Hovězí hody: Nejlepší žebra, roštěná i steak

Hovězí hody: Nejlepší žebra, roštěná i steak

Že uděláte super pochoutku z roštěnce, o tom není pochyb, ale stejně famózně mohou chutnat i žebra, pupek nebo oháňka. Klíčem k úspěchu je dlouhá, pomalá příprava a dobře vyzrálé maso.

Roštěná na červeném víně

4 porce, příprava: 4 hodiny

800 g hovězí roštěné v celku, mletý černý pepř, sůl, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce oleje, 2 cibule nakrájené na osminky, 2 mrkve nakrájené na kostičky, 1 celá neoloupaná hlavička česneku, 1 lžíce hnědého cukru, 300 ml červeného vína, 4 lžíce rajčatového protlaku, 200 ml hovězího vývaru, 400 g cherry rajčátek nakrájených na čtvrtiny (mohou být i z konzervy), 3 bobkové listy

Maso opepřete a osolte, potřete octem a nechte odležet. V pekáčku rozpalte olej a zprudka opečte maso ze všech stran. Vyjměte ho a uchovejte v teple. Do pekáčku přidejte cibuli a zeleninu, osmažte ji dozlatova a zasypte cukrem. Nechte jej zkaramelizovat a vše zalijte vínem. Pak přidejte další suroviny, nakonec maso, zakryjte, dejte do trouby předehřáté na 160 °C a pomaličku pečte asi 3 až 4 hodiny. Když se všechna tekutina odpaří, podlijte obsah pekáčku vývarem nebo vodou. Podávejte s rýží či bramborovými noky.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Žebírko s yorkshirským pudinkem

4 porce, příprava: 3,5 hodiny

1,2 kg žebírka s kostí, 2 lžíce oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce lístečků čerstvého tymiánu, sůl, mletý černý pepř, olej na restování

Omáčka: 1 l hovězího vývaru

Pudink: 200 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 2 vejce, 150 ml studeného mléka, 3 lžíce tuku z pečínky (nebo sádla)

Maso potřete směsí oleje, koření a bylin a zprudka ho orestujte na oleji ze všech stran. Dejte ho do pekáče na mřížku, aby se nedotýkalo přímo dna (můžete ho položit i přímo na čistou mřížku trouby a pod něj umístit plech na šťávu) a pečte při 90 °C alespoň 2–2,5 hodiny. Po té době by mělo být maso měkké a uvnitř na řezu růžové. Hotovou pečeni vyjměte a zabalte ji do alobalu, aby zůstala v teple. Pekáč nebo plech nechte vystydnout, tuk seberte a uchovejte. Pekáč rozehřejte na plotně, nalijte do něj vývar, rozpusťte v něm připečený obsah a vařením zredukujte jeho množství na polovinu – získáte tak omáčku.

Připravte pudink: Troubu předehřejte na 200 °C. Do plechu na muffiny nakapejte do důlků odebraný tuk z pečínky, vložte do trouby a nechte hodně rozehřát. V míse smíchejte mouku se solí a muškátovým oříškem a udělejte důlek. Vlijte do něj postupně rozšlehaná vejce, mléko a 100 ml vody a stále šlehejte, až se na těstě budou dělat bubliny. Nechte je chvilku odpočinout, znovu promíchejte a potom nalévejte po sběračkách do muffinových důlků na rozpálený tuk. Snižte teplotu na 190 °C a pudink dejte péct asi na 25 minut, až se těsto nafoukne a zezlátne.

Pokračování 3 / 5

Koňaková hovězí žebra

4 porce, příprava: 2 hodiny

800 g hovězích žeber (nejlépe krátkých), 1 l jablečného džusu, 3 lžíce oleje, 1 červená cibule, 3 stroužky česneku (plátky), 1 lžíce hnědého cukru, 4 lžíce koňaku, 100 ml rajčatové šťávy, 1 lžička hrubozrnné hořčice, 3 lžíce citronové šťávy, sůl a mletý černý pepř, pár snítek tymiánu

Předehřejte troubu na 190 °C. Omytá žebra vložte do hrnce, zalijte je 800 ml jablečného džusu a vodou tak, aby byla ponořená. Přiveďte k varu a vařte asi 3/4 hodiny. Rozehřejte pánev s olejem, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a orestujte dosklovata. Zasypte cukrem, nechte jej mírně zkaramelizovat a přidejte koňak, po chvíli pak rajčatovou šťávu, zbytek džusu, hořčici a citronovou šťávu. Nakonec omáčku osolte, opepřete a dobře promíchejte. Žebra vyjměte (vývar uchovejte na podlévání), dejte je do pekáče spolu s tymiánem, polijte omáčkou a vložte do trouby. Zmírněte teplotu a odkryté pečte asi hodinu. Během pečení podlévejte vývarem. Podávejte horké s křenem nastrouhaným s jablkem a čerstvým měkkým chlebem.

Pokračování 4 / 5

Oháňka s paprikami a olivami

4 porce, příprava: 3,5 hodiny

1 kg hovězí oháňky nasekané na kousky, sůl a pepř, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké mleté papriky, 3 lžíce oleje, 4 stroužky česneku (plátky), 3 červené cibule (na čtvrtky), 100 g anglické slaniny, 4 papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 5 kuliček nového koření, špetka pálivé papriky, 400 ml hovězího vývaru, 100 g zelených oliv bez pecek, 3 bobkové listy, několik snítek čerstvého tymiánu

Maso osolte a opepřete a obalte ve směsi mouky a červené papriky. V hrnci rozpalte olej a maso opečte ze všech stran. Vyjměte je z hrnce a uchovejte v teple. Do hrnce přidejte česnek, cibuli a slaninu nakrájenou na kostičky. Vše orestujte, přidejte nakrájené papriky a protlak a duste několik minut. Přidejte nové koření a pálivou papriku a duste další 2 minuty do vydušení tekutiny. Podlijte částí vývaru, přidejte opečené maso, olivy a bobkový list. Přiveďte k varu a pomaličku zakryté duste 3 hodiny a podlévejte vývarem tak, aby nebylo maso úplně ponořené. Podávejte s vařenými fazolkami politými rozpuštěným máslem a lístky tymiánu.

Pokračování 5 / 5

Steaky s cibulovými prstýnky

4 porce, příprava: 25 minut

4 steaky (nebo hovězí pupek), sůl, nahrubo mletý černý pepř, olej na opékání

NA OCHUCENÉ MÁSLO: 120 g másla, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíce nasekaných bylinek (petržel, pažitka, oregano), sůl

NA PRSTÝNKY: 2 velké cibule nakrájené na plátky, 100 ml piva, 4 lžíce hladké mouky, sůl, olej na smažení

Steaky naklepejte rukou nebo obrácenou stranou nože a vhoďte je na rozpálenou železnou nebo litinovou, nejlépe grilovací pánev (na steaky nepoužívejte pánve s nepřilnavým povrchem!) s trochou oleje. Opečte je z obou stran. Doba pečení závisí na výšce steaku a na tom, jak ho máte rádi propečený, minimálně by však měla být okolo 3 minut z každé strany. Hotový steak buď vložte do teplé trouby, nebo jej zakryjte na talíři a nechte 10 minut „dojít“, teprve pak jej osolte a opepřete.

Mezitím v malé misce rozetřete změklé máslo s česnekem (či křenem), vmíchejte bylinky a sůl a vytvarujte do úzkého válečku, ten zabalte do fólie a dejte do ledničky. Cibuli nakrájejte na kroužky. Z piva, mouky a soli ušlehejte hladké řídké těstíčko, namáčejte v něm cibulové kroužkya smažte je ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Hotové dejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk. Steaky podávejte s kroužky cibule a s kolečkem másla, jež ukrojíte z válečku, které se na mase rozteče a zjemní jeho chuť.

Doporučujeme

Články odjinud