Hostina na svatého Martina

10. 11. 2014
Lívance s brusinkami
Čekání na první letošní sníh můžete oslavit méně tradičně, než jste byli zvyklí. Ke klasickému kaldounu přidejte husí prsa s fíky a lahodné lívance.

Lívance s brusinkami

4 porce - příprava: 50 minut

  • 100 ml plnotučného mléka
  • 30 g přírodního cukru
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 200 g brusinek z kompotu
  • 250 g zakysané smetany

Do vlažného mléka vsypte cukr a rozmíchejte. Pak přidejte rozdrobené droždí, vejce, mouku a špetku soli a vše rozmíchejte do hustého, ale tekoucího těsta. Nechte kynout 30 minut na teplém místě.

Do vymazaného lívanečníku vlévejte těsto a opékejte je z každé strany dozlatova. V míse smíchejte cukr se skořicí a lívance v něm obalujte. Podávejte s brusinkami a zakysanou smetanou.

Klepněte pro větší obrázek

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

4 porce - příprava: 50 minut

  • 500 g drůbežích drobů (srdce, žaludky)
  • 50 g másla
  • 1 lžičky drceného kmínu
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g nadrobno nakrájené cibule
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml vývaru (kachního nebo husího)
  • 20 g hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • plocholistá petržel

KNEDLÍČKY:

  • 400 g drůbežích jater
  • 200 g toastového chleba
  • 1 žloutek
  • 2 stroužky česneku
  • muškátový oříšek
  • drhnutá majoránka
  • sůl a pepř

Droby odblaňte a nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozpusťte polovinu másla. Přidejte kmín, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a krátce orestujte. Vložte droby a bobkový list. Zalijte vývarem a 10 minut povařte.

Mezitím připravte ze zbytku másla a mouky světlou jíšku. Lehce zchladlou jíšku přidejte do polévky. Vařte dalších 15 minut. Do provařené polévky vlijte smetanu. Dochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Přidejte nasekanou petržel. Na knedlíčky rozsekejte játra očištěná od blan v mixéru.

Z toastového chleba okrájejte kůrky a nalámejte ho k játrům. Přidejte žloutek, prolisovaný česnek, sůl, pepř a mixujte. Rozmixovanou hmotu nechte 15 minut stát, aby zhoustla.

Pokud není dostatečně hustá a nedrží pohromadě, přidejte ještě nadrcený toastový chleba. Pak z hmoty tvořte knedlíčky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 až 15 minut.

Klepněte pro větší obrázek

Husí prsa plněná fíky s galetkou

4 porce - příprava: 50 minut

  • 2 velká husí prsa
  • sůl, mletý černý pepř
  • 2 snítky tymiánu
  • 40 cl balzamikového octa
  • 4 fíky

BRAMBOROVO-CIBULOVÁ GALETKA:

  • 40 g másla
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 cibule nakrájená na kolečka
  • 2 velké brambory typu B nastrouhané na plátky
  • 60 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 100 g natrhané mozzarelly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý černý pepř

Prsa očistěte od blanek. Z obou stran osolte a opepřete. Posypte lístky tymiánu a lehce potřete balzamikovým octem. Jedna prsa položte kůží dospod a naskládejte na ně fíky nakrájené na kolečka. Zaklopte druhými prsy, kůží nahoru, a svažte provázkem.

Zahřejte pánev s kovovou rukojetí a vložte maso. Opékejte ho z každé strany 3 až 4 minuty, aby kůže byla dozlatova. Zakryjte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Pak odklopte a pečte ještě asi 10 minut, až bude kůže křupavá a maso měkké. Poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovo-cibulovou galetkou.

Na galetku rozpusťte máslo v pánvi. Vsypte tymián a naskládejte kolečka cibule a krátce je opékejte na mírném plameni. Plátky brambor smíchejte v míse s nastrouhaným sýrem a natrhanou mozzarellou, olivovým olejem, solí a pepřem.

Brambory rozprostřete do pánve na kolečka cibule. Vložte do trouby a pečte při 200 °C 45 minut. Pak obraťte na talíř a nakrájejte na porce.

NÁŠ TIP: Do galetky můžete použít jakýkoli váš oblíbený sýr – čedar, pecorino nebo parmazán.

Klepněte pro větší obrázek

Čerstvé fíky

LAHODNÉ I ZDRAVÉ

Pocházejí z Orientu a v současné době se pěstují hlavně v jižní Evropě, na severu Afriky, v Turecku, Kalifornii nebo Jižní Americe. Zralé fíky se jedí jen tak nebo se přidávají do salátů či dezertů, skvělé jsou ale třeba právě připravované dohromady s masem nebo jako čatní. Kromě medově nasládlé chuti jsou oblíbené pro své zdravotní účinky: zahánějí únavu, snižují hladinu cholesterolu, zlepšují výkonnost a prospívají mozku i nervům.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Podle planet by vás dnes neměla potkat žádná větší nepříjemnost. Jestli vám to připadá málo, tak se rouháte, protože Merkur s Jupiterem dělají, co mohou, aby vás zbavili smůly, která by se…

Nejčtenější články

Články odjinud