Nejen ženy se před svatbou snaží shodit nějaké to kilo, aby se vešly do svatebních šatů. I Princ Harry se musel obrnit trpělivostí a změnit životosprávu, když se rozhodl vzít si Meghan Markle. Co mu nejvíc při hubnutí pomohlo?
"Na vině" je Gabriela Peacock
Také jste si všimla, že Princ Harry v poslední době zhubl? Může za to jeho manželka Meghan, propagátorka zdravého životního stylu. Ale také odbornice českého původu, nutriční poradkyně Gabriela Peacock. Každému členovi královské rodiny šije jídelníček na míru právě ona. A dovoluje jim prakticky vše. Sušenky, čokoládu, skleničku alkoholu i pečivo – z vlastní zkušenosti totiž ví, že restriktivní diety nefungují. „Nic nezakazuji. Pouze nasměruji ke zdravějšímu jídlu. Funguje to. Takže radím: Jezte každé tři a půl hodiny a pětkrát za den,“ říká Gabriela Peacock a dodává: „Zásadní je, aby člověk dietu zvládl a následně si váhu udržel. Diety, které jsou zásadně omezující, se vždycky v nějakém bodě zbortí.“ Jak tedy hubl Princ Harry?
Marta Pušová
21. května 2018
Pokračování 2 / 12
Snídejte jako král
I když se králem Princ Harry už asi nikdy nestane, alespoň královskou snídani si dopřát samozřejmě může. „Jsem propagátorkou bohatých snídaní, protože nastartují metabolismus na zbytek dne a zamezí výkyvům krevního cukru, které způsobují chutě na sladké už před polednem,“ vysvětluje výživová poradkyně a dodává: „Krevní cukr nejlépe vyrovnáte kombinací bílkovin a sacharidů.“ Co to znamená?
Ideálním ranním jídlem je porridge (kaše z drcených obilovin) s mlékem nebo alternativou mléka či ovesné vločky nasáklé džusem podávané s jogurtem nebo mlékem. Navrch přidejte třeba lesní plody napěchované antioxidanty, které zásadně posílí obranyschopnost organismu.
Pokračování 3 / 12
Před sladkým si dejte kousek sýra
Mnoho lidí je překvapeno, že Gabriela nezakazuje čokoládu ani sušenky. Před mlsáním ale doporučuje sníst kousek sýra nebo nízkotučný bílý jogurt. „Bílkoviny vás zasytí a vy nebudete mít potřebu se sladkým přejíst. Je to jednoduchý trik, který dokonale funguje,“ prozrazuje jeden ze svých fíglů královská výživová poradkyně.
Irena Sládečková
27. prosince 2017
Pokračování 4 / 12
Bílkoviny se sacharidy
Kombinace bílkovin se sacharidy má ještě další důvod. Kvalitní sacharidy jsou při hubnutí zásadní, ale s každým jídlem potřebujete také bílkoviny. Přidání malé porce sýra, kuřete, ryby nebo masa úplně stačí. „Kombinace sacharidů a bílkovin při trávení produkuje různé enzymy. Když je smícháte, trávení se zpomalí a cukry uvolněné ze sacharidů se zpozdí. Výsledek? Delší pocit plnosti a dlouhodobější pocit energie,“ vysvětluje Gabriela.
Aneta Pařízková
7. ledna 2024
Pokračování 5 / 12
Jezte červené maso
Další pravidlo, které se Gabriele osvědčilo, je: více masa, méně chleba. A skvělým zdrojem bílkovin, železa a zinku je podle ní právě červené maso. Zinek v mase tělo lépe vstřebává než ten obsažený v zelenině. „Pokud jste červené maso přestala jíst, protože si myslíte, že není zdravé, zahrňte ho jednou či dvakrát týdně zpět do jídelníčku. Vyhněte se jen zpracovávaným masům a uzeninám, jako jsou párky a salámy, které zvyšují riziko vzniku určitých typů rakoviny,“ tvrdí výživová poradkyně.
