Hokejové Nagano se vrací na scénu Stavovského divadla

Legendární a dosud nepřekonané vítězství českého olympijského hokejového týmu v japonském Naganu si znovu připomenou návštěvníci Stavovského divadla. Na jeho scéně bude po čtyři lednové a únorové večery uvedena opera Nagano, za níž stojí hned několik tvůrců zaručujících kvalitní humor s uměleckým přesahem.

Autorem libreta je známý herec a režisér Jaroslav Dušek, režie se ujal Ondřej Havelka, hudbu zkomponoval skladatel Martin Smolka, scénu a kostýmy navrhl architekt a designér Bořek Šípek a za dirigentský pult se postaví Jan Chalupecký. Ledová plocha / jeviště bude tak opět po dvou letech patřit borcům sdruženým kolem Jágra, Haška nebo Růžičky. Hlavní role v komické opeře o třech třetinách a prodloužení však patří Milanu Hniličkovi – ten byl roku 1998 v Naganu náhradníkem a neodchytal jediný zápas.

Opera získala v roce 2004 Cenu Alfreda Radoka za nejlepší českou hru. Představení je možné navštívit pouze 22. a 29. ledna a 6. a 18. února, vždy od 19.00. Vstupenky lze zakoupit v pokladnách národního divadla nebo v obvyklých předprodejních sítích. Více na www.narodni-divadlo.cz.

Originální, nevídané a vtipné spojení národního sportu s operou Národního divadla mohli diváci poprvé vidět v roce 2004, šest let po triumfálním vítězství českého hokejového týmu na zimních olympijských hrách v Japonsku. Po dvou letech se ve Stavovském divadle v rolích „zlatých hochů“ představí Václav Sibera, Jan Mikušek, Aleš Briscein, Martin Šrejma, Josef Moravec, Pavel Novák, Ivo Michl a David Vaňáč. V dalších rolích vystoupí například Lenka Šmídová, Bohuslav Maršík, Luděk Vele, Pavel Červinka, Libuše Vondráčková. Operní dílo zpestří i přítomní tanečníci breakdance.

Na otázku, zda se po pěti letech od premiéry dočkají diváci v představení nějakých změn, odpovídá režisér Ondřej Havelka: „Víte přece, co se říká: po vítězném utkání se nemá měnit sestava, dokonce ani taktika. Takže se budu snažit dostat mužstvo do stejné latě, jako bylo při premiéře, a věřím, že Růžičkova parta do toho zase šlápne. Hráči jsou sice o čtyři roky starší, možná nebudou tak rychlí, ale o to zkušenější.“ Rozhovor s Ondřejem Havelkou ke znovuuvedení opery Nagano přináší lednové číslo časopisu Národního divadla.

O vzniku opery natočil pro Českou televizi dokumentární film Opera Hokejdo Igor Chaun. Opera je nastudována v češtině a v představení jsou použity české a anglické titulky.

Ukázky z libreta opery Nagano

Duet s ledovou plochou Jágr: Jak chladná, chladná pláň ledová Ledová plocha (ženský sbor): Můj, jsem tvá, můj, tvá Jágr: Umíš být zrádná, zrádná, pláni ledová Ženský sbor: Jaromír zachvívá se Jágr: Jak já tě dneska budu krotit, pláni ledová Ženský sbor: Jak had se v kličkách budeš kroutit. Což se bojíš, bojíš vypustit duši? Jágr: V en há el je hřiště o dost užší. Chladná zrádná. Ženský sbor: Kro-u-o-u-ou, o-u-o-u-ou, o-u-o-u-oů, o-u-ou-oů-ti-t Jágr: Zrádná pláň Ženský sbor: Reku můj, reku můj, reku můj, můj, můj

Ukolébavka (3. předzpěv) Gejša (nad kolíbkou)

Na ostrově Hokejdo Tiše, tiše, ani muk Na ostrově Hokej-, Hokejdo Narodil se Boží vnuk Narodil se Boží vnuk Nad ostrovem Hokejdo Rozléhá se Boží křik: Na ostrově Hokejdo Narodil se Dominik Jeho jméno Dominik

NAGANO

opera o třech třetinách a prodloužení 22. a 29. ledna a 6. a 18. února / Stavovské divadlo

Autor hudby: Martin Smolka Autor libreta: Jaroslav Dušek / Martin Smolka Hudební nastudování: Jan Chalupecký Dirigent: Jan Chalupecký Režie: Ondřej Havelka Scéna / Kostýmy: Bořek Šípek Sbormistr: Pavel Vaněk Choreografie: Martin Vraný

Milan Hnilička: Václav Sibera Táta Hnilička: Bohuslav Maršík Máma Hniličková: Lenka Šmídová Dominik Hašek: Jan Mikušek Jaromír Jágr, 1. hráč: Aleš Briscein Růžička, 2. hráč, Náš útočník: Martin Šrejma Svoboda, 3. hráč: Josef Moravec Reichl, 4. hráč: Pavel Novák Ručinský, 5. hráč: Ivo Michl 6. hráč: David Vaňáč Trenér, Jaroslav Hašek, 1. zřízenec: Luděk Vele Antonio, Ruský trenér: Pavel Červinka Kanadský útočník, 2. zřízenec: Miloš Horák Josef Švejk, Kanadský brankář: František Zahradníček Divačka, Gejša, Masážní stůl: Libuše Vondráčková Prezident Václav Havel: Jiří Uherek

zdroj: http://www.narodni-divadlo.cz>www.narodni-divadlo.cz

Doporučujeme

Články odjinud