Houby na talíři: Zkuste houbové italské rizoto, ravioly nebo polévku

2. 10. 2019
Houby v těchto dnech rostou jak o život. Smaženice a kulajda spolu s houbovou omáčkou jsou naprostá klasika, co tahle rozšířit repertoár rizotem či vepřovou panenkou s omáčkou z lišek?

Vepřová panenka s liščí omáčkou

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

5 hrstí lišek
30 g másla
1 cibuli
hrst nasekané petrželky
1 lžičku kmínu
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce zakysané smetany
0,5 kg vepřové panenky
2–3 lžíce houbového koření
olej
petržel na ozdobu

Na jíšku:
50 g másla
1 střední cibuli
50 g hladké mouky

POSTUP:

Vepřovou panenku namočte na 2 hodiny do oleje s houbovým kořením a osolte. Rozpalte pánev s trochou oleje a maso na ní z obou stran orestujte, z každé strany max. 3 minuty, aby zůstalo šťavnaté.

Čerstvé houby nakrájejte na plátky. V kastrolu rozpusťte 30 g másla, vložte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte petrželku, lišky, kmín a za stálého míchání duste, dokud houby nezměknou. Připravte si jíšku. Na 50 g rozpuštěného másla nechte zesklovatět cibuli, přisypte mouku, umíchejte světlou jíšku a za stálého šlehání přilévejte 1 l vody, až je omáčka hladká a hustá. Nakonec přidejte směs lišek, sůl, pepř a obě smetany. Panenku podávejte přelitou omáčkou a ozdobte ji petrželkou.

Houbová polévka

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

20 g čerstvých hub (například lišek)
4 lžíce olivového oleje
50 g másla
1 cibuli
1 celer
špetku chilli vloček, podle chuti
75 g hladké mouky
2 kostky zeleninového bujonu
80 ml smetany na vaření
50 g nastrouhaného čedaru
sůl a pepř

POSTUP:

Připravte si 1,5 l horkého vývaru. Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo, vsypte cibuli s celerem. Přidejte chilli vločky a mouku a čerstvé houby, duste 25 minut doměkka. Za stálého míchání vlijte do pánve vývar, přiveďte k varu, trochu zmírněte plamen a nechte zvolna vařit asi 15 minut. Vmíchejte smetanu, nastrouhaný čedar, nakonec vše rozmixujte do krémové konzistence (pár hub si nechte stranou na ozdobu). Osolte a opepřete. Ozdobte houbami a zakápněte zbytkem smetany. Houbovou polévku podávejte s čerstvým chlebem.

Houbové ravioly s česnekovou omáčkou

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

NA TĚSTO:
400 g hladké mouky
4 vejce

NA NÁPLŇ:
olej
1 cibuli
2 stroužky česneku
hrst hub
petrželku
125 g ricotty
1 lžíci strouhanky
sůl a pepř

NA OMÁČKU:
olej
1 cibuli
1 stroužek česneku
200 ml drůbežího vývaru
100 ml smetany na vaření
1 citron
sůl a pepř

NA OZDOBENÍ: parmazán, petrželku

POSTUP:

Mouku prosejte do velké mísy nebo na pracovní plochu. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj všechna vejce a vidličkou je prošlehejte. Na vejce nahrňte trochu mouky, promíchejte, postup opakujte. Těsto zpracovávejte dohladka a pokračujte v hnětení aspoň 8 minut. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat.

Udělejte houbovou náplň. Rozpalte trochu oleje v pánvi a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte česnek. Po dalších asi 20 vteřinách cibulku a česnek z pánve vyjměte, přilijte trochu oleje, vsypte houby a opékejte, dokud nejsou měkké. Vraťte do pánve cibulku a česnek a duste 2 minuty. Sundejte z ohně a vmíchejte nasekanou petrželku, ricottu a tolik strouhanky, aby náplň zhoustla. Osolte a opepřete. Nechte vychladnout.

Na připravený vyválený pruh těsta naneste lžičkou náplň s asi šesticentimetrovými rozestupy. Okraje těsta potřete vodou. Vezměte druhý pruh těsta a dejte ho na první, okolo hrudek s náplní dobře přitiskněte. Jednotlivé ravioly oddělte nožem a odložte na plech vysypaný moukou.

Připravte si omáčku. V rendlíku rozpalte olej, vhoďte cibulku a česnek a chvíli opékejte. Přilijte vývar, smetanu, promíchejte a povařte do zhoustnutí. Přidejte citronovou kůru, pár kapek citronové šťávy, dochuťte solí a pepřem. Uvařte ravioly a na talířích na ně nalijte omáčku, posypte je parmazánem a petrželkou.

Houbové rizoto

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

400 g rýže
1 l masového nebo zeleninového vývaru
200 g čerstvých pokrájených hub
50 g parmazánu
1 cibuli
3 stroužky česneku
20 g másla
sůl a pepř
petrželku na ozdobení

POSTUP:

Rýži opražte na pánvičce 2–3 minuty tak, aby se zatáhla a neuvolňoval se z ní škrob. Na másle nebo oleji na mírném ohni osmažte nakrájenou cibulku a česnek. Na ně dejte čerstvé houby a asi 5 minut zvolna restujte, po 2 minutách přidejte lžíci vody. K houbám postupně přidávejte rýži, přilévejte vývar a za stálého míchání vařte. Dolévejte vývar, dokud není rýže uvařená, což trvá asi 20–25 minut.

Rizoto odstavte z plotny a vmíchejte do něj lžíci másla a parmazán. Dochuťte solí a pepřem. Ozdobte petrželkou.

Náš tip:
Rizoto můžete okořenit 1 dl vína, které přilévejte ještě před přidáním první naběračky vývaru.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Po pravdě řečeno není leden vaším favoritem číslo jedna. Asi to bude tím, že se jen těžko smiřujete se změnami, které vám život připraví. Velký pozor si dávejte na své zdraví, protože jste…

Nejčtenější články

Doporučujeme