Houbařské menu: Vyzkoušejte paštiku nebo polévku z lišek

Houbařské menu: Vyzkoušejte paštiku nebo polévku z lišek

Toto nadšení máme asi v genech. Když rostou, vyrážíme do lesů, do krve se přeme o recepty a v sezoně je můžeme mít den co den na talíři. Houby jsou prostě naše vášeň.

Předkrm: Paštičky z listového těsta plněné houbami

4 porce příprava: 45 minut

250 g chlazeného listového těsta, 1 vejce, 250 g hřibovitých hub, 1 šalotka, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 snítka tymiánu, sůl a pepř, 50 ml bílého vína, 50 ml sladké smetany 33%, 1 lžíce nasekané pažitky

Listové těsto rozválejte na plát. Vykrájejte 4 kolečka o průměru asi 10 cm a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem. Vykrojte další 4 kolečka stejného průměru. Do nich vykrojte menší kolečka, aby vznikly kroužky. Položte je na potřená kolečka tak, aby vznikly okraje. Opět potřete vejcem. Plech vložte do trouby a košíčky (paštičky) pečte 15 minut při teplotě 200 °C. Houby a šalotku nakrájejte. V pánvi zahřejte olej a nechte na něm zesklovatět šalotku. Pak přidejte houby a lístky tymiánu. Osolte, opepřete a restujte asi 5 minut. Pak vlijte víno a duste dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte smetanu a krátce svařte. Houbovou směsí naplňte upečené paštičky a posypte je nasekanou pažitkou.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 3

Polévka: Polévka z lišek se zelenými fazolkami

4 porce příprava: 45 minut

250 g lišek, 100 g zelených fazolek, 200 g brambor typu B, 150 g kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer), 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 40 g másla, 1 lžičky drceného kmínu, 25 g hladké mouky (1 lžíce), 1 l vývaru (zeleninového nebo masového), sůl a pepř, čerstvá majoránka

Lišky a fazolky očistěte a nakrájejte. Brambory, kořenovou zeleninu a šalotku oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Oloupaný česnek podrťte. V hrnci rozpusťte máslo. Vsypte kmín, šalotku a kořenovou zeleninu. Restujte společně asi 2–3 minuty. Pak přidejte česnek a lišky ještě asi 2 minuty orestujte. Směs v hrnci zaprašte moukou a krátce orestujte. Pak vlijte vývar, vsypte brambory a vařte, asi 15 minut. Přidejte fazolky a povařte 5 minut. Hotovou polévku podle chuti osolte a opepřete. Servírujte s čerstvou majoránkou.

Pokračování 3 / 3

Hlavní jídlo: Srnčí ragú s liškami a knedlíky

4 porce příprava: 65 minut

600 g srnčího masa (plec nebo hrudí), sůl a pepř, 70 g anglické slaniny, 1 velká cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 150 g lišek, 200 ml červeného vína, 500 ml hovězího vývaru, 4 kuličky jalovce, 2 snítky tymiánu, 4 stonky kerblíku

KNEDLÍKY: 10 plátků toastového chleba, 3 vejce, 200 ml smetany 33%, 4 lžíce polohrubé mouky, špetka muškátového květu, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl

Maso očistěte, odblaňte a nakrájejte na kousky. Osolte a opepřete. Slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky. Mrkev a petržel oškrábejte a také nakrájejte na kostičky. Lišky nakrájejte na poloviny. V kastrolu rozškvařte slaninu nakrájenou na kostičky. Vsypte cibuli a kořenovou zeleninu a restujte doměkka. Postupně přidávejte nakrájené osolené maso. Zprudka ho orestujte, aby pustilo šťávu a tu chvíli redukujte. Podlijte vínem. Přiveďte k varu a víno nechte asi 2 minuty odvařit. Zalijte vývarem. Přidejte lišky. Vložte jalovec a tymián. Přiklopte poklicí a na mírném ohni duste doměkka. Na knedlíky opečte dorůžova na kostky nakrájený toastový chleba. Nechte ho trochu vychladnout. Pak chleba smíchejte se žloutky, smetanou, moukou, muškátovým květem, petrželkou a špetkou soli.

Nakonec vmíchejte dotuha vyšlehaný sníh. Přiveďte k varu osolenou vodu. Ze směsi tvarujte kulaté knedlíky. Zabalte je do potravinářské fólie a vkládejte do vroucí vody. Vařte asi 20 minut. Pak knedlíky z fólie vybalte a rozkrojte. Hotové ragú rozdělte na talíře a posypte čerstvým kerblíkem. Servírujte s knedlíky.

Doporučujeme

Články odjinud