Hormonální jóga vám spraví hormony i náladu. Kdy se hodí s ní začít? | Zdroj: Istock

Zdroj: Istock

Hormonální jóga vám spraví hormony i náladu. Kdy se hodí s ní začít?

Máte pocit, že jste poslední dobou neustále unavená a bez nálady? Může to být způsobeno hormonálními výkyvy, ale i stresem či psychickou nepohodou. Hledáte způsob, jak se potíží zbavit? Vyzkoušejte snadné účinné cvičení, které je vhodné pro každého. Jaké jsou blahodárné účinky hormonální jógy a kdy s ní začít?

Co je vlastně hormonální jóga?

Ať už se chcete zbavit hormonální nerovnováhy, bolestí hlavy a zad, nebo jen hledáte nové zábavné cvičení, s hormonální jógou nesáhnete vedle. Vychází totiž z oblíbené hatha jógy, kundalini jógy a z dalších tibetských technik. Jedná se o efektivní a oblíbené druhy jógy, díky kterým uvolníte své tělo i mysl. Hormonální jóga se hodí doslova pro každého, protože nevyžaduje žádné komplikované cviky či pozice. A jako podstatný bonus dokáže toto cvičení obnovovat funkci hormonů. S čím dalším vám dokáže pomoci její pravidelné praktikování?

Jak pomůže jóga k lepšímu spánku? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Proč s ní začít?

Pokud si říkáte, že se ve svém věku nechcete učit novým cvikům, obáváte se zbytečně. Hormonální jóga totiž využívá kombinaci osvědčených a snadných speciálních pozic tak, aby je zvládl každý. Jednotlivé asány (pozice jógy) jsou velice komplexní, aby měly vliv na co nejvíce částí těla najednou.

Při cvičení hormonální jógy si vyzkoušíte zajímavé dynamické pozice, naučíte se užitečné dechové techniky, ale vyzkoušíte si také práci s energiemi či se stresem a protrénujete svou koncentraci. A jako příjemný nepřehlédnutelný bonus vám jóga nabídne větší pružnost i pohyblivost a účinný detox organismu. Jejím prostřednictvím tedy přirozeně omladíte tělo i mysl.

Pokračování 3 / 5

Zmírňuje příznaky menopauzy

Kromě toho, že se díky cvičení hormonální jógy zbavíte stresu, přinese vám i další výhody. Mnoho zralých žen často trápí doprovodné příznaky menopauzy. S jejich nežádoucími projevy vám právě cvičení hormonální jógy pomůže zatočit. Její účinky totiž vyrovnávají hladinu hormonů a zpevňují pánevní dno. Díky praktikování tohoto druhu jógy se vám tedy uleví i od nepříjemných svalových křečí nebo od potíží s nedostatečným prokrvováním těla. Podobně funguje hormonální jóga také v případě, že trpíte premenstruačním syndromem, který se projevuje velkými bolestmi před menstruací nebo při ovulaci.

Pokračování 4 / 5

Boj s inkontinencí a neplodností

Hormonální jóga je spolehlivým pomocníkem také v případě, že vás trápí neplodnost způsobená hormonální nerovnováhou či nedostatečným prokrvením pánevního dna nebo svalovými křečemi. Pokud se vám nedaří již delší dobu počít potomka, rozhodně tedy hormonální jógu vyzkoušejte. Tělo zbavuje křečí, zlepšuje prokrvení pánevního dna a spolehlivě vás uvolní fyzicky i psychicky. Zároveň ale pánevní dno zpevňuje, takže cvičení hormonální jógy napomáhá s léčbou inkontinence, která mnoho zralých žen často trápí.

Pokračování 5 / 5

Zlepšuje kvalitu spánku i celkové zdraví

Účinky hormonální jógy se podobně jako u většiny jiných činností dostaví, když ji budete cvičit pravidelně, a to ideálně alespoň třicet minut denně. V takových případech už totiž dokáže zlepšit vaše zdraví a celkovou pohodu. Jóga zlepšuje také kvalitu spánku, celkovou náladu i emocionální nestabilitu. Kromě toho výrazně snižuje stres. Říkáte si, jak to všechno dokáže? Vyrovnává totiž hladiny hormonů, především ženský pohlavní steroidní hormon estradiol, který se nachází ve vaječnících. Díky tomu dokáže zlepšovat vaše zdraví a celkovou kondici.

Doporučujeme

Články odjinud