Pomalu nastávají víkendy trávené na zahradách a zahrádkách, týdny vytoužených dovolených, oslavy spojené s grilováním. Léto je prostě pohoda. A naneštěstí pro nás k téhle pohodě patří i mlsání…
Mnohonásobné slasti
Jako by s příchodem slunečních paprsků trochu otupěla naše ostražitost a místo toho se objevila touha vychutnávat si život do poslední kapky nebo drobečku. Dobroty plné cukru nevyjímaje.
„Hlavně je potřeba zdůraznit, že se sladkým je prostě spojený pocit slasti.
Ať si ho můžete dovolit, protože žijete aktivním životem, nebo byste si ho měli z jakéhokoli důvodu zakazovat, má v sobě sladké neoddiskutovatelnou nadhodnotu požitku. A protože léto je požitkem samo o sobě, je vlastně pochopitelné, že si sladkost jako další z těch mnoha prázdninových libůstek vpouštíme najednou ochotně do jídelníčku,“ objasňuje na začátek výživová poradkyně Mgr. Adela Marečková z týmu Petra Havlíčka.
Lehčí, ale vůbec ne light!
Sladkosti, kterým pod slunečními paprsky podléháme, jsou mnohem zrádnější, než by se mohlo zdát.
„Letní sladkosti v nás svým způsobem vzbuzují velmi mylný dojem, že jsou,light‘ a relativně neškodné,“ vysvětluje specialistka. „Letní dobroty, to jsou hlavně vodové zmrzliny, koktejly, ledové kávy, osvěžující chlazené dezerty.
Máloco z toho do slova a do písmene jíme, spíš upíjíme, usrkáváme, ulizujeme – a už z tohoto pohledu letní sladkosti podceňujeme. Nezasytí nás, dovolujeme si je pro radost a proto, že svou chutí dokreslují nějakou pohodovou situaci. Nezdají se nám hutné, těžké, kalorie z nich na první pohled nekřičí, jako je tomu například u vánočního cukroví, ze kterého mnozí z nás tloustnou, sotva se na něj podívají.
Do značné míry za to může fakt, že letním sladkostem chybí tuková složka. Proto v nás dva kopečky zmrzliny ani zdaleka nevzbuzují takové výčitky jako kousek poctivého maminčina nedělního koláče. Prostě se oproti němu zdají velmi lehké. Ale jen klamou. Stejně jako ten koláč je i zmrzlina plná nevhodných cukrů, které se na konci léta posčítají do několika kil navíc,“ varuje před letními sladkostmi výživová poradkyně.
Davová psychóza
Letní mlsání se takřka vždy děje „kolektivně“. Jdete s kamarádkami na kafe a automaticky si místo presa dáte ledovou kávu se zmrzlinou a se šlehačkou… „A hodně se v létě namlsáme hlavně s dětmi – stánky se sladkými lákadly jsou na koupalištích, v zoologických zahradách, u dětských hřišť a my všichni si místo toho, abychom regulovali přísun sladkého nejen vůči sobě, ale hlavně svým dětem, dopřáváme s nimi. Jen pokrčíme rameny s tím, že je nechceme ochuzovat o jednu z letních radovánek, a najednou máme ten den třetí zmrzlinu,“ upozorňuje dále Mgr. Adela Marečková.
Cool efekt
„Letní sladkosti pak mají ještě další aspekt, který nás mýlí a chlácholí zároveň: většinou mají za úkol nás zchladit, osvěžit. A my primárně od ničeho osvěžujícího nečekáme kalorickou nálož. Znovu se vrací ten pocit, že takové sladké není problém.
A děláme z něj víc než jen doplňkovou a občasnou součást jídelníčku – mnohdy jsme v pokušení dát si prostě jen velkou ledovou kávu s porcí zmrzliny, protože místo pořádného jídla toužíme hlavně po ochlazení,“ říká na rovinu Mgr. Marečková. Ale takové ochlazení vydrží stejně krátce jako pocit dosažené sytosti. Rychlé cukry rychle zvednou hladinu krevního cukru, ale ta pak zase stejně rychle klesne a ozve se hlad. A s ním nás to žene znovu ke stánku se zmrzlinou místo pro poctivé jídlo.
