Hubení Japonci trpí rakovinou častěji než tlustí

Ačkoliv se nedají závěry japonského ministerstva zdravotnictví zcela aplikovat na evropské poměry, jsou bezesporu zajímavé. Podle jejich studií totiž hubení japonští muži trpí až o třicet procent častěji rakovinou než jejich silnější vrstevníci.

Japonští vědci zkoumali na devadesát tisíc osob v jedenáctiletém intervalu, přičemž byl brán zřetel také na BMI index, bydliště, kuřácké zvyky a konzumaci alkoholu.

Muži byli rozděleni do několika skupin podle jejich BMI indexu, který udává poměr výšky a váhy, z něhož se vyvozuje, zda je dotyčná osoba podvyživená, ve správné kondici nebo s nadváhou. Ve skupině mužů v nejlepší kondici v rozmezí 19 až 20,9 BMI se vyskytlo o čtrnáct procent více případů rakoviny než ve skupině mužů s BMI 23 až 24,9. Nejhůře dopadli doslova vyzáblí jedinci s BMI 14 až 18,9, u nichž se vyskytla rakovina o devětadvacet procent častěji než u ostatních mužů. Aby však byly výsledky zcela vyčerpávající, je nutno dodat, že u otylých mužů s BMI 30 až 39,9 se vyskytlo o dvaadvacet procent víc případů rakoviny než u mužů s BMI 23 až 24,9.

Zajímavé na japonské studii je také skutečnost, že ačkoli byly signifikantní rozdíly u mužů, mezi ženami toto pravidlo o zvýšeném riziku rakoviny u hubených jedinců vůbec neplatilo.

Světová zdravotnická organizace měří BMI tak, že vydělí váhu člověka v kilogramech druhou mocninou jeho výšky v metrech. Výslednou hodnotu zařadí do skupiny podle tabulky. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud