Omeleta s čerstvými hříbky
2 porce - příprava: 15 minut
- 2 jarní cibulky
- 200 g čerstvých mladých hříbků
- 5 vajec
- sůl
- 3 lžíce másla
Cibulku nakrájejte nadrobno a houby na plátky. Vejce rozklepněte do misky, rozšlehejte a osolte.
Na pánvi rozehřejte máslo a zprudka na něm osmažte polovinu hub. Přidejte polovinu cibulky a nechte zesklovatět. Rozšlehejte polovinu vajec, nalijte na pánev, přiklopte a na mírném ohni nechte ztuhnout. Přendejte na předehřátý talíř.
Totéž opakujte s druhou půlkou surovin. Ihned servírujte.
Nakládané houby
5 sklenic po 200 ml - příprava: 45 minut + chladnutí nálevu
- 500 ml octa
- 50 g krupicového cukru
- 30 g soli
- asi 1 kg směsi lesních hub
- 10 stroužků česneku
- 10 bobkových listů
- 10 snítek rozmarýnu
- 2 lžíce hořčičných semínek
Přiveďte k varu 500 ml vody, přidejte ocet, cukr a sůl. Povařte 3 minuty a vychlaďte. Troubu předehřejte na 200 °C.
Do sklenic naskládejte houby, česnek a koření,zalijte nálevem a uzavřete. Dejte do pekáčku vyloženého utěrkou. Zalijte do poloviny horkou vodou a dejte na 20 minut sterilovat. Před konzumací nechte uležet.
Vlažný houbový salát s cuketou, česnekem a fetou
4 porce - příprava: 20 minut
- 2 stroužky česneku
- 1 střední cuketa
- 300 g směsi čerstvých hub
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 200 g sýra feta
- pažitka
Česnek nasekejte nadrobno. Cuketu nakrájejte na půlměsíčky. Houby očistěte a nakrájejte.
V pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a osmažte. Vmíchejte houby a opět osmažte. Pak přidejte cuketu a restujte doměkka. Osolte, nechte zchladnout. Potom přimíchejte k houbové směsi nakrájenou fetu s pažitkou.
Salát podávejte vlažný s pečivem nebo jako přílohu ke grilovanému masu.
Vepřová roláda s houbami a dýní
6 porcí - příprava: 80 minut
- 1 kg vepřových kotlet bez kosti v celku
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 250 g směsi čerstvých hub
- 2 starší rohlíky
- 4 lžíce rostlinného oleje
- tymián
- sůl a pepř
- 1 vejce
- 3–4 lžíce polotučného mléka
- malá žlutá dýně
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
Maso omyjte a osušte, podélně jej rozkrojte, abyste docílili co největší plochý kus. Rozprostřete na něj nádivku, kterou si připravíte z nasekaného česneku a cibule. Očištěné houby a rohlíky nakrájejte.
V pánvi rozehřejte polovinu oleje, přidejte česnek s cibulí a osmažte. Vmíchejte houby, kostičky rohlíků a tymián, podle chuti osolte a opepřete. Nechte vychladnout. Do směsi vmíchejte vejce s mlékem a nechte rohlíky nasáknout.
Maso i s nádivkou pečlivě zarolujte a svažte kuchyňskou nití. Troubu předehřejte na 200 °C. V pekáči rozpalte zbytek oleje a maso ze všech stran opečte. Osolte, podlijte asi 1 dl vody, přiklopte a dejte do trouby. Pečte asi 30 minut.
Nakrájenou dýni přidejte do pekáče, osolte a nechte péct 30 minut. Maso i dýni vyjměte. Pekáč odstavte, podlijte a ode dna uvolněte výpečky. Přeceďte do rendlíku a omáčku zahustěte máslem s moukou.
Dvě varianty houbové polévky
6–8 porcí - příprava: 40 minut
- 400 g žampionů
- 8 sušených hub šitake
- 1 cibule
- 2 pórky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 200 ml zakysané smetany
- 1 žloutek
- 200 g bramborových gnocchi
- 4 sušená rajčata
- 150 g plátků slaniny
- parmazán, pažitka a petrželka k podávání
Žampiony očistěte a nakrájejte na čtvrtky, šitake dejte do misky a zalijte vařící vodou, aby nabobtnaly. Cibuli nasekejte nadrobno. Pórek nakrájejte na kolečka.
