Homeopatika: Na výkyvy nálad zabírají spolehlivě!

Homeopatika: Na výkyvy nálad zabírají spolehlivě!

Změny nálady nejsou nic neobvyklého. Nejvíce je dávají najevo děti, zvláště „puberťáci“, naopak dospělí je často potlačují. Extrémní změny nálady pak označujeme jako poruchy nálad.

S tímto problémem se často potýkají lidé, kterým v dětství chybělo zázemí nebo kteří zažili špatné zacházení. Také se ale může jednat jen o součást našeho temperamentu, zvýšenou emocionální citlivost nebo i psychickou poruchu.

Výkyvům nálad můžeme předcházet různými způsoby a jedním z nich je i homeopatie. Pomůže vyladit organismus a člověk snadněji nalezne svou ztracenou rovnováhu. Představím vám tedy několik homeopatických léků používaných při léčení výkyvů nálad.

K pláči není daleko

Pulsatilla je typickým lékem pro pacienty, kterým se nálada rychle střídá, říká se o nich, že jsou jako dubnové počasí. Jsou to lidé velmi milí a nadměrně citliví, kteří jsou fixovaní na svou rodinu a zázemí. Velmi snadno se rozpláčou i z nepatrné příčiny, pláčou při pohádce nebo na svatbě člověka, který jim ani není blízký. Často se bojí samoty a tmy a jejich stav se výrazně zlepšuje projeveným soucitem. Pulsatilla je častěji předepisována ženám, jejichž přecitlivělost se většinou výrazně zhoršuje v těhotenství a po porodu. Podáváme v ředění 30 CH, 1–3x denně 5 granulí.

Podrážděnost

Phosphorus je vhodný pro člověka, který neumí být sám, je velmi komunikativní, pro všechno se nadchne, ale velmi rychle se vyčerpá. Proto se u něj stavy nadšení střídají se smutkem až depresí. Podrážděnost se střídá s velkou únavou. Pacienti se bojí bouřky a jejich nálada se velmi zhoršuje večer při setmění. Lék podáváme v ředění 30 CH, 1–2x denně 5 granulí.

Živá a vznětlivá povaha

Nux vomica je lék prospěšný lidem s živou a vznětlivou povahou, kteří žijí často hekticky a mají sklony k prchlivým reakcím. Ráno mají špatnou náladu, protože obvykle moc nespí vzhledem k množství práce nebo starostí, které je téměř pravidelně budí kolem 4. hodiny ráno. Pacient mívá období, kdy se stáhne do soukromí a izoluje se, ale pak má i záchvaty vzrušení. Lék podáváme v ředění 30 CH, 1–2x denně 5 granulí.

Neklid a nespokojenost

Arsenicum album je ideální pro člověka, kterému se zdá, že čas plyne příliš pomalu, tento pocit se střídá s neklidem a nespokojeností. Lék řeší všechny příznaky úzkosti s depresí a je účinný zvláště v případě, kdy je přítomna porucha trávení a průjem. Je vhodný pro lidi, kteří jsou pořádkumilovní a mají pravděpodobně velmi čistý, pečlivě uklizený byt, ale uvnitř sebe samých cítí neklid. Pacienti, kteří potřebují Arsenicum, mohou být přesvědčeni o tom, že mají fyzickou nemoc, ta ale ještě nebyla odhalena, a proto se cítí tak špatně. Ve skutečnosti mohou projít řadou vyšetření, jako je endoskopie, kolonoskopie apod., než konečně přijmou to, co s nimi skutečně je. Mohou mít pocit, že už jim nikdy nebude znovu dobře. Celkově se jejich stav zhoršuje mezi 1. a 3. hodinou ráno. Lék podáváme v dávce 30 CH, 1–2x denně 5 granulí.

Úzkost

Aconitum napellus 30 CH je vhodný pro pacienty úzkostné a neklidné, kteří mohou mít různé obavy, například strach přejít ulici, strach z davu lidí nebo strach ze smrti. Do tohoto stavu se obvykle dostávají po prožitém šoku nebo po bezprostředním pocitu ohrožení života, například při hypertenzní krizi. Lék v akutním stavu můžeme podávat každých 15 minut, po stabilizaci stavu pak 2–3x denně 5 granulí.

Jemná a citlivá povaha

Ignatia je lék určený pro člověka s jemnou a citlivou povahou, který je přecitlivělý, má sklon přehánět a je schopen „z komára udělat velblouda“. Často jsou to lidé nestálí a mlčenliví, užírají se starostmi, ale jejich nálada se výrazně zlepšuje jakýmkoli rozptýlením. Jsou citliví na pachy a nesnesou pobyt v zakouřené místnosti. Jejich psychické rozrušení je často provázeno pocitem knedlíku v krku, bolestmi hlavy nebo zíváním. Do stavu rozrušení se nejčastěji dostanou v případě úmrtí v rodině, rozchodu partnerů nebo jiné závažné události. Lék podáváme v ředění 30 CH, 2x denně 5 granulí.

Smutek a začínající deprese

Natrum muriaticum je dalším lékem pro člověka, který může trpět smutkem a mírnou depresí (většinou datovanou od nějaké ztráty nebo šoku) a který má pocit, že mezi ním a zbytkem světa je skleněná stěna. Stává se, že tito lidé po prožitém neštěstí, např. úmrtí někoho blízkého, nejsou schopni plakat a mají pocit, že nad takovou ztrátou správně netruchlili. Nemají příliš rádi soucit, říkají, že se jejich stav projevem soucitu zhorší, ale přitom jsou velmi empatičtí. Se svými starostmi nejsou zvyklí se nikomu svěřovat a většinou si všechno řeší sami. Lék dobře působí i u pacientů, kteří truchlí celá léta nad ztrátou někoho blízkého, s níž se nedokázali vyrovnat. Podáváme v ředění 30 CH, 1x denně 5 granulí.

Osamělost

Sepia officinalis je častěji předepisována ženám smutným, tichým, osamělým. Pacientka mívá pocit, že nezvládá veškeré své povinnosti, proto je smutná a depresivní. Má na sebe příliš velké nároky, a přitom není schopná je fyzicky zvládnout a to si vyčítá. Stav se vždy zlepšuje fyzickým pohybem, proto chodí běhat nebo cvičit a taky miluje tanec. Často je ale unavená a nešťastná. Ke zhoršení dochází často před menstruací, dále po porodu nebo v metopauze. Lék podáváme v ředění 30 CH, 1x denně 5 granulí.

Homeopatie má samozřejmě k dispozici mnohem širší škálu léků, zdaleka zde nelze uvést všechny. Potřebujete-li pomoci s výkyvy nálad, ale jejich popis jste v článku nenašli, vyhledejte lékaře-homeopata, který vybere léky cíleně po komplexním vyšetření.

  • **

Časté výkyvy nálad mají obvykle ženy, které jsou v období určité hormonální nerovnováhy – například v pubertě, v těhotenství, po porodu, před menstruací nebo též v období klimakteria. Máte-li kolísavou problematickou náladu, stáváte se problematickou osobou i vůči svému okolí. Lidé netuší, jak budete právě naloženi.

autor: MUDr. Kateřina Formánková

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Doporučujeme

Články odjinud