Polévka je neuvěřitelně univerzální pokrm
Pokud chcete svou hmotnost o pár kilogramů zredukovat, avšak nedržíte konkrétní dietu, může vám zařazení vhodných polévek do jídelníčku velmi pomoci. Každý zdravý a účinný dietní režim vyžaduje omezení příjmu kalorií, větší množství přijímaných tekutin, více pohybu i pokrmy ze zdravých surovin. A tak možná hledáte nové recepty či nápady na chutná jídla, která zaženou hlad a nebudou jednotvárná. A jelikož jsou dny stále ještě chladné, pravděpodobně vás neuspokojí studené saláty z dovezené skleníkové zeleniny, která k nám putovala přes půl Evropy. Proč tedy nenahradit studený pobledlý salát teplou a zdravou polévkou?
Rychlý tip, jak dodat polévkám i omáčkám skvělou chuť a vůni. Podívejte se na video:
Bílkoviny, sacharidy i tuky dle vaší volby
Pokud víte, že v poledne potřebujete kvůli rychlému přílivu energie více sacharidů (obilniny, těstoviny apod.) a večer naopak více bílkovin, chytře vymyšlená polévka vám to lehce umožní. V poledne si do maso-zeleninového vývaru přidáte hrst vařené pohanky či rýžové nudle, večer do téhož vývaru místo obilnin rozšleháte vajíčko a dodáte více zeleniny. Nicméně bílkoviny nejsou jen maso a vejce! Na bílkoviny bohaté jsou třeba i polévky z luštěnin. Skvělé jsou i krémové polévky; kupříkladu v kombinaci hrášek a méně tučná mozzarella, exoticky zajímavá je třeba kombinace červená čočka s kari a dýní. Množství tuku je pak zcela ve vašich rukách! Jíšku v bramboračce bez problémů nahradí kupříkladu hraška, zahuštění lze docílit zaprášením jakoukoliv celozrnnou moukou. Zelenina zastoupená v polévce dodá pro hubnutí i zdraví prospěšnou vlákninu a také vitaminy i minerály. Řádný objem zkonzumované porce ve vašem žaludku pak zajistí konzistence polévky – tedy tekutiny.
Jedna porce = až 250 ml vody!
Jeden talíř či miska polévky obsahují až 250 ml vody, což není rozhodně zanedbatelná položka v pitném režimu! Dostatek tekutin je nezbytný nejen pro redukci hmotnosti, ale třeba i pro kondici „pokožky“ a mnoha vnitřních orgánů. Navíc je „polévková“ voda obvykle plná zdraví prospěšných bioaktivních látek vyvařených z přidané zeleniny, obilnin a bylinek.
Zvládne ji i školák!
Polévky zpravidla nepatří mezi složitá jídla, některé se sice mohou vařit déle, ale není třeba je neustále opečovávat a míchat. Polévka se prostě nepřipálí. Většinu polévek zvládají i méně zkušené kuchařky. Z tohoto pohledu jsou skvělé různé krémové úpravy, kdy stačí kupříkladu brokolici, květák či špenát povařit doměkka a následně rozmixovat v kvalitním zeleninovém či maso-zeleninovém vývaru a poté jen dochutit. Rychlá krémová polévka je hotová „natotata“.
Zdravá jako řepa!
Samozřejmě že během vaření ztratí zelenina část vitaminů, zejména těch rozpustných ve vodě (např. C a B). Čím déle zeleninu vaříme, tím větší ztráty jsou. U vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K) se tyto ztráty tolik neprojevují, podobně jako u minerálů. Nikdy nevaříme zeleninu zvlášť, cenné látky bychom pak vylili spolu s vodou, v níž se vařila. Namáčíme-li však předem luštěniny, tuto vodu vždy kvůli nadýmání slíváme! Prospěšné vlákniny se vaření naštěstí nedotkne – vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů do krve, po jídle pak máme později hlad. Vláknina ze zeleniny a celozrnných zavářek je pak nesmírně prospěšná pro zdraví zažívacího traktu.
Je to lék
Mnoho polévek lze vnímat též jako podpůrný lék. Slepičí, cibulová a česneková jsou vhodné při nachlazení. Ovesná má posilující účinky v rekonvalescenci. A například krémová mrkvová může pomoci při průjmech. Pikantní vývary s pálivými papričkami zase skvěle uvolní ucpaný nos. Teplá polévka je zkrátka pohlazením pro tělo i pro duši! „Teplé jídlo sice není nutností, ale dovede organismus příjemně relaxovat,“ tvrdí přední český gastroenterolog Pavel Kohout.
Další recepty na polévky najdete zde