísk v hlavných mestách USA si z jeho rozhodnutia vzali príklad a agresívnych členov ISKCONu začali vykazovať za hranice svojich objektov. Hoci si Prabhupáda uvedomoval, že jeho žiaci používajú nepoctivé metódy pri získavaní peňazí, nepodnikol nič, aby to zmenil. Dokonca sa zmohol na slová uznania pre svojich vyznávačov, o ktorých vedel, že zrealizovali jeho ciele spôsobmi, ktoré nie sú v súlade so zákonom.

q
3. dubna • 21:31

Zajímavé odkazy o Hare Krisna
http://laws.lp.findlaw.com/getcase/4th/case/945507P.html - zápis ze soudu s guruem, který nařídil 2 vraždy, únos a vydíral - také na http://www.law.emory.edu/4circuit/june95/945507.p.html
http://www.rickross.com/reference/krishna/krishna56.html - „Člen Haré Kršna říká, že jednal na vůdcův pokyn“ - výpověď člena HK, který 2x vraždil na guruův pokyn
http://www.rickross.com/groups/krishna.html
http://users.keyaccess.nl/~hermr03/Harekrishna/Links/body_links.html - seznam stránek pro a proti ISKCONu, soudní případy
http://www.aclj.org/ussc/ISKCON_REH_OPIN.asp
http://www.cultnews.com/ - v levém sloupku v Archives hledat \"ISKCON\"
- doporučuji: http://www.cultnews.com/archives/000642.html - červeně jsou odkazy na jiné články
http://www.atheists.org/flash.line/hare1.htm
http://www.wturley.com/ - stránka právníka (e-mail: turley@wturley.com), který žaluje ISKCON kvůli znásilňování dětí,
je tam i červený odkaz na petici
ŽALOBA - http://mitglied.lycos.de/gbc/themes/turley-case.htm
PŘEHLED: PODVODNÍ GURUOVÉ: http://mitglied.lycos.de/gbc/black/11pigs.htm
http://gainesvillesunarchives.colony1.net/sunarchives/public_html/news/articles/06-14-00c.shtml
http://www.clickwalla.com/article.php?cid=19&aid=782
http://www.csj.org/infoserv_groups/grp_eastern/iskcon/grpindex_harekrishna.htm
http://www.trancenet.org/krishna/ - E-MAIL: nori@steamboats.com; email@norimuster.com
http://www.surrealist.org/betrayalofthespirit/index.html
http://www.skeptictank.org/hs/brainwas.htm
http://www.esatclear.ie/~dialogueireland/bhaktiyoga.htm
http://www.bergen.org/AAST/Projects/Forum/Issues/Papers/CultAkua.html
http://www.krsna.wz.cz/hlavni_c.htm

benetin@post.sk
29. března • 11:34

Krásny a objektyvny názor mali by sme sa mi sami snažit aspon minimalne nasledovat týchto oddaných ,ktorýzasvtili životz širením svätého mena pána,čo sa tíka kritiky na psichiku pri jappovani,je to pravda vymije sa mozog ano ale od všetkých nečistôt.

28. března • 15:37

Nesmysl,jako kazde nabozenskvi!!!!!

Doporučujeme

Články odjinud