Houbová sezóna vrcholí: Tak vyzkoušejte houbovou dietu!

Houbová sezóna vrcholí: Tak vyzkoušejte houbovou dietu!

Jelikož je houbová sezóna zrovna na vrcholu, nabízí se houbová dieta sama. V tomto období ji drží řada celebrit, tak proč to nezkusit? Samozřejmě štíhlou postavu vám nezaručí houbová smaženice či houbové řízky, ale když se zaměříte na zdravá jídla, určitě uvidíte změny!

Jak funguje houbová dieta?

Houbová dieta se také označuje jako M-plan (z anglického mushroom diet plan). Dietní plán funguje naprosto jednoduše. V dietním jídelníčku během houbové sezóny nahraďte jedno jídlo, ideálně oběd, jídlem s houbami. Možností, jak připravit dietní pokrm z hub, je mnoho. Je vám ale doufám jasné, že smaženice to asi nebude. Houby ovšem můžete zapékat, uvařit z nich polévku nebo je podusit. Pokud budete dodržovat i ostatní pravidla zdravého stravování, výsledky této diety se mohou dostavit už za 14 dní!

Pokračování 2 / 5

Proč právě houby?

Proč jsou právě houby ideálním dietním pomocníkem? Výměnou jednoho hlavního jídla za houbovou dobrůtku totiž rapidně snížíte kalorický příjem. Houby obsahují jen správné množství zdravých tuků. Většinu jejich hmoty tvoří voda, takže tělo nezásobujete zbytečnými kaloriemi, a nemusíte se tak obávat nadbytečných kilogramů. Díky houbám navíc dodáte tělu dostatek vlákniny, takže se budete cítit sytí a plní energie po celé odpoledne. Vláknina obsažená v houbách také pomáhá čistit trávicí trakt a zrychluje metabolismus.

Pokračování 3 / 5

Co na to celebrity?

Houbovou dietu si nemůže vynachválit například americká zpěvačka Katy Perry, která je její velkou propagátorkou. A milovnicí této diety je i její anglická sokyně Kelly Osbourne, která prý díky houbám zhubla o několik konfekčních velikostí. Zpěvačky nejvíce ocenily fakt, že zhubnete právě v nejproblémovějších partiích.

Pokračování 4 / 5

Houby pro pevnější zdraví!

Houby obsahují i mnoho dalších zdraví prospěšných látek, které zaručeně oceníte. Podporují zdraví srdce, mají nízký obsah sodíku a nezatěžují ledviny. Obsahují také vysoké množství draslíku, který snižuje krevní tlak. Díky vitaminu B2 a B3 snižují hladinu cholesterolu v krvi, posilují imunitní systém, v tradiční čínské medicíně se používaly na léčbu virových onemocnění, nachlazení a chřipky. Prospívají zdraví vlasů, nehtů a kůže, a navíc jsou plné antioxidantů, které tělo zbavují škodlivých látek.

Vyzkoušejte houbové rizoto:

Pokračování 5 / 5

Jak se o houby postarat?

Není náhodou, že houbaře potkáte vybavené proutěnými košíky. Poklady, které v lesích najdete, musíte nechat dýchat, jinak se zapaří a mohou vás čekat nepříjemné žaludeční nebo střevní potíže. Sbírat houby do igelitek nebo plátěných tašek se tedy nevyplatí. Samozřejmostí je, že byste měli sbírat pouze ty druhy, které zaručeně poznáte, ostatní raději nechte v lese pro znalejší houbaře. Vyberte si jen kusy, které jsou nepoškozené, nenahnilé a bez plísně.

Doporučujeme

Články odjinud