Vepřová panenka s liščí omáčkou
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
5 hrstí lišek
30 g másla
1 cibuli
hrst nasekané petrželky
1 lžičku kmínu
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce zakysané smetany
0,5 kg vepřové panenky
2–3 lžíce houbového koření
olej
petržel na ozdobu
Na jíšku:
50 g másla
1 střední cibuli
50 g hladké mouky
POSTUP:
Vepřovou panenku namočte na dvě hodiny do oleje s houbovým kořením a osolte. Rozpalte pánev s trochou oleje a maso na ní z obou stran orestujte, z každé strany max. tři minuty, aby zůstalo šťavnaté.
Čerstvé houby nakrájejte na plátky. V kastrolu rozpusťte 30 g másla, vložte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte petrželku, lišky, kmín a za stálého míchání duste, dokud houby nezměknou. Připravte si jíšku. Na 50 g rozpuštěného másla nechte zesklovatět cibuli, přisypejte mouku, umíchejte světlou jíšku a za stálého šlehání přilévejte 1 l vody, až je omáčka hladká a hustá. Nakonec přidejte směs lišek, sůl, pepř a obě smetany. Panenku podávejte přelitou omáčkou a ozdobte ji petrželkou.
Pokračování 2 / 4
Houbová polévka
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
20 g čerstvých hub (například lišek)
4 lžíce olivového oleje
50 g másla
1 cibuli
1 celer
špetku chilli vloček, podle chuti
75 g hladké mouky
2 kostky zeleninového bujónu
80 ml smetany na vaření
50 g nastrouhaného čedaru
sůl a pepř
POSTUP:
Připravte si 1,5 l horkého vývaru. Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo, vsypejte cibuli s celerem. Přidejte chilli vločky a mouku a čerstvé houby, duste 25 minut doměkka. Za stálého míchání vlijte do pánve vývar, přiveďte k varu, trochu zmírněte plamen a nechte zvolna vařit asi 15 minut. Vmíchejte smetanu, nastrouhaný čedar, nakonec vše rozmixujte do krémové konzistence (pár hub si nechte stranou na ozdobu). Osolte a opepřete. Ozdobte houbami a zakápněte zbytkem smetany. Houbovou polévku podávejte s čerstvým chlebem.
Pokračování 3 / 4
Houbové ravioly s česnekovou omáčkou
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
NA TĚSTO:
400 g hladké mouky
4 vejce
NA NÁPLŇ:
olej
1 cibuli
2 stroužky česneku
hrst hub
petrželku
125 g ricotty
1 lžíci strouhanky
sůl a pepř
NA OMÁČKU:
olej
1 cibuli
1 stroužek česneku
200 ml drůbežího vývaru
100 ml smetany na vaření
1 citron
sůl a pepř
NA OZDOBENÍ: parmazán, petrželku
POSTUP:
Mouku prosejte do velké mísy nebo na pracovní plochu. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj všechna vejce a vidličkou je prošlehejte. Na vejce nahrňte trochu mouky, promíchejte, postup opakujte. Těsto zpracovávejte dohladka a pokračujte v hnětení aspoň 8 minut. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat.
Udělejte houbovou náplň. Rozpalte trochu oleje v pánvi a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte česnek. Po dalších asi 20 vteřinách cibulku a česnek z pánve vyjměte, přilijte trochu oleje, vsypejte houby a opékejte, dokud nejsou měkké. Vraťte do pánve cibulku a česnek a duste dvě minuty. Sundejte z ohně a vmíchejte nasekanou petrželku, ricottu a tolik strouhanky, aby náplň zhoustla. Osolte a opepřete. Nechte vychladnout.
Tereza Langmajerová
25. srpna 2023
Na připravený vyválený pruh těsta naneste lžičkou náplň s asi šesticentimetrovými rozestupy. Okraje těsta potřete vodou. Vezměte druhý pruh těsta a dejte ho na první, okolo hrudek s náplní dobře přitiskněte. Jednotlivé ravioly oddělte nožem a odložte na plech vysypaný moukou.
Připravte si omáčku. V rendlíku rozpalte olej, vhoďte cibulku a česnek a chvíli opékejte. Přilijte vývar, smetanu, promíchejte a povařte do zhoustnutí. Přidejte citronovou kůru, pár kapek citronové šťávy, dochuťte solí a pepřem. Uvařte ravioly a na talířích na ně nalijte omáčku, posypejte je parmazánem a petrželkou.
Markéta Žídková
2. února 2022
Pokračování 4 / 4
Houbové rizoto
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
400 g rýže
1 l masového nebo zeleninového vývaru
200 g čerstvých pokrájených hub
50 g parmazánu
1 cibuli
3 stroužky česneku
20 g másla
sůl a pepř
petrželku na ozdobení
POSTUP:
Rýži opražte na pánvičce 2–3 minuty tak, aby se zatáhla a neuvolňoval se z ní škrob. Na másle nebo oleji na mírném ohni osmažte nakrájenou cibulku a česnek. Na ně dejte čerstvé houby a asi pět minut zvolna restujte, po dvou minutách přidejte lžíci vody. K houbám postupně přidávejte rýži, přilévejte vývar a za stálého míchání vařte. Dolévejte vývar, dokud není rýže uvařená, což trvá asi 20–25 minut.
Rizoto odstavte z plotny a vmíchejte do něj lžíci másla a parmazán. Dochuťte solí a pepřem. Ozdobte petrželkou.
Náš tip:
Rizoto můžete okořenit 1 dl vína, které přilévejte ještě před přidáním první naběračky vývaru.
Markéta Žídková
15. září 2021