Hrst semínek denně pro zdraví. Která vám prospějí? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Hrst semínek denně pro zdraví. Která vám prospějí?

V současné době se v obchodech se zdravou výživou objevují různé druhy semínek, které jsme v minulosti moc nepoužívali. Mají všestranné použití a hlavně velké výživné a léčivé účinky.

Co jsou vlastně semena?

Semena jsou přirozeným zdrojem energie rostlin a obsahují dostatek výživných látek, aby poháněly růst rostlin, dokud dostatečně nedozraje, a nezačne si vytvářet vlastní zdroje energie. Jsou to takové nutriční generátory, obsahující řadu látek včetně proteinu, vitaminu E a vlákniny.

Semena jsou cenným zdrojem kvalitních olejů

Tuk obsažený v semenech obsahuje nenasycené mastné kyseliny a další důležité příměsi rozpustné v tucích. Některé tyto sloučeniny mají antioxidační vlastnosti a velmi léčivé a regenerující účinky na naše zdraví. Působí proti civilizačním onemocněním, včetně rakoviny.

Len

Lněná semena jsou cenným zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, niacinu, vitaminu E, F a kvalitních nenasycených kyselin (kyseliny linolenové, linolové a olejové).

Léčivé účinky lněných semínek:

Lněné semeno je šetrné a velmi účinné projímadlo, používá se proti zácpě, zánětu žaludku, střev a dvanáctníku. Léčí i sliznice. Pravidelná konzumace lněných semínek chrání před rakovinou střev a prsu.

Koktejl z lněného semínka čistí a ošetřuje střeva

Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci lněného semene, 0,5 litru vlažné vody Postup: Ráno semínko přelijeme půl litrem vlažné vody a vše necháme do večera odpočívat. Večer kolem 18 hodiny celou sklenici vypijeme.

Sezam

Sezamová semínka obsahují vápník, hořčík, mangan, železo, měď, vitaminy skupiny B, vitamin E, aminokyseliny, lignany a především nenasycené mastné kyseliny (kyselinu linoleovou a olejovou).

Léčivé účinky sezamových semínek:

Sezamová semínka podporují střevní peristaltiku, působí proti zácpě a mají stahující účinky. Obsažené lignany se mohou pyšnit silnými protinádorovými účinky.

Výživné sezamové smoothie

Potřebujeme: 2 dl podmáslí, 1 lžičku sezamových semínek, 6 kompotovaných višní

Postup: Všechny uvedené ingredience rozmixujeme. Tento nápoj nám může nahradit svačinu či večeři.

Dýňové semínka

Dýňová semínka jsou přírodním zdrojem zinku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, chromu selenu, vitaminů skupiny B, vitaminu E, betakarotenu a vzácných olejů.

Léčivé účinky dýňových semínek:

Dýňová semínka působí preventivně proti nádorovým onemocněním. Dále posilují odolnost organismu, jsou vhodnou léčbou potíží s prostatou, kožních onemocnění, alergií, mají projímavé, močopudné a stahující účinky. Můžeme je používat i při stresu, neklidu a nervozitě.

Pleťová maska z dýňových semínek

Semenná maska působí velmi příznivě na mastnou a pórovitou pokožku obličeje.

Potřebujeme: 2 polévkové lžíce mletých dýňových semínek, 1 - 2 lžíce smetany.

Postup: Semena rozmixujeme a smícháme se smetanou. Vzniklou směs naneseme na očištěný obličej a necháme 30 minut působit. Poté pokožku důkladně opláchneme.

Mák

Mák obsahuje velké množství vápníku a železa dále pak hořčík, fosfor, draslík, sodík, kvalitní bílkoviny, oleje.

Léčivé účinky makových semínek:

Maková semínka jsou vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou osteoporózy, celkového oslabení organismu, poruch trávení, pálení žáhy. Dále vyživují, chrání a regenerují pokožku, vlasy i nehty.

Výživný makové smoothie

Potřebujeme: 1 kvalitní bílý jogurt, 1 lžičku mletého máku, 2 lžíce banánu, špetka skořice, 1 lžičku medu, 2 dl mléka (můžeme použít i rostlinné – ovesné, rýžové)

Postup: Přísady rozmixujeme a hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka jsou bohatá na bílkoviny, oleje, vitaminy skupiny B, A, E, D, vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, fluor a zinek.

Léčivé účinky slunečnicových semínek:

Semínka slunečnice posilují oči a pomáhají při šerosleposti a oslabeném organismu. Podporují trávení, mají mírné projímavé účinky. Dále vyživují pokožku a zlepšují tak stav všech jejich neduhů.

Slunečnicová maska

Tato maska je vhodná pro vysušenou a povadlou pokožku.

Potřebujeme: 1 hrst oloupaných slunečnicových semínek, 1 čajovou lžičku mandlového oleje, 1 čajovou lžičku tekutého medu

Postup: Semínka rozmixujeme, pak je smícháme s olejem a medem. Vzniklou směs nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Nakonec opláchneme.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud