Hormonální antikoncepce v roce 2013. Která je pro vás vhodná? | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Hormonální antikoncepce v roce 2013. Která je pro vás vhodná?

Přes všechny pomluvy ( jen částečně oprávněné) zůstává jediným spolehlivým způsobem ochrany před neplánovaným těhotenstvím. Existují i metody, které jsou sice založené na působení hormonů, ale do přirozeného cyklu takřka nezasáhnou. Než sezobneme (první) pilulku, měly bychom mít informace, co se pro kterou ženu hodí a na co si dát pozor.

Hormonální antikoncepce tu s námi je více než 60 let. Za tu dobu tato „babička“ nezestárla, spíše naopak je čím dál „lehčí“ a stále má své kouzlo. Jejím principem je bránění uvolnění vajíčka z vaječníku (ovulace) a/nebo zabránění uhnízdění oplodněného vajíčka v děložní sliznici. Dalším „přídavným“ antikoncepčním mechanismem je zahuštění hlenu děložního hrdla, který pak zabrání prostupu spermií do dělohy a vejcovodů. Přípravky hormonální antikoncepce zpravidla obsahují estrogen a jeden z moderních progestinů (hormony, které napodobují přirozený hormon žlutého tělíska – progesteron).

Právě na progestinu závisejí další vlastnosti antikoncepce: například bránění zadržování vody v těle nebo působení proti akné. Existuje i estrogen-free antikoncepce: jde o tzv. minipilulky, které jsou vhodné také pro kojící matky a další ženy, kterým se nedoporučuje užívat estrogeny a pohotovostní, emergentní antikoncepci, jež se užívá do 72 hodin po selhání bariérové metody (kondom) nebo po nechráněném styku (Postinor-2, Escapelle). Pilulky se většinou užívají v režimu 21 + 7, tedy tři týdny se berou hormony, po nich následuje týdenní pauza, kdy dochází ke krvácení „ze spádu hormonálních hladin“, k pseudomenstruaci.

Existují však přípravky s odlišným užívacím schématem. Několik posledních let je lékaři tolerováno a někdy i doporučováno užívání v takzvaném dlouhém cyklu, tedy bez týdenní pauzy a bez pseudomenstruace. Je prokázáno, že organismu absence pravidelného krvácení neškodí, naopak vyrovnané hladiny hormonů jsou v některých případech terapeutické (při potížích či onemocnění vázaných na dobu poklesu hormonálních hladin), v ostatních spíše prospěšné.

Jaká pro koho

Zdravé mladé dívky mohou užívat jakékoli pilulky s obsahem estrogenu 20–35 mikrogramů ethinylestradiolu (nebo adekvátního množství estradiolu), které jim doporučí gynekolog. Chtějí-li současně řešit akné, pak je vhodné zvolit kombinaci s progestinem, který působí proti malému množství testosteronu v ženském těle. Ten má na svědomí akné a zablokováním jeho účinků dochází ke zlepšení kvality pleti.

K dispozici jsou přípravky s chlormadinon acetátem (Belara), s dienogestem (například Dienille), drospirenonem (Jangee 30, Jangee 20) a další. Drospirenon navíc brání zadržování vody v těle, které může být vyvoláno u citlivých žen působením estrogenů. Obsahuje jej YAZ, která se užívá v režimu 24 pilulek s hormony a 4 „prázdné“ tabletky, placebo. YAZ je vhodná pro ženy a dívky, které hůř snášejí kolísání hormonů kolem pseudomenstruace, které trpí premenstruačním syndromem, otoky, bolestmi břicha a podobně. Zkrácením doby bez hormonů může dojít ke zmírnění popsaných příznaků.

Pilulky s nejsilnějším antiandrogenem, cyproteron acetátem, se v současnosti užívají spíše k léčbě těžší akné u žen, které si současně přejí antikoncepci (Diane 35, Chloe, Minerva a podobně). Dlouho se vedly spory o dávku ethinylestradiolu, ale ukázalo se, že další snižování dávky pod 30–35 mikrogramů nepřináší větší komfort a výhody. Pro vývoj kostí je zapotřebí určitá dávka estrogenů, takže v mladém věku není rozumné trvat na minimálním množství (v současnosti 15 mikrogramů, Mirelle, Minesse).

To se doporučuje spíše ženám kolem čtyřicítky a zkušeným uživatelkám antikoncepce, nikoli mladým dívkám. V poslední době se zdá, že přibyly desítky typů pilulek. Není tomu tak, jedinou novinkou posledních let je Zoely s 1,5 mg přirozeného estrogenu (estradiol je totožný s estrogenem, který se tvoří v ženském těle, a proto má i jiné dávkování) a s nomegestrolem (má též mírné účinky působící proti akné). Jde o druhý přípravek s přirozeným estrogenem.

Prvním antikoncepčním přípravkem s přirozeným estradiolem je Qlaira, která má navíc měnící se dávkování obou hormonů v průběhu cyklu, tedy jak estradiolu, tak dienogestu. Qlaira se doporučuje ženám se silným menstruačním krvácením a všem těm, které chtějí užívat „přirozený estrogen“. Množství nových názvů pilulek je dáno tím, že originálním výrobcům skončila patentová ochrana a ke slovu se dostali další výrobci, kteří produkují zpravidla „levnější“ kopie, které však mají v naprosté většině případů stejnou kvalitu jako „originály“.

Jiné formy hormonální antikoncepce

NuvaRing je vaginální kroužek, z něhož se uvolňují hormony (ethinylestradiol a etonogestrel). Do vaginy se zavádí jeden kroužek vždy na dobu jednoho týdne, po tři týdny, čtvrtý představuje „pauzu“, kdy dochází k pseudomenstruaci. Náplast (Evra s ethinylestradiolem a norelgestrominem) se lepí na kůži (paže, hýždě, břicho – nikoli prsy) ve stejném režimu, jako se zavádí kroužek. Náplast i kroužek mohou být šetrnější k játrům, protože se hormony uvolňují přímo do krevního oběhu, obcházejí zažívací trakt, a tedy i první „nápor“ po vstřebání, který by prošel rovnou játry. Jinak platí stejné zákazy použití jako u klasické pilulky.

Kdy se pilulky nehodí

Nejvážnější zákaz představuje riziko trombózy a následné tromboembolie. Ta hrozí ženám se sklonem k tvorbě žilních sraženin. Před prvním předpisem antikoncepce je nutné vědět, zda sama žena či kdokoli v pokrevním příbuzenstvu neprodělal trombózu, a pak případně provést vyšetření. Další zákazy: hormonálně závislé nádory, akutní jaterní onemocnění, některé srdeční a neurologické choroby.

Po porodu, při kojení

Ve všech případech, kdy žena nemůže užívat estrogeny, lze zvolit estrogen-free antikoncepci (Cerazette) nebo některý z moderních typů nitroděložní antikoncepce, třeba tělísko GyneFix či nitroděložní systém s gestagenem (Mirena). Ženy, které už nechtějí (další) dítě, mohou (od dubna 2012) požádat o sterilizaci. Před tímto definitivním výkonem je velmi nutné podrobné poučení lékařem.

Doporučujeme

Články odjinud