HORKÁ ČOKOLÁDA: Kouzlo s tabulkou čokolády a sklenicí mléka

HORKÁ ČOKOLÁDA: Kouzlo s tabulkou čokolády a sklenicí mléka

Horká čokoláda patří k oblíbeným nápojům v zimním období. Nejenže tělo zahřeje, ale svou chutí příjemně pohladí chuťové pohárky a v podstatě také zasytí.

Tradice horké čokolády sahá hluboko do minulosti. S čokoládovým nápojem přišli zřejmě Aztékové v dnešním Mexiku. Říkalo se mu xocolatl a bylo to našlehané kakao smíchané se studenou vodou, kukuřičnou moukou a kořením. V dnešní době by si milovníci horké čokolády na tomto nápoji rozhodně nepochutnali, ale základ prakticky dodnes zůstal stejný – pražená semena kakaovníku. Právě od nich se chuť horké čokolády odvíjí.

Postupem času tento nápoj z čokolády vylepšili Španělé, kteří jej začali zalévat horkou vodou a mnohem více práce si dávali také se šleháním. Velký rozmach horké čokolády nastal v 17. století, kdy nejenže byla u šlechty vyhledávanou delikatesou, ale začalo se do ní přidávat mléko a cukr. Takže dostala sladší a jemnější chuť.

Čokoládovou osvětu úspěšně šířili také Italové, kteří při svých obchodních cestách po různých koutech Evropy mimo jiné vařili čokoládu, a tak se dostala do širšího povědomí Evropanů z různých vrstev a každý si ji postupně přizpůsoboval svým chutím a lokálním možnostem.

Pravá horká čokoláda se připravuje z kvalitní tabulkové čokolády (obvykle z hořké čokolády s obsahem kakaa kolem 50 až 70 %, případně se používají čokoládové plátky nebo pecičky) a obsahuje kakaové máslo, kakaovou sušinu, tedy kakao a cukr. Rozpuštěná vysokoprocentní čokoláda je bez hrudek a má konzistenci krému. Tekutou podobu jí dodává mléko, případně doplněné o vodu či smetanu. Výsledná hustota a chuť je odvislá od použití konkrétní čokolády a množství dodaného mléka, vody, případně smetany.

Můžete ji ale klidně připravit také z mléčné nebo z bílé čokolády, záleží na tom, jaký druh čokolády máte nejraději. Profesionálové chystají horkou čokoládu na speciálních přístrojích, v nichž se všechny ingredience promíchají a zahřejí na správnou teplotu. Velmi rozšířená je příprava horké čokolády z prášku. Kromě kakaa obsahuje ještě škrob a mnohem více cukru. Její příprava je mnohem rychlejší, ale horká čokoláda z tabulkové čokolády má mnohem přirozenější a výraznější chuť.

1. MEXICKÁ HORKÁ ČOKOLÁDA

V kolébce čokolády je samozřejmě horká čokoláda velmi oblíbená a připravuje se v různých krajových obměnách. Jedna z nich v sobě spojuje hned dvě typické středoamerické ingredience – čokoládu a čili papričky. Rozpusťte hořkou čokoládu ve vodní lázni, přidejte půl litru mléka a čtvrt litru smetany. Důkladně promíchejte a směs pomalu zahřívejte. V misce rozšlehejte vejce a opatrně ho za stálého míchání přidejte k čokoládě s mlékem. Přisypte skořici, špetku mleté vanilky a drcené čili podle chuti.

2. ŠPANĚLSKÁ HORKÁ ČOKOLÁDA

Země z Pyrenejského poloostrova je historicky také úzce spjatá s čokoládou, a tak i zde má svoji tradici. Je to oblíbený nápoj zejména k snídani, při níž se čokolády namáčejí churros, pečivo ze smaženého odpalovaného těsta sypané cukrem a skořicí. Na mírný oheň dejte zahřát mléko a přidejte k němu lžičku kukuřičného škrobu. Přidejte nalámanou (nebo nastrouhanou) tabulku hořké nebo mléčné čokolády a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.

3. HORKÁ ČOKOLÁDA S POMERANČOVOU ŠŤÁVOU

Jedna z oblíbených ochucených variant, kdy čerstvý pomeranč dokonale osvěží hutnou chuť horké čokolády. Rozpusťte hořkou, případně mléčnou čokoládu, přidejte půl litru mléka, promíchejte a postupně zahřívejte. Jakmile směs zhoustne, přelijte ji do šálku, přimíchejte lžičku čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče a nadrobno nakrájený jeden dílek šťavnatého pomeranče (bez slupky) a podávejte.

ČESKÁ VARIANTA HORKÉ ČOKOLÁDY

U nás je nejrozšířenější horká čokoláda připravovaná z prášku. Je nachystaná během chvilky, při správném poměru prášku a tekutiny (vody či mléka) i poměrně hustá, a tak to může vypadat, že lepší horká čokoláda neexistuje. Je to podobné jako s kávou. Kapslové kávovary sice zažívají boom, ale kdo ochutnal kávu z čerstvě umletých zrn, rozdíl v kvalitě ihned pozná. Češi si také libují v širokém výběru ingrediencí, které do horké čokolády přidávají.

  • Slovo odborníka: Alexandra Hurtová, spolumajitelka rodinné čokoládovny

„Horkou čokoládu připravujeme výhradně z pravé čokolády, kterou dovážíme z celého světa, je bez jakýchkoli přidaných ingrediencí, a proto je ta naše i bezlepková. Aby byla čokoláda hustá, používáme okolo 100 g na porci a zahříváme ji na teplotu kolem 65 oC, při vyšší teplotě by se srazila."

Pěstování kakaových bobů je náročné a vyžaduje specifi cké podnebí, nejkvalitnější kakaové boby se pěstují v Peru, Venezuele nebo Tanzánii. Výslednou chuť a vůni čokolády ale ovlivňuje řada faktorů, počínaje místem pěstování čokolády, konkrétním druhem kakaového bobu, jeho pražením, dobou fermentace i jemností mletí.

Základem dobré horké čokolády je právě kvalitní hlavní surovina – tedy čokoláda. Pro přípravu horké čokolády jsou nevhodné různé napodobeniny se ztuženým tukem, to nemá s dobrou čokoládou nic společného, stejně tak se nehodí ani čokoláda na vaření, která má nízké procento kakaa.“

  • Kde dostanete parádní čokoládu

CHOCO CAFÉ RODINNÁ ČOKOLÁDOVNA

Liliová 1, Praha 1 Podnik s vlastní výrobou čokolády i zákusků.

CAFÉ ZÁMEK RADIM

Radim 1

Útulná zámecká kavárna s čoko specialitami a výbornou čokoládou.

ČOKOLÁDOVNA MINACH

Poštovská 6E, Brno

Čokoládová kavárna s barem – nejsladší místo moravské metropole.

ČOKOLÁDOVÁ CUKRÁRNA

Ostrovského 20, Praha 5

Specialitou je horká čokoláda z belgické čokolády a smetany.

MUZEUM ČOKOLÁDY

Oldřichova 20, Praha 2

Čokoládový dům a muzeum má pro návštěvníky nejedno překvapení.

CUKRÁRNA V GALERII MYŠÁK

Vodičkova 31, Praha 1

Vlastnoručně umíchaná čokoláda nabije energií. Tradice od roku 1911.

CAFÉ SAVOY

Vítězná 5, Praha 5

Kavárna s dlouholetou tradicí potěší nejenom horkou čokoládou s likérem.

Článek vyšel v časopise FORMEN

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud