HPV virus - neviditelné, ale zákeřné nebezpečí

HPV virus - neviditelné, ale zákeřné nebezpečí

S HPV neboli lidským papilomavirem se za svůj život setká zhruba 80 % žen. U většiny z nich však do dvou let dochází k spontánnímu vyčištění infekce. U žen, u nichž k vyčištění nedojde, přetrvává riziko, že se infekce rozvine až v rakovinu děložního čípku.

Nejčastěji se dívky a ženy nakazí mezi 15 a 25 lety, přednádorové stavy se u nich diagnostikují zhruba o deset let později. Ženy se závažnějšími změnami na děložním čípku a přednádorovými stavy podstupují tzv. konizaci děložního čípku, tedy zákrok, při němž je postižená část čípku chirurgicky odstraněna. Tyto zákroky mohou mít vliv na budoucí těhotenství nebo mohou zvyšovat riziko předčasného porodu.

U žen nad 30 let se pak lékaři setkávají s rakovinou děložního čípku. V České republice žije s touto diagnózou v současné době více než 16 tisíc žen, 400 z nich na tuto nemoc ročně umírá.

CO ZVYŠUJE RIZIKO INFEKCE?

HPV viry způsobující rakovinu děložního čípku se přenáší sexuálním stykem, ale také nekoitálními praktikami. K přenosu papilomaviru viru může dojít pouhým třením nebo kontaktem kůže na kůži v oblasti genitálií.

  • Na rozvoj rakoviny děložního čípku může mít vliv změna sexuálního partnera, především pokud se jedná o partnera, který měl v minulosti sexuální vztah.
  • Několikanásobně zvyšuje riziko také předešlá zkušenost s jinými pohlavními chorobami (chlamydie, HIV, …).
  • Mezi rizikové faktory patří kouření. Udává se, že u žen kuřaček dojde k rozvoji rakoviny děložního čípku až dvakrát častěji než u nekuřaček.
  • Svou roli hraje také časné zahájení pohlavního života (před 15. rokem věku).
  • Až čtyřnásobně může zvýšit pravděpodobnost rozvoje rakoviny děložního čípku vyšší četnost těhotenství. Vyšší četností se myslí tři a více těhotenství (v současnosti zaznamenáváno u čtvrtiny českých žen).

JAK SE ÚČINNĚ BRÁNIT

Nejúčinnější prevenci rakoviny děložního čípku představuje očkování proti HPV. Nejvyšší ochranu poskytuje vakcinace ještě před zahájením pohlavního života. Od dubna 2012 mají 13leté dívky očkování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V současnosti jsou na trhu dvě vakcíny proti HPV - vakcina Silgard a Cervarix. Vzhledem k tomu, že až 8 % dívek v současné době zahajuje pohlavní život ještě před 15. rokem života, stala se hranice 13 let ideální dobou pro očkování. Česká republika se tak neliší od jiných zemí, které přistoupily k plošné vakcinaci. Účinnost očkování je u dívek před zahájením sexuálního života vysoká. Například Cervarix poskytuje 93% ochranu před těžkými přednádorovými změnami na děložním čípku bez ohledu na typ HPV viru. ( Účinnost 93 % se vztahuje k nejtěžším přednádorovým změnám na děložním čípku (CIN3+), které jsou posledním předstupněm před rakovinou děložního čípku.) I nadále by však ženy měly jednou ročně docházet ke svému gynekologovi na preventivní prohlídku.

Investice do budoucna

Studie prokázaly, že plně hrazená vakcína navozuje u dívek, které se dosud s HPV infekcí nesetkaly, vysoké a setrvalé hladiny protilátek. Očkování tak představuje investici i do budoucna. Žádná žena a dívka nemůže s jistotou říct, co ji v budoucnu v životě čeká. Dívky a ženy, které v mládí žijí ve stálém vztahu, mohou mít ve středním a pozdějším věku jiného sexuálního partnera. Očkování jim pak poskytuje ochranu i před možnou budoucí nákazou.

Doporučujeme

Články odjinud