Ohrožené druhy
Nejohroženějšími „druhy“ jsou věční a „plavkoví“ dietáři. U prvně jmenovaných se dostavují ohromné boje. Nakonec si ten zakázaný slaďoučký koktejl dají, ale vzápětí se potrestají nejen výčitkami. „Ještě si na sebe upletou bič v podobě slibu, že to samozřejmě vypotí. A tak se z nich stávají fanatici na přepočítávání a odhodlávání se nebo podléhají systému ‚můžu si dopřát, ráno jsem byla na procházce‘. Ale to všechno je samozřejmě nesprávná cesta,“ dodává odbornice. Nikdy totiž nemůžete znát přesné energetické složení zmrzliny nebo jiné letní dobroty… Ohrožení jsou i plavkoví dietáři. V březnu si dali cíl, v červenci ho splnili, a teď se jim zdá, že můžou vlastně všechno. Jak tedy nad sladkým v létě vyhrát?
Sladké desatero
Teď už jistě víte, proč vás v létě přes všechnu zdánlivou logiku válcují kila navíc a sladkosti se derou na přední místo ve vašem jídelníčku. Jak se s tímhle faktem poprat, aniž byste o něco přišli a aniž byste po prázdninách potřebovali o velikost větší šatník? Společně s výživovou poradkyní Mgr. Adelou Marečkovou jsme pro vás sestavili malé desatero.
1.Nejdřív jezte, pak mlsejte
Nikdy sladkému nedávejte přednost před jiným jídlem. Pořád u mlsání vnímejte především funkci „požitek navíc“ a zásadně si ho dopřávejte až poté, co se zasytíte kvalitními potravinami s dostatkem nejen vhodných sacharidů či tuků, ale také bílkovin. V tomto základu se zaměřte hlavně na potraviny s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem (tabulka např. na www.stob.cz) – to proto, že nízký a vysoký glykemický index vám zaručí pocit delší sytosti a odloží nástup chutí na sladké.
2. Sladké nesupluje jídlo
Zapomeňte samozřejmě také na systém „raději si dám o koktejl navíc a vynechám večeři“. Sladké samo o sobě nedodá vašemu tělu potřebné živiny, rozhodí vám hladinu krevního cukru, vystaví následnému vlčímu hladu a nakonec vám udělá čáru přes rozpočet ještě tou nenáviděnou rostoucí hmotností!
3. Hlídejte si, co pijete
Když už jsme u koktejlů a jiného sladkého letního pití, je třeba myslet na to, že NENÍ součástí pitného režimu. Ten prostě i nadále musí být tvořený hlavně vodou, studeným čajem, čímkoli bez obsahu cukru. A věřte, že když naplníte denní kvótu 30 ml vhodných tekutin na každé kilo vaší váhy, na to sladké pitíčko okolo vám zas až tolik prostoru vlastně ani nezbude. A nejspíš vás přejde většina chutí na zmrzliny, nanuky a další 4 chladivé dobroty.
4. Najděte si jinou odměnu
Zkuste se odnaučit brát sladké jako odměnu – za běhání, toleranci vůči tchyni, prostě za cokoli. Je to ta nejpomíjivější odměna, kterou si můžete představit. To už je lepší vymyslet si třeba… bodový systém. Za všechno, co se vám povede, čím sami sebe překvapíte, si klidně pište body, malujte sluníčka nebo kreslete hvězdičky, potom je sečtěte a pak si plňte větší a trvalejší přání, než jsou ta sladká…
5. Kombinujte hříšné a zdravé
Střídejte vydatné, kalorické s tím, co vám prospívá. A to můžete, i co se sladkostí týče. Když si jednou dopřejete pořádnou ledovou kávu, prostě se naučte, že příště to bude frappé bez cukru. Smetanovou zmrzlinu pak můžete snadno prostřídat s domácí dření, pařížský dort s odlehčeným tvarohovým dezertem plným ovoce. Kalorické rozdíly jsou neuvěřitelné! Hlavně tehdy, když odlehčené varianty budou převažovat.
6. Neokrádejte se o skutečný požitek
Všechno sladké si pak hlavně nezapomínejte vychutnávat. Jeho takřka až magnetická přitažlivost, fakt, že bychom ho neměli, totiž nejčastěji vede k tomu, že dotyčnou dobrotu zhltneme během pár vteřin. Chuťové buňky si ji nestihnou vychutnat, mozek ani nezaregistruje, že měl prožít to kýžené sladké potěšení, a než se vyšvihne hladina krevního cukru, aby zasignalizovala, že cíl sladké mise byl naplněn, stihnete si dát místo jednoho nanuka dva.
7. Dbejte na kvalitu
Labužníci mimo jiné také nekonzumují nic, u čeho si neověří původ – tedy kromě jiného kvalitu použitých surovin. Raději si tedy do léta nastudujte, co se z čeho skládá, a vytvořte si seznam potravin, které nejsou nevhodné proto, že jsou sladké, ale které do vašeho obohaceného jídelníčku nepatří prostě proto, že jejich složení nestojí ani za zlámanou grešli! Pořád si opakujte, že když už budete mlsat, musí to být něco, co bude mít nějaký živinový přínos. V regálech a na pultech pak místo „dobroty“ ze ztužených rostlinných tuků sáhněte raději po pravé tvarohové zmrzlině, protože z tvarohu už si vaše tělo něco vezme. Prostě se nešiďte, ale ani nesahejte po první sladkosti, na kterou natrefíte.
8. Netýrejte se počítáním
Nespoléhejte se ani na již zmíněný systém „něco za něco“. Neslibujte si, že na zmrzlinový pohár zajdete až po procházce, na níž přece spálíte nějaké ty kalorie. To ano, ale nikdy skutečně nebudete vědět, kolik kalorií jste nechala v parku a kolik se vám jich do těla naopak vrátilo (a ještě přibylo) s tím pohárem.
Nemluvě o tom, že pak se přece ztrácí efekt toho labužnického vychutnávání, když se do cukrárny posadíte s notýskem a kalkulačkou nebo chytrým telefonem a budete bádat, jestli si z objednané dobroty můžete dovolit půlku, nebo snad ani to ne. Místo toho se spíš starejte o to, aby se výdej energie stával stále samozřejmějším.
9. Naučte se na méně sladké sladkosti
Opravdu! Prostě před létem zapracujte cíleně na malé „odvykačce“. S cukrem je to totiž jako se solí. Také vám, když ji eliminujete, první týden dva v jídelníčku chybí, ale pak už vám všechno kdysi normálně slané přijde přesolené. A s cukrem je to obdobné. Pokud si tedy dáte tu práci, že úmyslně vyřadíte na několik týdnů přebytečné cukry, při pečení uberete cukr na polovinu, nedělní koláče přestanete cukrovat, do kafe si také nic nepřihodíte… časem vám to kdysi normálně sladké přijde přeslazené a podle téhle nové chuťové laťky si i při tom největším „vegetění“ na pláži prostě budete přirozeně vybírat méně sladké věci.
10. Nic si nevyčítejte
Pokud už půjdete do letního mlsání, pak prostě s plným vědomím toho, že si ho užijete – a nebudete po pěti minutách vyčítat. To by se totiž vytratil i efekt labužnického vychutnávání a příjemného pocitu. A kupodivu tím vzrostlo riziko, že brzy zatoužíte po novém sladkém pokusu, aby ty kladné emoce konečně přišly. Kdepak, s výčitkami nedorazí. Takže až si objednáte letošní první plážový koktejl, pak s plným vědomím toho, co děláte, po dobré rozvaze, co se použitých surovin týče, a hlavně s vyhlídkou, že když už, tak si ho prostě vychutnáte, aby se dostavilo to očekávané uspokojení!
Článek vyšel v časopisu Dieta 6/2013