Milovníci hub určitě ocení houbové škvarky, které rozšíří váš repertoár klasických receptů, jako jsou kulajda, smaženice či houbová omáčka. Přinášíme vám recept i s postupem na videu, níže také vypsané ingredience.
Pokud jste si domů přinesli větší množství hub nebo milujete různé pomazánky a chuťovky, pak zkuste houbové škvarky. Jejich příprava je velmi jednoduchá. Oceníte je, když k vám přijde nečekaná návštěva nebo pokud si hezky ozdobíte sklenici, vyrobíte si i milý dárek.
Na houbové škvarky budete potřebovat:
1 kg čerstvých hub
0,5 litru domácího čerstvě vyškvařeného sádla
šťávu z poloviny citronu
4 snítky tymiánu
sůl
Na dárkové balení si připravte:
zavařovací sklenici
stuhu nebo provázek
větvičky, malé šišky na ozdobení
etiketu
drátek
nůžky
lepidlo
Postup
Sádlo dejte na pánev a asi deset minut ho rozpouštějte. Houby nakrájejte na menší kousky, asi 10 až 15 minut je restujte na rozehřátém sádle. Pak si vymačkejte šťávu z poloviny citronu, ztlumte teplotu, dejte k houbám, přidejte tymián a dosolte. Pánev dejte stranou, sádlo s houbami přelijte do sklenice a nechte pod ubrouskem chladnout. Pozor nepřelívejte sádlo zcela horké, aby sklenice nepraskla. Nebo sklenici zabalte do mokrého hadru. Než houby vychladnou, připravte si ozdoby a sklenici nadekorujte. Celý postup najdete i tady na videu:
Etikety na sklenice najdete zde - můžete si je stáhnout a vytisknout.
Markéta Žídková
15. září 2021