Hollywood nepřeje gayům a lesbičkám

Hollywood nepřeje gayům a lesbičkám

Američtí herci, kteří veřejně přiznají svou homosexualitu, mají jen velmi malou šanci uspět v Hollywoodu. Řekl to anglický herec Sir Ian McKellen (66) v německé metropoli Berlíně při přebírání ceny za celoživotní dílo.

„Pro amerického filmového herce, který chce uspět, je velmi, velmi těžké přiznat se ke své homosexuální orientaci. Pro lesbičky je to ještě těžší. Velmi mne trápí, že to tak je,“ prohlásil McKellen, známý například jako Gandalf z Pána prstenů. „Kalifornský filmový průmysl je velmi staromódní,“ zdůraznil herec.

McKellenova kariéra se začala slibně rozvíjet po roce 1988, kdy veřejně přiznal, že je homosexuál. Dnes je jedním z nejznámějších homosexuálně orientovaných britských herců. Patří k nim například také Rupert Everett (47), Simon Callow (56) a Sir Antony Sher (57).

V Americe je ovšem jiné společenské klima a někteří velmi známí homosexuální herci, jako například Rock Hudson či Montgomery Clift, svou orientaci skrývali po celý život.

Podle McKellena je v Hollywoodu pro herce, o němž se ví, že je homosexuál, velmi těžké získat hlavní roli. Přitom na newyorské Broadwayi je to prý radikálně odlišné. „Lidé jsou tam ohledně své sexuality otevření a nikdo se necítí být ohrožen,“ zdůraznil věhlasný Angličan.

McKellen v Berlíně také prohlásil, že ačkoliv herci v Americe mají strach se ke své sexualitě přiznat, tento rok byl přelomový v tom, že několik významných filmů – například Zkrocená hora (Brokeback Mountain), Capote a Transamerica – se problematikou homosexuality zabývá.

„Tím, že vyprávějí naše příběhy, pomohly letošní filmy nominované na Oscary zviditelnit problémy gayů, lesbiček a transsexuálů. Milionům Američanů to snad pomůže lépe porozumět tomu, kdo jsme,“ zdůraznil Neil Giuliano, prezident Ligy proti hanobení gayů a lesbiček. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud