Houbové škvarky jsou jednoduché. Zkuste recept na fajn chuťovku či dárek

Houbové škvarky jsou jednoduché. Zkuste recept na fajn chuťovku či dárek

Milovníci hub určitě ocení houbové škvarky, které rozšíří váš repertoár klasických receptů, jako jsou kulajda, smaženice či houbová omáčka. Přinášíme vám recept i s postupem na videu, níže také vypsané ingredience.

Pokud jste si domů přinesli větší množství hub nebo milujete různé pomazánky a chuťovky, pak zkuste houbové škvarky. Jejich příprava je velmi jednoduchá. Oceníte je, když k vám přijde nečekaná návštěva nebo pokud si hezky ozdobíte sklenici, vyrobíte si i milý dárek. 

Na houbové škvarky budete potřebovat:

1 kg čerstvých hub
0,5 litru domácího čerstvě vyškvařeného sádla
šťávu z poloviny citronu
4 snítky tymiánu
sůl

Na dárkové balení si připravte:

zavařovací sklenici
stuhu nebo provázek
větvičky, malé šišky na ozdobení
etiketu
drátek
nůžky
lepidlo

Postup

Sádlo dejte na pánev a asi deset minut ho rozpouštějte. Houby nakrájejte na menší kousky, asi 10 až 15 minut je restujte na rozehřátém sádle. Pak si vymačkejte šťávu z poloviny citronu, ztlumte teplotu, dejte k houbám, přidejte tymián a dosolte. Pánev dejte stranou, sádlo s houbami přelijte do sklenice a nechte pod ubrouskem chladnout. Pozor nepřelívejte sádlo zcela horké, aby sklenice nepraskla. Nebo sklenici zabalte do mokrého hadru. Než houby vychladnou, připravte si ozdoby a sklenici nadekorujte. Celý postup najdete i tady na videu: 

Etikety na sklenice najdete zde - můžete si je stáhnout a vytisknout. 

Doporučujeme

Články odjinud