Hobbyzahrada vám radí: Netřesky pro vaši skalku

Hobbyzahrada vám radí: Netřesky pro vaši skalku

Všechny netřesky (Sepervivum) mají kulatou, stálezelenou růžici tučných listů, avšak rozmanitých barevných odstínů. Červeně olistěné druhy obvykle kvetou červeně nebo růžově, zelené mívají květy většinou žluté.

I zelené růžice mohou mít různé odstíny. Kromě toho se růžice listů vyznačují různou velikostí a mohutností. Tlustá lodyha, nesoucí složené květenství, vyrůstá ze středu růžice, po dozrání semen růžice odumírá.

Mladší růžice, které ještě nekvetou, tvoří růžice dceřinné. Některé se rozrůstají pomalu, jiné rychle. Netřesky se však rozmnožují i semeny. Většina pěstovaných rostlin jsou kříženci, jejichž rozlišení bývá velmi obtížné.

Většinou se netřesky vysazují do skalek, obvykle více druhů roste bez problémů mezi kameny a drolinami. V kamenitých zídkách rostou i ve velmi úzkých mezerách a štěrbinách mezi kameny, rozrůstají se a vizuálně kameny stmelují v celek.

V přírodě netřesky rostou na nevápenných půdách, při pěstování se spokojí s každou lehkou zahradní zeminou, nesnášejí jen půdy čerstvě vyhnojené.

Další zajímavé články o zahradě, tipy, rady najdete na www.hobbyzahrada.cz

Doporučujeme

Články odjinud