Ve dvou hrncích rozehřejte olivový olej a rozdělte do nich cibulku. Osmažte. Přidejte pórek, polovinu do každého hrnce, a žampiony. Do jednoho hrnce dejte 2/3 žampionů, do druhého zbylou třetinu a šitake rozkrojené na polovičky a krátce orestujte. Vývar rozdělte do hrnců a přiveďte k varu. Podle chuti osolte a opepřete, 10 minut povařte.
Do hrnce se samotnými žampiony přimíchejte smetanu s rozkvedlaným žloutkem. Do hrnce s žampiony a šitake zavařte gnocchi a přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata. Mezitím na pánvi osmažte slaninu nakrájenou na kousky.
Obě polévky podávejte s osmaženou slaninou, smetanovou polévku posypanou petrželkou, druhou polévku s pažitkou.
Náš tip: Recept na dvě polévky využije například rodina, kde má některý člen alergii na laktózu.
Rizoto s hříbky
4 porce - příprava: 25 minut
- 1 šalotka
- 350 g čerstvých malých pevných hříbků
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 2 šálky rýže arborio
- 70 ml bílého vína
- 400 ml zeleninového vývaru nebo horké vody
- sůl a pepř
- olivový olej
- 50 g strouhaného parmazánu
- čerstvá petrželka
Šalotku a houby pokrájejte.V kastrolu rozpusťte máslo s olejem a nechte šalotku zesklovatět. Přisypte rýži a za stálého míchání 5 minut opékejte. Zastříkněte vínem. Osolte. Postupně přilévejte vývar. Na oleji osmažte hříbky, přidejte je k rizotu a vařte doměkka. Vmíchejte parmazán a petrželku.
Biftek s cuketami a liškami
2 porce - příprava: 30 minut
- 500 g vysokého roštěnce
- 4 lžíce rostliného oleje
- 180 g čerstvých lišek
- 1 malá cuketa
- 1 velká červená cibule
- sůl a pepř
- 70 ml červeného vína
- 2 lžíce studeného másla
Maso odblaňte, potřete olejem a dejte přes noc do ledničky.
Houby očistěte, cuketu nakrájejte, cibuli oloupejte a nakrájejte. Rozpalte pánev, vložte maso, po dvou minutách otočte a opékejte další 2 minuty. Snižte plamen a dopékejte další 3 minuty.
Maso vyndejte, osolte a opepřete. Do pánve dejte zbytek oleje a osmažte cibuli, houby a cuketu. Osolte a opepřete. Výpečky rozřeďte vínem a povařte. Zjemněte máslem.
Maso podávejte s houbovou směsí a omáčkou.
Houbový Král
6 tipů od šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále:
1. Houbařím rád odmalička a houby jsou jedna z mých nejoblíbenějších surovin. Každá houba má svoji charakteristickou chuť. Ti, kteří sbírají jenom hříbky, se připravují o úžasné spektrum chutí a vůní ostatních druhů.
2. Čerstvé houby je třeba okamžitě zpracovat. Tedy očistit a roztřídit na zdravé a špatné.
3. Houby neskladujte dlouho, maximálně jeden až dva dny.
4. Většina hub se musí před konzumací tepelně opracovat, výjimkou je lanýž a několik druhů hub pěstovaných uměle, například žampiony, asijské houby enoki.
5. Já houby zavařuji nakyselo nebo podusím v sádle. Jen tak orestované na cibulce, podušené ve vlastní šťávě a zavařené jsou výborné do omáčky či polévky.
6. Houby také suším. Některé pokrmy bez nich nelze připravit, jako kubu, bramboračku či hovězí na houbách. Sušením se chuť a vůně koncentrují.
A ještě zkuste jeden trik: sušené houby rozmixované na prach skvěle zvýrazní pokrm.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.