Hormonální antikoncepce mění paměť

Hormonální antikoncepce mění paměť

Ženy užívající hormonální antikoncepci mají jinou paměť než ty, které se tabletám bránícím početí dítěte vyhýbají. Zatímco uživatelky antikoncepčních pilulek si pamatují více podstatu emocionálního zážitku, ženy bez hormonální antikoncepce si pamatují spíše detaily.

„Nejvíc zajímavé na této studii je, že hormonální antikoncepce opravdu mění paměť. Máme jen hrstku studií zabývajících se vlivem hormonální antikoncepce na kognitivní funkce, přitom pilulky užívá více než sto milionů žen po celém světě,“ tvrdí jedna z autorek studie Shawn Nielsenová z University of California v Irvine.

Ženy užívající hormony se ale mohou uklidnit. Tablety paměť sice mění, ale nepoškozují. „Skutečnost, že ženy užívající orální antikoncepci si pamatují odlišné prvky příběhu, nám jen dokazuje, jaký vliv má estrogen na ženskou paměť v případě emocionálních zážitků,“ tvrdí profesorka psychiatrie Pauline Makiová z University of Illinois v Chicagu.

Ženy užívající hormonální antikoncepci vykazují paměť typickou pro muže. Ti si také spíš pamatují podstatu emocionálně silného zážitku než detaily. Ženy pamatující si detaily například u dopravní nehody pak trpí častěji posttraumatickým stresovým syndromem.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud