Holení nezahušťuje porost chlupů, potvrdili vědci

Holení nezahušťuje porost chlupů, potvrdili vědci

„Nehol si to, budeš to mít ještě hustější,“ slýchali mnozí a především mnohé z nás. Jenže podobná prohlášení patří do kategorie mýtů a nepravd. Zhoustnutí porostu chlupů po holení na jakýchkoli částech těla jsou jen optickým klamem. A kdyby ke zhoustnutí skutečně došlo, pak by si miliony mužů na celém světě holily hlavu s nadějí, že se zahustí vlasy.

„Lidský chlup či vlas je jako tužka či kopí, které se ke konci zužuje. Takže když žiletka odřízne špičku, může se zdát, že zbývající chlup či vlas, následující strniště, je hustější nebo tmavší než bylo před oholením. Navíc krátké chloupky trčí vzpřímeně z cibulek a mohou se jevit hruběji. Ale oholení chlupu většinou nezmění vůbec nic na procesu obnovy růstu,“ tvrdí dermatoložka Melanie Grossmanová z New Yorku.

Ale vědci neprokázali falešnost této domněnky o holení poprvé, už v sedmdesátých letech minulého století se podařilo prokázat, že holení nemá žádný vliv na hustotu ochlupení, hrubost jednotlivých chlupů a rychlost růstu chlupů či vlasů u mužů.

„Ženy si navíc holí nohy stále. Musely by být chlupaté jako gorily, kdyby se chlupy holením zhušťovaly a zesilovaly,“ vysvětluje Grossmanová.

Někteří mladí muži mají pocit, že jim díky holení houstnou vousy na obličeji. Ale i kdyby se neholili, vousy by houstly. V pubertě, kdy totiž vousy chlapcům začínají růst, jsou nejprve jemné a je jich málo. S přibývajícím věkem však vousy sílí a také se k aktivitě probouzí více folikulů. To by se však dělo přirozeně i bez holení. Navíc se tento proces po pětadvacátém roce věku ustálí.

Doporučujeme

Články odjinud