Hobbyzahrada.cz vám radí: Zelenina z vlastní zahrady

Hobbyzahrada.cz vám radí: Zelenina z vlastní zahrady

Při nákupu kvalitních sazenic a dodržení správné péče je bohatá úroda zajištěna. Kdo má na zahradě fóliovník, skleník nebo volné záhony, určitě si rád vypěstuje vlastní zeleninu. Mnoho drobných pěstitelů našlo zálibu v pěstování paprik, ale i rajčat a okurek na vysokém vedení.

Při nákupu kvalitních sazenic a dodržení správné péče je bohatá úroda zajištěna. Kdo má na zahradě fóliovník, skleník nebo volné záhony, určitě si rád vypěstuje vlastní zeleninu. Mnoho drobných pěstitelů našlo zálibu v pěstování paprik, ale i rajčat a okurek na vysokém vedení.

Výnosy plodové zeleniny značně ovlivňuje i dokonalá příprava půdy nejméně 40 cm hluboko, dobře vyhnojená podle možností pěstitele chlévskou mrvou, kompostem nebo zahradnickým substrátem B. Těsně před výsadbou můžeme ještě půdu přihnojit zásobním hnojením Cereritem (50 g/m2).

Důležitá je hustota výsadby, která ovlivňuje dobrý růst pěstovaných rostlin. U okurek je optimální přibližně jedna rostlina na 1 m2, maximálně na 1,5 m2 při pěstování na vysokém vedení. Okurky nakládačky pěstované při vysokém vedení mohou být sázeny hustěji, protože mají zpravidla slabší vzrůst. U rajčat a paprik podle sponu, který si podle možností zvolíme, vysazujeme ale přibližně 3 - 4 rostliny na 1 m2. Okurky sázíme do připravené půdy tak hluboko jak byly předpěstovány v květináčích. Rajčata vysazujeme přibližně o 10 cm i hlouběji než byly zapěstovány a papriky tak, aby děložní lístky sazenic byly těsně nad zemí. Po této výsadbě provádíme opravdu důkladnou zálivku, kterou podle potřeby a počasí v dalších dnech zopakujeme tak, aby rostliny dobře zakořenily. Později zaléváme v delších intervalech. K okurkám pro vysokém vedení spustíme z horní části provázky, na kterých jsme udělali uzlíky a volně obtočíme kolem osy vysazené rostliny. Rovněž tak to provedeme i u rajčat. U okurek vyštipujeme všechny boční výhony a plody minimálně do 50 cm výšky rostliny. Přitom osu obtáčíme kolem spuštěného provazu a vedeme k horní části fóliovníku nebo skleníku. Další vyrůstající výhony v paždí listu zaštipujeme vždy za prvním listem tak, aby osa rostliny příliš nezahoustla. Když rostlina dosáhne horní části, spustíme dolů dva nebo tři výhony, které jsou potom nejplodnější.

Při vedení okurek nakládaček nemusíme být při řezu výhonů tak důslední. Stejným způsobem vedeme po připevněném provázku rostliny rajčat vždy pouze jednu osu, které důsledně vylamujeme výhony v paždí listu.

Papriky a jejich hybridní odrůdy, které jsou vzrůstnější, upevňujeme provazem vyvazovaným ve výšce po 20 cm od země od kůlu ke kůlu. Tak zabráníme vylamování bočních výhonů. Při pěstování paprik žádné výhony nevyštipujeme!

Pro bohatou úrodu je třeba dodržet: Dokonalou zálivku po zakořenění rostlin.Nezaléváme denně, ale vždy podle počasí: za teplých dnů jednou za 4 až 6 dnů tak, aby byla půda do 30 - 40 cm nasycena, za chladných dnů zaléváme pouze za 7 až 10 dnů. Slabá, mělká zálivka rostlinám nepomáhá, spíše škodí.

Vhodné větrání Nedokonalým větráním dochází u těchto plodin ke snižování výnosů a deformaci plůdků, případně nedostatečnému opylování květů a také rozvoji různých chorob. Když nestačí snížit vysoké teploty větracími okny ve skleníku, větráme dveřmi. Abychom zabránili průvanu a rostlinám "netáhlo na nohy", upevníme mezi dveře alespoň 50 cm vysokou fólii. Správnou teplotu vždy sledujeme pomocí teploměru, nemá být vyšší než 35 oC.

Doplňování živin Podle vývoje rostlin doplňujeme živiny tak, aby výnosy stále stoupaly, a to střídáním hnojiv, jako je Cererit, Kristalon, Agrabiomin z dusíkatých hnojíme volíme ledky a dodržujeme návody tak, jak jsou u příslušných hnojiv uvedeny. Zvláště okurky jsou náročné na doplňková hnojiva, protože v případě nedostatku živin si samy regulují svoji plodnost tím, že neudrží všechny plůdky. Přihnojování musíme provádět do vlhké půdy a nikdy ne pouze k ose rostlin, ale v celém pěstebním prostoru. Vždy musí následovat důkladná zálivka.

Ochranu proti chorobám a škůdcům Základem je výsadba zdravých rostlin od dobrého pěstitele, který dává záruku, že rostliny jsou zdravé, bez chorob a škůdců. Prevencí proti chorobám je řídká výsadba, vhodné větrání, správné vedení a včasný řez pěstovaných rostlin, pečlivé sledování jejich zdravotního stavu a odstraňování nezdravých listů, případně částí rostlin. Při použití chemických přípravků proti mšicím i jiným savým škůdcům a chorobám používáme přípravky uvedené v metodice pro ochranu rostlin a důsledně dodržujeme doporučené dávkování a ochranné lhůty. Záleží také na provádění sklizně, zvláště u okurek nesmíme nechat plody přerůstat, ale spíše sklízet plody menší, aby plody netvořily semeníky. U rajčat sklízíme plody, když se nám začínají lehce vybarvovat, ale i v plné zralosti, kdy mají nejvyšší množství vitamínů a papriky sklízíme pouze v konzumní zralosti. Při sklizni odstraňujeme všechny polámané listy, aby nevznikly podmínky pro rozvoj chorob. Budeme-li takto postupovat při pěstování těchto kultur, nebudeme muset uvedené plody kupovat v obchodech se zeleninou, ale k naší radosti si vypěstujeme sami.

Odborný článek pro vás připravil Heřman Markus Další zajímavé články o zahradě najdete na www.hobbyzahrada.cz

Doporučujeme

Články odjinud