Čekání na první letošní sníh můžete oslavit méně tradičně, než jste byli zvyklí. Ke klasickému kaldounu přidejte husí prsa s fíky a lahodné lívance.
Lívance s brusinkami
4 porce - příprava: 50 minut
- 100 ml plnotučného mléka
- 30 g přírodního cukru
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- sůl
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 200 g brusinek z kompotu
- 250 g zakysané smetany
Do vlažného mléka vsypte cukr a rozmíchejte. Pak přidejte rozdrobené droždí, vejce, mouku a špetku soli a vše rozmíchejte do hustého, ale tekoucího těsta. Nechte kynout 30 minut na teplém místě.
Do vymazaného lívanečníku vlévejte těsto a opékejte je z každé strany dozlatova. V míse smíchejte cukr se skořicí a lívance v něm obalujte. Podávejte s brusinkami a zakysanou smetanou.
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky
4 porce - příprava: 50 minut
- 500 g drůbežích drobů (srdce, žaludky)
- 50 g másla
- 1 lžičky drceného kmínu
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 100 g nadrobno nakrájené cibule
- 2 bobkové listy
- 500 ml vývaru (kachního nebo husího)
- 20 g hladké mouky
- 200 ml smetany
- mletý černý pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- plocholistá petržel
KNEDLÍČKY:
- 400 g drůbežích jater
- 200 g toastového chleba
- 1 žloutek
- 2 stroužky česneku
- muškátový oříšek
- drhnutá majoránka
- sůl a pepř
Droby odblaňte a nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozpusťte polovinu másla. Přidejte kmín, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a krátce orestujte. Vložte droby a bobkový list. Zalijte vývarem a 10 minut povařte.
Mezitím připravte ze zbytku másla a mouky světlou jíšku. Lehce zchladlou jíšku přidejte do polévky. Vařte dalších 15 minut. Do provařené polévky vlijte smetanu. Dochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Přidejte nasekanou petržel. Na knedlíčky rozsekejte játra očištěná od blan v mixéru.
Z toastového chleba okrájejte kůrky a nalámejte ho k játrům. Přidejte žloutek, prolisovaný česnek, sůl, pepř a mixujte. Rozmixovanou hmotu nechte 15 minut stát, aby zhoustla.
Pokud není dostatečně hustá a nedrží pohromadě, přidejte ještě nadrcený toastový chleba. Pak z hmoty tvořte knedlíčky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 až 15 minut.
Husí prsa plněná fíky s galetkou
4 porce - příprava: 50 minut
- 2 velká husí prsa
- sůl, mletý černý pepř
- 2 snítky tymiánu
- 40 cl balzamikového octa
- 4 fíky
BRAMBOROVO-CIBULOVÁ GALETKA:
- 40 g másla
- 1 snítka tymiánu
- 1 cibule nakrájená na kolečka
- 2 velké brambory typu B nastrouhané na plátky
- 60 g nastrouhaného tvrdého sýra
- 100 g natrhané mozzarelly
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a mletý černý pepř
Prsa očistěte od blanek. Z obou stran osolte a opepřete. Posypte lístky tymiánu a lehce potřete balzamikovým octem. Jedna prsa položte kůží dospod a naskládejte na ně fíky nakrájené na kolečka. Zaklopte druhými prsy, kůží nahoru, a svažte provázkem.
Zahřejte pánev s kovovou rukojetí a vložte maso. Opékejte ho z každé strany 3 až 4 minuty, aby kůže byla dozlatova. Zakryjte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Pak odklopte a pečte ještě asi 10 minut, až bude kůže křupavá a maso měkké. Poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovo-cibulovou galetkou.
Na galetku rozpusťte máslo v pánvi. Vsypte tymián a naskládejte kolečka cibule a krátce je opékejte na mírném plameni. Plátky brambor smíchejte v míse s nastrouhaným sýrem a natrhanou mozzarellou, olivovým olejem, solí a pepřem.
Brambory rozprostřete do pánve na kolečka cibule. Vložte do trouby a pečte při 200 °C 45 minut. Pak obraťte na talíř a nakrájejte na porce.
NÁŠ TIP: Do galetky můžete použít jakýkoli váš oblíbený sýr – čedar, pecorino nebo parmazán.
Čerstvé fíky
LAHODNÉ I ZDRAVÉ
Pocházejí z Orientu a v současné době se pěstují hlavně v jižní Evropě, na severu Afriky, v Turecku, Kalifornii nebo Jižní Americe. Zralé fíky se jedí jen tak nebo se přidávají do salátů či dezertů, skvělé jsou ale třeba právě připravované dohromady s masem nebo jako čatní. Kromě medově nasládlé chuti jsou oblíbené pro své zdravotní účinky: zahánějí únavu, snižují hladinu cholesterolu, zlepšují výkonnost a prospívají mozku i nervům.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.