Vytvořte z tradičních i netradičních hub chuťově božské orgie. Nejenže jsou zdravé, ale v tomto provedení i neuvěřitelně šťavnaté a křupavé.
Wrapy se žampiony a zeleninou
4 porce - příprava: 40 minut
- 250 g žampionů
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 šalotky
- sůl a pepř
- drcený kmín
- 1 bílá cibule
- 4 velké tortilly
Polovinu očištěných žampionů nakrájejte na menší kousky, druhou polovinu na plátky. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a menší kousky hub, osolte, opepřete a zasypte troškou drceného kmínu. Poduste doměkka, bude to trvat asi 5 minut. Poté rozložte na lehce navlhčené tortilly. Na pánvi dozlatova orestujte plátky žampionů a kolečka bílé cibule. Přendejte na tortilly a přidejte nakrájená cherry rajčátka a salát. Zarolujte a krátce zapečte na kontaktním grilu nebo v troubě při 180 °C dozlatova.
Houbové koláčky s kuřecím masem
4 porce - příprava: 50 minut
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 kuřecí prsa
- 250 g žampionů
- kmín, sůl a pepř
- 2 chlazená listová těsta
- 1 vejce na potření
Nasekejte šalotku i česnek a chvíli je restujte na oleji. Přidejte kuřecí maso nakrájené na menší kousky a ještě chvíli opékejte. Pak vmíchejte na menší kousky nakrájené žampiony, kmín, sůl a pepř. Duste doměkka asi 10 minut. Mezitím vymažte formu na muffi ny troškou oleje a z listového těsta vykrojte kolečka na spodní i vrchní část koláčků. Polovinou koleček vyložte formu, naplňte směsí s kuřecím masem a žampiony a seshora přikryjte kolečky z těsta, kraje spojte prsty. Uprostřed udělejte nožem křížek a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.
Portobello s volským okem
4 porce - příprava: 30 minut
- 8 větších hub portobello
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 16 plátků parmské šunky
- 8 vajec
- pažitka
Houbám odstraňte nožičky, přendejte je hlavičkou dolů na plech, potřete olivovým olejem, zasypte solí a pepřem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Poté vyndejte, vyložte plátky parmské šunky, do každé houby přijdou dva. Navrch rozklepněte vejce, osolte a opepřete. Pečte v troubě, dokud není vejce propečené, asi 10 minut. Podávejte ozdobené pažitkou.
Slané chipsy ze šitake
4 porce - příprava: 30 minut
- 400 g hub šitake
- 2 lžíce olivového oleje
- mořská sůl
Větší houby šitake nakrájejte na plátky, menší nechte celé. Zakapejte olivovým olejem a osolte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Průběžně promíchejte, ať se nepřichytí ke dnu.
Špagety s hlívou ústřičnou
4 porce - příprava: 45 minut
- 500 g špaget
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 400 g hlívy ústřičné
- sůl a pepř
- 100 ml suchého bílého vína
- petrželka
- 80 g parmazánu
Špagety uvařte podle návodu v osolené vodě na skus. Mezitím na oleji provoňte cibulku, nasekaný česnek a přidejte na menší kousky nakrájenou hlívu. Osolte, opepřete a poduste doměkka, asi 5 minut. Poté podlijte vínem a redukujte. Na pánev přidejte uvařené špagety, vše promíchejte a podávejte ozdobené petrželkou a nastrouhaným parmazánem.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.