Hobbyzahrada.cz vám radí: Jak na škůdce v letním období

Hobbyzahrada.cz vám radí: Jak na škůdce v letním období

I v létě pozorujte pečlivě svou zahradu – vedou především choroby. Sucho, které hned od jara začalo trápit nejen zemědělce, ale i drobné zahrádkáře, zatím naštěstí nesvědčí ani houbovým chorobám. To je asi jediná jeho přednost.

Jediná choroba, které toto teplé a vlhké počasí vyhovuje, je padlí americké na angreštu, ale i jiné druhy padlí na všech plodinách. V této době, kdy už jsou plody angreštu velké, již tuto chorobu nemůžeme ošetřit žádným chemickým přípravkem. Proto ti, kteří se neřídili našimi radami i předcházejícího čísla, mohou pouze přihlížet, jak jim padlí angrešt ničí. Jedinou nadějí je potom snad už jen biologický přípravek Bioton na bázi lecitinu a řepkového oleje, který při menším zasažení může pomoci.

Rajčata v tomto období napadá hlavně plíseň bramborová a septoriová skvrnitost rajčat. Proti těmto dvěma nejzávažnějším chorobám se vyplatí ošetřovat porost preventivné systémovými přípravky. Tyto přípravky proniknou do pletiv, kolují spolu s živinami po rostlině a dokáží ochránit i nové přírůstky. Mezi tyto přípravky patří například Acrobat, který ochrání ošetřený porost až 17 dnů. Pak stačí už jen jedno ošetření kontaktním fungicidem, třeba přípravkem Dithane. Ten, kdo se opozdí s ošetřením a rajčata již budou mírně napadená, může použít přípravek Novozir nebo Champion. Ošetření však musíme opakovat zhruba po sedmi dnech. Při použití přípravku Kuprikol a Champion proti chorobám rajčat se musíme připravit na pozdější dozrávání plodů, jelikož účinná látka těchto přípravků zpomaluje dozrávání. Proto je lepší se těmto přípravkům v ošetření rajčat raději vyhnout.

V době ošetřování rajčat proti plísni bramborové probíhá i ošetření okurek. Na plíseň okurkovou se jeví jako nejlepší přípravek Acrobat MZ. Je to přípravek složený z několika účinných látek. Jeho účinnost je jak kontaktní, tak systémová a lze jej použít i na plíseň cibulovou, bramborovou nebo révovou. Dále lze použít přípravky Aliette a Kuprikol.

Na bramborách je jednou z nejzávažnějších chorob plíseň bramborová. Projevuje se hnědými nekrotickými skvrnami na listech, které se později kroutí a usychají.

V bramborách je důležité dodržet jistý systém ošetření, třeba jako při řešení ochrany jádrovin proti strupovitosti, protože doba infekčního tlaku je velice dlouhá a přípravky nejsou schopny při provedení jednoho postřiku ochránit brambory po celou dobu možného napadení.

Pro první ošetření ještě v době, kdy se plíseň blíží do naší oblasti, použijeme přípravky systémové, jako třeba Ridomil plus. Ten ochrání rostliny zhruba 14 dnů. Pak se provedou dva postřiky kontaktním fungicidem, třeba Championem. Pakliže dodržíte tento návrh ošetření, zaručujeme vám krásné a zdravé porosty brambor.

Ještě bychom se rádi zmínili o přípravku Tattoo. Je to přípravek, který podle našeho názoru nedá plísni bramborové šanci. Tattoo patří k přípravkům systémovým, ale jeho velikou předností je i schopnost zabránit šíření již vypuknuté infekce. Ošetření se provádí v době uzavírání porostu a opakuje se po 14 dnech až do tvorby bobulí.

Tatoo je přijímáno nejen listy rostlin, ale i kořeny přes půdu, takže jeho příjem do rostliny je stoprocentně zaručen a nehrozí, jako u jiných fungicidů, že přípravek, který se neudrží na listech, je nenávratně ztracen. Hovoříme-li o ochraně brambor proti škůdcům, nesmíme zapomenout na mandelinku bramborovou. Na ní nejlépe účinkují přípravky Karate, Mavrik a Bancol.

Z dalších hmyzích škůdců je asi nejmarkantnější letošní nálet mšic. Průběh počasí jim maximálně vyhovuje a jejich výskyt je vysoký. Mšice můžeme ošetřit několika druhy přípravků. Nejpoužívanější je Pirimor, který je specialista právě na mšice. Pakliže by se stalo, že máte na svých rostlinách druh mšic, na které by Pirimor nebyl dostatečně účinný, lze použít přípravky Aztec, Zolone, Sumithion, nebo Ultracid.

Vlnatku krvavou, která je jednou z nejúpornějších mšic, můžeme ničit přípravkem Mospilan. Tento přípravek má i vynikající účinnost na molici skleníkovou, která v posledních horkých letech neohrožuje kultury jenom ve sklenících ale i na prosluněných zahradách.

Dalším škůdcem, který se v nejbližších dnech objeví, je vrtule třešňová způsobující červivost třešní. Základem ochrany proti této mušce je její včasné zaregistrování v porostu třešní. K tomu nám poslouží velice dobře žluté lepové desky zavěšené po obvodu koruny stromu. V okamžiku zjištění dvou vrtulí na desce provedeme ihned ošetření přípravky Sumithion nebo Decis. Ošetření je třeba několikrát opakovat.

V této době provádíme i ošetření mrkve proti její červivosti přípravkem Basudin 10G, který účinkuje i na drátovce a krtonožku.

Další zajímavé články o zahradě najdete na www.hobbyzahrada.cz

Doporučujeme

Články odjinud