Bazaliom neboli bazocelulární karcinom istock

Bazaliom neboli bazocelulární karcinom istock

Bazaliom je nejčastější typ rakoviny kůže, což je vlastně štěstí, protože metastázuje jen vzácně a usmrcuje velmi výjimečně istock
Může se objevit kdekoliv na těle, ale až v 80 procentech případů se objevuje na hlavě, krku, dekoltu istock
Bazaliom zpočátku vypadá jako hrbolek, který není nijak zbarvený. Postupně ale nabírá na intenzitě archiv Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce
Z bazaliomu se může vyvinout vřed archiv Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce
18
Fotogalerie

Jak poznat rakovinu kůže: Naučte se sami si zkontrolovat pokožku

Rakovina kůže patří mezi nejsmrtelnější choroby. Pravidelné samovyšetření vám proto může zachránit život. Víte, jak může nádor na kůži vypadat a na jaké rizikové faktory se máte zaměřit? Tady je pět typů nádorů, které byste měli hlídat. Najdete je i na fotografiích.

Riziko létání i popálenin

Pokud existuje na rakovině kůže alespoň jedna pozitivní věc, je to skutečnost, že ji můžete odhalit sami. Pokud víte, co hledat, nemusíte spoléhat na pravidelné kontroly u lékaře. Samovyšetření je důležité i proto, že čím dříve rakovinu kůže odhalíte, tím dříve ji lékaři začnou léčit, což je klíčové.

Dnes už i malé dítě ví, že dlouhý pobyt na slunci a spálení kůže zvyšuje riziko rakoviny kůže. Existují ale i další rizikové faktory – časté popálení kůže (zejména v dětství), světlá pokožka, zrzavá barva vlasů, pobyt ve vysokých nadmořských výškách, časté létání, častý kontakt s určitými chemikáliemi nebo rodinná anamnéza.

Jak poznáte rakovinu kůže? Podívejte se na video:

I piha může být nebezpečná

Rakovina kůže však postihuje lidi všech tónů pleti, tedy i velmi tmavé, a ani dobrá rodinná anamnéza není zárukou bezpečí. Proto je tak dobré mít se na pozoru, protože nemoc je velmi dobře léčitelná, zachytí-li se včas. „Pokud se na pokožce začne tvořit piha, která vypadá jinak než ostatní, nebo se objeví podivný útvar, který nemizí, ale naopak roste a mění barvy, nechte si jej prověřit,“ doporučuje dermatoložka Saira J. Georgeová. 

Odborníci doporučují samovyšetření jednou měsíčně. Udělejte si dostatek času a prohlédněte se od hlavy až k patě. Záda zkontrolujte před velkým zrcadlem, další nepřístupná místa pomocí malého zrcátka nebo požádejte o pomoc někoho blízkého. Co přesně byste měli hledat? Vysvětlíme vám a ukážeme, jak různé typy rakoviny kůže vypadají.

Bazocelulární karcinom alias bazaliom

Jde o nejčastější typ rakoviny kůže, což je vlastně štěstí, protože metastázuje jen vzácně a usmrcuje velmi výjimečně. Přesto je považován za zhoubný, protože může způsobit významné destrukce a znetvoření infiltrací do okolních tkání. Může se objevit kdekoliv na těle, ale až v 80 procentech případů se bazaliom objevuje na místech, která jsou nejčastěji vystavena ultrafialovému světlu, tedy na hlavě, krku, dekoltu.

V posledních letech jeho výskyt ve společnosti stoupá, podle Světové zdravotnické organizace za tím může být vyšší díl UV paprsků, které k nám pronikají atmosférou, a používání solárií před 25. rokem života. Zejména užívání solárií může riziko onemocnění zvýšit až o 40 procent.

Nejčastěji roste ve formě nehojícího se vřídku nebo uzlíku, který se dlouhou dobu nemusí výrazně měnit. Léčba je chirurgická nebo zmrazením (tekutým dusíkem). „Bohužel lidé bazaliom často ignorují, protože si myslí, že jde o obyčejný pupínek nebo nějaký stroupek, který se nehojí,“ varuje Georgeová. Bazocelulární karcinomy (bazaliomy) jsou velmi citlivé a snadno krvácejí, například po holení nebo lehkém zranění. Pokud se domníváte, že jde o pouhý strup, měl by se za týden zahojit, když se ale nehojí delší dobu, navštivte svého lékaře.

Spinocelulární karcinom alias spinaliom

Jde o druhý nejčastější typ rakoviny kůže, připadají na něj zhruba dva případy z deseti. Tento typ rakoviny se tvoří ve spinocelulárních kožních buňkách, což jsou ploché buňky, které se neustále prolévají ve vnější části epidermis. Takové nádory se mohou vyskytovat také na sliznici.

