Houby na talíři: Zkuste houbové italské rizoto, ravioly nebo polévku

21. 9. 2018
Houby v těchto dnech rostou jak o život. Smaženice a kulajda spolu s houbovou omáčkou jsou naprostá klasika, co tahle rozšířit repertoár rizotem či vepřovou panenkou s omáčkou z lišek?

Vepřová panenka s liščí omáčkou

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

5 hrstí lišek
30 g másla
1 cibuli
hrst nasekané petrželky
1 lžičku kmínu
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce zakysané smetany
0,5 kg vepřové panenky
2–3 lžíce houbového koření
olej
petržel na ozdobu

Na jíšku:
50 g másla
1 střední cibuli
50 g hladké mouky

POSTUP:

Vepřovou panenku namočte na 2 hodiny do oleje s houbovým kořením a osolte. Rozpalte pánev s trochou oleje a maso na ní z obou stran orestujte, z každé strany max. 3 minuty, aby zůstalo šťavnaté.

Čerstvé houby nakrájejte na plátky. V kastrolu rozpusťte 30 g másla, vložte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte petrželku, lišky, kmín a za stálého míchání duste, dokud houby nezměknou. Připravte si jíšku. Na 50 g rozpuštěného másla nechte zesklovatět cibuli, přisypte mouku, umíchejte světlou jíšku a za stálého šlehání přilévejte 1 l vody, až je omáčka hladká a hustá. Nakonec přidejte směs lišek, sůl, pepř a obě smetany. Panenku podávejte přelitou omáčkou a ozdobte ji petrželkou.

Houbová polévka

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

20 g čerstvých hub (například lišek)
4 lžíce olivového oleje
50 g másla
1 cibuli
1 celer
špetku chilli vloček, podle chuti
75 g hladké mouky
2 kostky zeleninového bujonu
80 ml smetany na vaření
50 g nastrouhaného čedaru
sůl a pepř

POSTUP:

Připravte si 1,5 l horkého vývaru.  Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo, vsypte cibuli s celerem. Přidejte chilli vločky a mouku a čerstvé houby, duste 25 minut doměkka. Za stálého míchání vlijte do pánve vývar, přiveďte k varu, trochu zmírněte plamen a nechte zvolna vařit asi 15 minut. Vmíchejte smetanu, nastrouhaný čedar, nakonec vše rozmixujte do krémové konzistence (pár hub si nechte stranou na ozdobu). Osolte a opepřete. Ozdobte houbami a zakápněte zbytkem smetany. Houbovou polévku podávejte s čerstvým chlebem.

Houbové ravioly s česnekovou omáčkou

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

NA TĚSTO:
400 g hladké mouky
4 vejce

NA NÁPLŇ:
olej
1 cibuli
2 stroužky česneku
hrst hub
petrželku
125 g ricotty
1 lžíci strouhanky
sůl a pepř

NA OMÁČKU:
olej
1 cibuli
1 stroužek česneku
200 ml drůbežího vývaru
100 ml smetany na vaření
1 citron
sůl a pepř

NA OZDOBENÍ: parmazán, petrželku

POSTUP:

Mouku prosejte do velké mísy nebo na pracovní plochu. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj všechna vejce a vidličkou je prošlehejte. Na vejce nahrňte trochu mouky, promíchejte, postup opakujte. Těsto zpracovávejte dohladka a pokračujte v hnětení aspoň 8 minut. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat.

Udělejte houbovou náplň. Rozpalte trochu oleje v pánvi a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte česnek. Po dalších asi 20 vteřinách cibulku a česnek z pánve vyjměte, přilijte trochu oleje, vsypte houby a opékejte, dokud nejsou měkké. Vraťte do pánve cibulku a česnek a duste 2 minuty. Sundejte z ohně a vmíchejte nasekanou petrželku, ricottu a tolik strouhanky, aby náplň zhoustla. Osolte a opepřete. Nechte vychladnout.

Na připravený vyválený pruh těsta naneste lžičkou náplň s asi šesticentimetrovými rozestupy. Okraje těsta potřete vodou. Vezměte druhý pruh těsta a dejte ho na první, okolo hrudek s náplní dobře přitiskněte. Jednotlivé ravioly oddělte nožem a odložte na plech vysypaný moukou.

Připravte si omáčku. V rendlíku rozpalte olej, vhoďte cibulku a česnek a chvíli opékejte. Přilijte vývar, smetanu, promíchejte a povařte do zhoustnutí. Přidejte citronovou kůru, pár kapek citronové šťávy, dochuťte solí a pepřem. Uvařte ravioly a na talířích na ně nalijte omáčku, posypte je parmazánem a petrželkou.

Houbové rizoto

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

400 g rýže
1 l masového nebo zeleninového vývaru
200 g čerstvých pokrájených hub
50 g parmazánu
1 cibuli
3 stroužky česneku
20 g másla
sůl a pepř
petrželku na ozdobení

POSTUP:

Rýži opražte na pánvičce 2–3 minuty tak, aby se zatáhla a neuvolňoval se z ní škrob. Na másle nebo oleji na mírném ohni osmažte nakrájenou cibulku a česnek. Na ně dejte čerstvé houby a asi 5 minut zvolna restujte, po 2 minutách přidejte lžíci vody. K houbám postupně přidávejte rýži, přilévejte vývar a za stálého míchání vařte. Dolévejte vývar, dokud není rýže uvařená, což trvá asi 20–25 minut.

Rizoto odstavte z plotny a vmíchejte do něj lžíci másla a parmazán. Dochuťte solí a pepřem. Ozdobte petrželkou.

Náš tip:
Rizoto můžete okořenit 1 dl vína, které přilévejte ještě před přidáním první naběračky vývaru.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Ryby nedostanou z hlavy připomínky šéfa ohledně plnění úkolů. Už toho mají dost a nejraději by si vzaly dovolenou. Na jiné myšlenky přijdou svobodní na romantické večeři, zadaným se dílo…

Nejčtenější články

Doporučujeme