Pokračování 6 / 12
Zeleninu na kousání, když vás honí hlad
Vláknina vás zasytí, takže celkově sníte méně kalorií. Důležitá je i pro střevní mikroflóru, která souvisí s váhou i počátkem obezity. Nejlepší je taková, kterou je potřeba hodně kousat. „Mým nejlepším tipem je vybrat si tu, která vyžaduje pečlivé žvýkání, protože ta má i nejvíc vlákniny. Ideální jsou brokolice, kapusta, růžičková kapusta, celer a chřest,“ prozrazuje Gabriela.
Pokračování 7 / 12
Každé tři a půl hodiny něco snězte
Podle Gabriely Peacock je ideální jíst pět jídel denně nebo každé tři a půl hodiny tak, aby snídaně a oběd byly jídly největšími a odpolední a ta večerní se postupně zmenšovala. „Vaše poslední jídlo byste neměla sníst po deváté večer, abyste řádně vytrávila. Tenhle režim vyrovnává hladinu krevního cukru a předchází jak výkyvům energie, tak chuti na sladké, která přichází, když krevní cukr klesá,“ tvrdí výživová poradkyně.
Rebeka Stoklasová
27. listopadu 2017
Pokračování 8 / 12
Přesedlejte na celozrnné
Kvalitní a skutečně celozrnné pečivo zajišťuje tělu přísun vitaminů skupiny B, které potřebujete pro dobrou náladu i výrobu energie. „Mým pravidlem je vynechat zcela bílý chléb, koláče a klasické sušenky a nahradit je zdravějšími výrobky ze žita či bezlepkové mouky. Zároveň už si do ničeho nepřidávejte klasický bílý cukr,“ radí Gabriela Peacock.
Pokračování 9 / 12
Místo džusů ovoce
Svět jede ve fresh džusech a smoothies, Gabriela je ale vůči tomuto trendu ostražitá: „Vždycky je lepší celé ovoce, protože jen v tomhle stavu obsahuje vysoké množství vlákniny,“ říká odbornice. A proč je vláknina tak důležitá? Postará se vám o zdravější střeva a navíc cukr, který se v ovoci přirozeně vyskytuje, se do oběhu vstřebává mnohem pomaleji. Pocit sytosti vám tedy vydrží mnohem déle a nebude vás přepadat vlčí hlad.
Pokračování 10 / 12
Kávu nepijte nalačno
„Nevadí mi, když lidé pijí tři až čtyři šálky kávy denně, ale nesmí to dělat s prázdným žaludkem. Kofein je stimulantem, který spouští uvolňování glukózy z jater, což vyvolává prudký nárůst krevního cukru a následné chuti na sladké,“ prozrazuje poslední ze svých základních hubnoucích pravidel Gabriela Peacock.
Ivana Štědrá
28. ledna 2017
Pokračování 11 / 12
Polykat při dietě pilulky?
Gabriela se doplňkům stravy nebrání, naopak sestavila vlastní program doplňků GP Nutrition. Obsahují podle ní vše, co člověk potřebuje na cestě ke štíhlejšímu tělu. Obvykle volí mezi doplňky stravy na zklidnění a lepší spánek (Calm Me), těmi na zlepšení trávení i posílení imunity (Clean Me nebo Slim Me) a pro zlepšení výkonu a soustředění doporučuje Energise Me.
Pokračování 12 / 12
Extra trik pro štíhlý pas
Chcete rychle zhubnout hlavně v pase? Pak Gabriela doporučuje zásadně omezit alkohol. „Je totiž zdrojem cukru a kalorií a neobsahuje téměř žádné vitaminy či minerály. Jeho vyšší spotřeba je zároveň spojena s obezitou a ukládáním tuku v oblasti prsou a břicha,“ radí Gabriela Peacock. Co je tedy při dietě povoleno? „Malá sklenička šampaňského, kterou si můžete zředit sodovkou.“
Rebeka Stoklasová
15. února 2018