Vypadá jako bazaliom, roste však agresivněji a častěji metastázuje, je proto nutné jeho včasné odstranění. Spinaliom může být rohovějící nebo nerohovějící. Spinocelulární karcinomy se běžně objevují na částech těla vystavených slunci, jako jsou obličej, uši, krk, rty a zadní části rukou. Přestože se tento typ rakoviny kůže může rozšířit do jiných částí těla, není to typické a je snadné jej vyléčit, když je odhalen včas.

„Podobně jako u bazocelulárního karcinomu se spinocelulární karcinomy projevují jako růžový nebo červený hrbol nebo strup, který nemizí. Obvykle však není perleťový ani lesklý. Tento typ nádoru se také může objevit jako plochá skvrna, která se zvětšuje,“ upozorňuje dermatoložka. 
Je třeba dávat pozor i na hrubé nebo šupinaté skvrny, vyvýšené hrbolky, které mají uprostřed prohlubeň, či otevřené rány, které se nehojí nebo se jejich výskyt opakuje.

Melanom

Melanom je poměrně vzácný typ rakoviny kůže (jde zhruba o pouhé jedno procento všech rakovin kůže), ale je to nejnebezpečnější typ. Na tuto formu se nejčastěji umírá, protože když není nádor včas podchycen, snadno se šíří do jiných částí těla. „Tento typ rakoviny kůže vzniká nekontrolovaným růstem kožních buněk zvaných melanocyty, které jsou zodpovědné za produkci pigmentu v kůži,“ vysvětluje dermatoložka Jennifer DeFaziová.

Příznaky melanomu

Asymetrie skvrny: Vypadají obě poloviny znaménka či skvrny stejně? Melanom je často asymetrický, zatímco piha či mateřské znaménko bývají symetrické.
Ohraničení: Skvrny s nepravidelnými, vroubkovanými nebo špatně definovanými okraji mohou být melanom. Normální mateřská znaménka mají okraje zřetelné a pravidelné.
Barva: Melanomy bývají různobarevné, jedna skvrna může být černá, hnědá, červená i modrá nebo mít na sobě bezbarvé místo. Obyčejná mateřská znaménka mívají jednu či maximálně dvě barvy a barva je rovnoměrně rozložená. Mateřská znaménka, která jsou potenciálně nebezpečná, už mívají barev více.
Průměr: Pokud je mateřské znaménko větší než šest milimetrů v průměru, měli byste si jej nechat zkontrolovat.
Změna: Pokud si všimnete jakýchkoliv změn na kůži či na mateřském znaménku, ať už jde o velikost, tvar, barvu, ohraničení či texturu, nebo pokud místo svědí a krvácí, navštivte lékaře.

Aktinická keratóza

„Je také nazývaná sluneční keratóza. Jde o počáteční formu karcinomu,“ vysvětluje doktor Rossi. Stejně jako jiné typy rakoviny je následkem příliš velkého vystavení UV paprskům a objevuje se na místech, která jsou slunci nejvíc přístupná – na obličeji, na hlavě, v dekoltu či na pažích. Je nepřehlédnutelná, jde o hrubé, nahnědlé ložisko, které navíc bývá pokryto šupinami. 

Vzniká, když je imunitní systém kůže oslabený a neschopný opravovat buněčné změny působené slunečním zářením. Věnujte pozornost hrubým, suchým a šupinatým skvrnám. Také svědění, pálení a bolesti. Mateřským znaménkům, která mají pestře růžovou, červenou a hnědou barvu.

Merkelův karcinom

Jde o vzácný, ale vysoce nebezpečný typ rakoviny kůže, protože je velmi agresivní, rychle roste a šíří se do dalších částí těla. Vyskytuje se především na slunci exponovaných místech, častěji jím onemocní lidé starší 70 let. Muži běloši jsou nejohroženější skupinou, u těch se nádory objevují až dvakrát častěji než u žen. Asi v 80 procentech případů je v buňkách nádoru virus. Vzniká v Merkelových buňkách nacházejících se v epidermis. Proto se mu také říká karcinom Merkelových buněk.

Příznaky karcinomu Merkelových buněk

Objevuje se nejčastěji na obličeji, krku, pažích a nohou, ale může se objevit kdekoli na těle. Bývá ve formě růžového, červeného či fialového hrbolku, který může mít lesklý povrch. Hrbolek může rychle růst, přitom být na dotek pevný. Kůže na povrchu může krvácet.

Praktické rady, jak poznat rakovinu kůže, najdete i tady na videu:

Doporučujeme

Články odjinud