Pokud se místo risotta rozhodnete pro orzotto, doba přípravy se vám výrazně zkrátí a o žádné chutě nepřijdete. V tomto případě nahradíte rýži rýží těstovinovou. Tak hurá z lesa rovnou do kuchyně! Zkuste náš recept podle blogerky Koko, návod krok za krokem najdete na videu na konci článku.
Houbové orzotto
Ingredience na 2 porce
160 g těstovinové rýže (orzo)
4–6 středně velkých hříbků
2 jarní cibulky
25 g másla
50 ml bílého suchého vína
Kuřecí vývar dle potřeby (cca 250 ml včetně všech přilívání)
Sůl
Pepř
Čerstvá petrželka
50 g mozzarelly
25 g parmazánu nebo sýru Grana Padano
Tereza Langmajerová
25. srpna 2023
Postup
Houby si nakrájejte na cca 3 mm silné plátky, orestujte na másle a nechte stranou. Nakrájejte cibulku, kterou také orestujte. Jarní stačí dvě minutky na mírném plameni. Přidejte víno a nechte odpařit alkohol, přilijte vývar a přimíchejte houby, osolte. Nechte 3 minuty dusit a houbový základ je hotový. Pokud si chcete dobu přípravy zkrátit, orzo, tedy těstovinovou rýži, si můžete předvařit a skladovat i několik dní v lednici. Orzo uvařte al dente minus dvě minuty podle návodu. Pak ihned prolijte studenou vodou a dejte stranou. Základ smíchejte s těstovinovou rýží a přisypte strouhaný parmazán, dosolte, dopepřete a servírujte v talíři, kam na dno položíte kousky mozzarelly. Podívejte se na videu na postup přípravy: