Hormonální antikoncepci je padesát let

Hormonální antikoncepci je padesát let

Hormonální antikoncepce je v Evropě nejrozšířenější spolehlivou metodou zábrany početí. Přestože mají ženy k dispozici stále více typů hormonální antikoncepce, nejoblíbenější formou jsou stále tablety. Od roku 1960, kdy byla uvedena na trh první hormonální tableta, prošla antikoncepce významným vývojem.

Historický pohled – první hormonální pilulka v Evropě

Prvním průkopníkem ve výzkumu hormonální antikoncepce byl Gregory Pincus, který roku 1955 úspěšně potlačil ovulaci díky orálnímu podání syntetického progestinu.

11.5. 1960 byl zaregistrována první hormonální antikoncepce v USA – přípravek Enovid.

1.1.1961 společnost Schering uvedla na trh první.hormonální antikoncepci v Evropě: Anovlar.

Velmi průkopnickým bylo roku 1964 uvedení kalendářového balení hormonálních pilulek společností Schering.

70. léta – snižování dávek hormonů

70.léta minulého století byla zaměřena na snižování dávky hormonů.

80. léta – pilulky s "přidanou hodnotou"

V 80. letech se představují nové progestiny s "přidanou hodnotou". V roce 1985 byla uvedena na trh Diane 35, která obsahuje cyproteron acetát se silným antiandrogenním účinkem, což má pozitivní vliv na léčbu akné.

Současný trend – přidaná hodnota, přirozenost

Moderní antikoncepční tablety nabízí ženám přínos v širokém spektru: od základních pozitivních účinků (pravidelný cyklus, mírné až minimální krevní ztráty během krvácení, potlačení menstruační bolesti, snížení rizika vzniku mimoděložního těhotenství) až k specifickým účinkům.

Přidanou hodnotou současné hormonální antikoncepce je především medicínský a kosmetický účinek. Díky specifickým účinkům antikoncepce mohou ženy řešit problematickou pleť a akné – první antikoncepce s tímto účinkem byla uvedena na český trh v roce 2001.

Dalším velkým mezníkem ve výzkumu hormonální antikoncepce je příznivý vliv na fyzické a psychické příznaky premenstruačního syndromu (PMS), zejména zadržování vody v organismu. Tyto příznaky účinně potlačuje progestin drospirenon s antimineralokortikoidním, antiandrogenním a gestagenním účinkem, který byl připraven v r. 2000.

Požadavky uživatelek na užívání antikoncepce po 40. roce až do období perimenopauzy (období kolem přechodu) řeší antikoncepce s velmi nízkou dávkou estrogenu.

V roce 2009 byla uvedena na trh 1. antikoncepce s přirozeným (tělu vlastním) estrogenem, která obsahuje estradiol valerát - se v organismu rychle metabolizuje na kyselinu valerovou a 17 ß – estradiol, který je identický s tím, který se přirozeně tvoří v lidském těle. Harmonický dávkovací režim zajišťuje stabilní hladiny estradiolu v průběhu celého cyklu.

Kam směřuje vývoj hormonální antikoncepce?

Můžeme jednoznačně říci, že se upouští od klasických dávkovacích režimů 21/7 a jsou upřednostňovány nové prodloužené režimy, ať už režim 24/4 nebo harmonický režim 26/2. Zkrácení tzv "hormone-free intervalu", to je intervalu, kdy se neužívají tablety s aktivní látkou, s sebou přináší řadu benefitů. Dochází k menšímu kolísání hladin hormonů v organismu v průběhu cyklu a také se snižuje výskyt nepříjemných symptomů ze spádu hormonů (bolesti hlavy, pánevní bolesti, napětí v prsou apod.)

Hormonální antikoncepce se již stala pro ženy naprostou samozřejmostí a přípravky nově uváděné na trh musí být nejen účinné a bezpečné. Trendem bude, aby byly co nejšetrnější k organismu, jako např. tableta s přirozeným estrogenem. Výzkum se zaměřuje na hodnotu nejen pro uživatelku, ale například i pro její budoucí děti. Proto vývoj hormonální antikoncepce směřuje k formám obohaceným kyselinou listovou, která je velmi důležitá pro vývoj nervového systému plodu.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud