Máte rádi buchty s mákem, tvarohem, nebo povidly? S tímhle těstem budete milovat všechny. Přípravu vám usnadní domácí pekárna.
Autor: Uursik – další recepty
Suroviny:
250 ml vlažného mléka
150 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
50 g krystalového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce citronové šťávy (nebo citronky)
nastrouhaná kůra z jednoho citronu (nebo 1 lžička sušené citronové kůry)
500 g hladké mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 lžičky čerstvého droždí
Nastavení pekárny: Program Těsto
Domácí pekárny
1. listopadu 2021
Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále, těsto se nelepí a nemusí se podsypávat, rozdělíme na asi 24 ks nebo postupně odkrajujeme stejné kousky těsta, které rukama roztáhneme tak, aby se daly naplnit. Plníme tvarohovou náplní (tvaroh smíchaný s cukrem a rozinkami zahustíme 1–2 lžícemi vanilkového pudinku v prášku nebo 1 žloutkem), povidly, makovou náplní, džemem, Nutellou a podobně.
Domácí pekárny
23. listopadu 2021
Kraje spojíme a vytvoříme bochánky. Dáváme pozor, aby byly dobře uzavřené (prsty pevně přitlačíme), aby nám náplň nevytékala. Spojem dolů skládáme nejlépe do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem a vždy každou ze všech stran pomašlujeme rozpuštěným máslem. Říká se, že každá buchta by se v másle měla „vykoupat“. Neskládáme moc vedle sebe, ještě nakynou! Necháme asi 45 minut kynout pod utěrkou, pak potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do vyhřáté trouby při 190 °C na asi 20 minut.
Náš tip: Pokud máte domácí pekárnu, usnadněte si práci a připravte si buchny v ní.
Domácí pekárny
1. listopadu 2021
Jestli máte rádi buchty, možná si zkusíte udělat i buchtičky se šodó. Recept najdete ve videu:
Markéta Žídková
24. září 2021