Houbové orgie jsou tu: Jak houby sušit, mrazit, solit, nakládat, mlít nebo udit? | Foto: iStock

Foto: iStock

Houbové orgie jsou tu: Jak houby sušit, mrazit, solit, nakládat, mlít nebo udit?

Také vás zachvátila houbařská vášeň, ale pro tuto chvíli jste hub už přejedení? Přečtěte si, jak houby zpracovat a uchovat na později. Jak houby zamrazit, nasušit, naložit do soli, octa či tuku, jak je zavařit, umlít či udit. Zopakujeme si i to, proč se houby nesmějí mrazit syrové.

Mražení hub: Zmrazené vydrží několik let

Houby se dají skvěle mrazit. Ovšem i mražení má svá pravidla. Rozhodně byste neměli houby strčit do mrazáku zasyrova. Za prvé by mohly zhořknout, za druhé by se v nich množily toxiny. Jakmile donesete houby z lesa domů, očistěte je, nakrájejte a zhruba 3 až 5 minut poduste. Během vaření je nemusíte nijak solit ani kořenit. Pak je slijte, propláchněte studenou vodou a dejte do mrazicích sáčků nebo krabiček s víčkem do mrazáku.

Tip: Zmrazené houby vydrží i několik let, ale nesmíte je mezitím rozmrazit. Po rozmrazení je okamžitě spotřebujte!

Jak na nejlepší houbovou smaženici? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 7

Sušení hub: V sušičce to jde nejrychleji

Velmi snadný způsob uchování hub. Houby nejprve očistěte a nakrájejte. Pokud jde o čištění, určitě okrájejte všechna okousaná a otlačená místa, stejně tak se zbavte červavých (občasná dírka ale nevadí) a plesnivých hub. Krájejte houby na zhruba čtyřmilimetrové plátky, aby se snadno usušily.

Pak je rozložte v dostatečném rozestupu na plech, na který jste dali papír na pečení (noviny vhodné nejsou, po přilepení by na sebe mohly houby nasát tiskařskou barvu), použít se dají i síťky v rámech. Existují ale i síťky plastové či silikonové. Sušení pak trvá tímto způsobem asi dva tři dny, dokud nejsou houby opravdu suché (měly by chrastit). Sušit můžete také v sušičce – tam stačí houby rozprostřít na jednotlivá patra a ráno už máte hotovo.

Tip: K sušení se nehodí klouzky, protože jsou moc vodnaté. Po usušení je dejte do uzavíratelných sklenic nebo dóz.

Pokračování 3 / 7

Nakládání hub: Dejte je do soli…

Houby se dají také naložit do soli. Postup je snadný a zvládnete ho raz dva. Houby očistěte, nakrájejte a nechte oschnout. Pak je dejte do připravených sklenic a každou vrstvu hub prosypejte solí. Na 1 kg hub budete potřebovat asi čtvrt kilogramu soli. Poslední vrstva ve sklenici musí být sůl. Pak sklenice dobře uzavřete a uložte do chladu a tmy.

Pokračování 4 / 7

… do octového nálevu či tuku

Houby se dají nakládat do octa nebo do tuku, třeba do sádla. V hrnci rozpusťte sádlo a přidejte na kostky nakrájené houby (na množství sádla asi dvojnásobné množství hub). Na mírném ohni duste, dokud nejsou houby jako škvarky. Opepřete a okmínujte je. Pak nalijte směs do vyhřátých a suchých sklenic, zavíčkujte je a zavařte, nejméně jednu hodinu zavařujte. Dobře chutnají i houby v octovém nálevu. K tomu se skvěle hodí menší houby, které jen očistíte, ale už nekrájíte. Nakládejte je spíše do menších skleniček, abyste je zvládli spotřebovat.

Pokračování 5 / 7

Dušení hub: Nic nepřidávejte, duste je ve vlastní šťávě

Ideální zvláště pro přípravu omáček, polévek a podobně. Houby očistěte a nakrájejte na malé kostky. V kastrolu je duste s trochou kmínu ve vlastní šťávě. Nepřidávejte ani vodu, ani tuk. Jakmile se houby vydusí asi na třetinu objemu, naplňte jimi nahřáté sklenice. Nikdy je neplňte úplně až k víčku, mezi víčkem a houbami by měla být mezera asi 1 cm. Pak sklenici sterilujte na 100 °C asi 45 minut.

Pokračování 6 / 7

Mletí hub: Využijte je jako koření

Jestli jste tuhle metodu ještě nezkoušela, můžete s tím začít letos. Umletí hub se hodí zvlášť v případě, že se vám jich při sušení spousta rozlámala. Bylo by škoda je vyhodit, no ne? Tak je rozmixujte nebo nadrťte na prášek a používejte jako houbové koření.

Tip: Houby umleté na prášek smíchejte s mletým pepřem, který je uchrání před případnými škůdci.

Pokračování 7 / 7

Uzení hub: Pro dlouhodobé skladování se nehodí

Houby lze také udit. Každopádně je dobré vědět, že uzené houby se nehodí k dlouhodobému uskladnění. Deset minut je povařte v osolené vodě, pak je nechte okapat a rozložte je na síta, která vložíte do udírny. Houby se udí vlažným kouřem 2 až 3 hodiny. Skvěle je využijete při přípravě sekané, rizota nebo zeleninových salátů.


Nejoblíbenější sušičky

G21 Breezer G21 Breezer
nabízí 61 obchodů za ceny od 4 199 Kč
Porovnat ceny
Eta Vital Air II 2302 90000 Eta Vital Air II 2302 90000
nabízí 24 obchodů za ceny od 3 988 Kč
Porovnat ceny
Sencor SFD 7000 Sencor SFD 7000
nabízí 54 obchodů za ceny od 3 329 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené sušičky


Doporučujeme

Články odjinud