Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce

Současná doba klade na ženy velké nároky i možnosti seberealizace, kariéra představuje důležitou součást života, stále častěji ženy cestují za prací, studiem i za poznáním, rády se baví a užívají si všech možností, které život sebou přináší. To v mladém věku vede také i výraznému posunu věkové hranice pro plánování rodiny a potomků. Ruku v ruce s tím jde i otázka řešení potřebné ochrany před početím. Možností je mnoho, jednou z nejspolehlivějších a nejrozšířenějších je hormonální antikoncepce.

Názory a přístupy k této formě ochrany se ve společnosti značně liší, hlavně podle věku a především informovanosti. Ženy středního a vyššího věku jsou stále ještě ovlivněny historickými předsudky a mají obavy ze škodlivosti pilulky mnoho více než mladší ročníky.

V současné době je trend v této oblasti takový, aby ženský organismus nebyl zatěžován, ba naopak. Hladina hormonů v pilulkách je velmi nízká, aniž by se vytrácel účinek. Naopak správně zvolená hormonální antikoncepce přináší řadu kladných vlivů na zdraví.

Antikoncepční pilulka má pozitivní vliv na méně nechtěných těhotenství, zejména u mladých žen, které začínají sexuálně žít. Díky antikoncepci je také mnohem méně interrupcí, které jsou pro ženský organismus velkým a nebezpečným zásahem. Hormonální antikoncepce má také pozitivní vliv díky tomu, že snižuje počet mimoděložních těhotenství, a snižuje nemocnost a úmrtnost těhotných. Díky užívání moderní antikoncepční se snížil až o 80 % počet onemocnění nezhoubnými nádory vaječníků, o 50 % se také snížil výskyt nezhoubných nádorů prsu.

Doba, kdy antikoncepční účinnost byla jediným požadavkem uživatelky na hormonální antikoncepci, je dávno pryč. Do povědomí žen se tento fakt dostal jako samozřejmost a žádají od antikoncepce další benefity. Moderní přípravky jim další přínos nabízí v nemalé míře: od obecných pozitivních účinků (pravidelný cyklus, mírné až minimální krevní ztráty během krvácení, ústup menstruačních bolestí, snížení rizika pánevní zánětlivé nemoci, snížení rizika vzniku mimoděložního těhotenství) až k specifickým účinkům.

Přidanou hodnotou současné hormonální antikoncepce je především medicínský a kosmetický účinek. Díky některým přípravkům mohou ženy řešit problematickou pleť a léčit akné. „Nejnověji je zaznamenán příznivý vliv na fyzické a psychické příznaky premenstruačního syndromu (PMS), např. cyklický přírůstek hmotnosti, bolesti a napětí v prsech, podbřišku, otoky končetin, náladovost. Tyto příznaky řeší antikoncepce s drospirenonem (Yaz, Yadine). Právě zvýšení hmotnosti je jedním z nejčastěji zmiňovaných důvodů pro přerušení užívání HAK. Požadavkům uživatelek na použití antikoncepce ve vyšším věku, tedy až do období perimenopauzy (období kolem přechodu) vyhovuje antikoncepce s velmi nízkým obsahem estrogenu (Mirelle).“ říká gynekoložka MUDr. Dagmar Makalová.

Další výhody mohou uživatelkám přinést i nové režimy dávkování pilulek. „Např. u režimu 24/4 je výhodou mírnější kolísání hladin hormonů v organizmu. Kolísání hladin hormonů totiž může vyvolat určité nepříjemné „příznaky z vysazení“, např. nevolnost, nadýmání a otoky, napětí a citlivost prsou a změny nálady. V případě antikoncepce s drospirenonem (Yaz) je tato stabilní hormonální hladina navíc umocněna účinky drospirenonu, který má pozitivní vliv na psychické a fyzické příznaky spojené s premenstruačním syndromem,“ vysvětluje MUDr. Makalová.

Vývoj hormonální antikoncepce se nezastavuje. Vědci stále hledají nové možnosti a vyvíjejí nové progestiny. Uživatelky kromě požadavků na přidanou hodnotu hormonální antikoncepce touží i po co největší přirozenosti. Novinkou ve výzkumu je vývoj nové skupiny antikoncepce, která obsahuje přirozený estrogen – estradiol valerát. Tento estrogen se přirozeně tvoří v ženském organismu, rychle se vstřebává i odbourává. Dále má menší vliv na metabolismus jater. Tento převratný objev dává kombinované hormonální antikoncepci zcela nové možnosti pro její uživatelky, protože jim poskytuje přirozenost, po které ženy touží.

Doporučujeme

Články odjinud