Houbové recepty z chalupy

2. 10. 2015
Sbírání hub je zábava, které se s chutí věnují velcí i malí. Milovníci vaření ale mají největší radost, když pak můžou v kuchyni pustit fantazii z uzdy a připravit pravé houbařské hody!

Krémová houbová polévka s nočky

4 porce - příprava: 50 minut

  • 300 g lesních hub (např. lišky, hříbky)
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl a pepř
  • libeček a petrželka

NOČKY:

  • 1 vejce
  • 50 ml plnotučného mléka
  • hrst hub
  • hrst petrželové natě
  • 100 g krupice
  • sůl

Houby očistěte a nakrájejte. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Orestujte ji dozlatova na lžíci másla, zasypte kmínem a moukou a restujte do světlé jíšky. Zalijte vývarem, přidejte houby, menší část si nechte stranou. Polévku vařte přibližně 20 minut.

Mezitím si připravte nočky. Vejce vyšlehejte v hrnku, přidejte mléko, nasekané houby a petrželku. Vmíchejte krupici a sůl. Uvařenou polévku dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Během varu lžící vkládejte nočky do polévky a vařte 6 až 8 minut. Zbývající houby orestujte na másle dozlatova. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte orestovanými houbami.


Topinky se smaženicí

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 lžíce sádla (případně máslo nebo olej)
  • 1 červená cibule
  • 500 g lesních hub
  • 4 jarní cibulky
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 chilli paprička
  • 2 vejce
  • menší chléb
  • olej na osmažení topinek
  • petrželka

Na sádle orestujte nasekanou červenou cibuli, přidejte očištěné a na menší kousky nakrájené houby a teprve potom přidejte i nasekanou jarní cibulku. Osolte, opepřete, vmíchejte kmín a restujte, až houby změknou, asi 10 minut. Podle potřeby můžete podlít troškou vody. Ke konci restování přidejte nasekanou chilli papričku a vmíchejte vejce. Krátce orestujte. Na oleji (můžete i nasucho) osmažte plátky chleba. Ty pak ozdobte smaženicí a zasypte nasekanou petrželkou.


Nakládané houbičky

4 porce - příprava: 30 minut

  • 700 g lesních hub
  • cibule
  • mrkev
  • celer

NÁLEV (NA 750 ML VODY):

  • 250 ml 8% octa
  • 8 lžic krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/2 lžičky celého pepře
  • 1 lžička hořčičných semínek

Očištěné a pokrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa. Narovnejte je do skleniček, přidejte koření a nakrájenou zeleninu. Zalijte teplým nálevem, uzavřete a sterilujte asi 15 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kotlety na liškách

4 porce - příprava: 60 minut

  • 4 kotlety s kostí
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 4 jarní cibulky
  • 400 g lišek obecných
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 100 ml smetany 33%
  • 1 lžička kmínu

BRAMBORY:

  • 600 g brambor typu A
  • 100 g špeku
  • 4 šalotky
  • 1 palice česneku
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Brambory i se slupkou nakrájejte na čtvrtky. Přendejte je do pekáče, přidejte nakrájený špek, šalotky a rozpůlenou palici česneku. Dochuťte solí, pepřem a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 40 minut.

Kotlety osolte a opepřete, obalte zlehka v mouce a zprudka opečte na oleji z obou stran dozlatova. Zabalte je do alobalu. Na výpeku orestujte nasekanou jarní cibulku a očištěné lišky, zalijte vínem, přidejte kmín a nechte redukovat asi 10 minut. Vmíchejte smetanu a poduste. Podávejte s pečenými bramborami.


Hrnkové knedlíky s houbami

4 porce - příprava: 40 minut

  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 rohlíky
  • 100 g hub
  • 2 vejce
  • sůl
  • petrželka
  • 50 g másla

V míse smíchejte mléko, mouku, nakrájené rohlíky a houby. Přidejte žloutky, sůl a petrželku. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Hrnky (3 hrnky o objemu 250 ml) vymažte máslem, nalijte do nich ze 3 knedlíkové těsto a na každý z nich dejte plátek másla.

Hrnky ponořte do velkého hrnce ze 3 do vroucí vody tak, aby se vzájemně nedotýkaly, nesmí plavat ani se potápět. Přiklopte a na mírném ohni vařte přibližně 25 minut. Zda jsou hotové, poznáte, když do knedlíku zapíchnete párátko. Nesmí se lepit. Potom vyklopte a nakrájejte.

Hovězí pečeně s houbami

4 porce - příprava: 140 minut

  • 1 kg hovězí pečeně
  • 100 g špeku
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky kmínu
  • 300 g lesních hub

Maso prošpikujte, zbylý špek dejte stranou. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce. Pečeni zatáhněte na oleji ze všech stran. Přendejte do pekáče, přidejte zbývající špek, kmín a očištěné a nakrájené houby. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podlévejte šťávou či vodou. Pečeni vyjměte, nakrájejte a šťávu dochuťte. Podávejte s knedlíky.


Houbové karbanátky na salátu

4 porce - příprava: 35 minut

  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 300 g hříbků a lišek
  • 3 jarní cibulky
  • sůl a pepř
  • 1 lžička kmínu
  • 1/4 kapusty
  • 500 g mletého masa mix
  • hrst majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • listové saláty
  • zálivka podle chuti

Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte očištěné a na drobné kousky nakrájené houby spolu s jarní cibulkou. Osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a restujte doměkka. Vedle v hrnci vařte očištěnou kapustu asi 5 minut, potom ji nasekejte nadrobno, přidejte maso, majoránku, vejce, prolisovaný česnek, popřípadě strouhanku, aby se směs spojila. Vytvarujte malé karbanátky, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut. Podávejte se salátem a zálivkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud podnikáte ve sféře účetnictví nebo pracujete v oblasti ekonomiky, máte nyní dveře k úspěchu otevřené. Zadarmo to samozřejmě nebude, ale vy nějakou tu zátěž unesete. Ostatní zrozenci…

Nejčtenější články

Články odjinud