Hudbou na pražských ostrovech oslaví Praha příchod léta

O prvním červnovém víkendu ovládne pražské ostrovy opět festival všech hudebních žánrů United Islands of Prague 2005. Loňský nultý ročník se stal největším tuzemským open-air festivalem. Akce se konala o víkendu, kdy došlo k rozšíření Evropské unie o deset nově vstupujících států a byla hodnocena širokou veřejností jako nejlepší z těch, které doprovázely rozšiřování EU.

Festival United Islands of Prague – nová pražská tradice

Ve svém rozsahu byla ve festivalové historii hlavního města absolutně ojedinělá a přinesla pořadatelům i několik nečekaných problémů. „Rozhodli jsme se zúročit všechny cenné zkušenosti, které nám složitá organizace rozsáhlé akce vloni dala a jsme přesvědčeni, že festival bude v příštích letech jednou z nejprestižnějších akcí u nás“ tvrdí David Gaydečka, jeden z loňských i letošních spoluorganizátorů.

NOVÁ TRADICE Pořadatelé akce navazují na hlavní myšlenky loňského ročníku a rozhodli se založit festivalu tradici. "Praze doposud chyběl multižánrový festival, který by stavěl na většině současných směrů moderní, živé, nebo chcete-li populární hudby. United Islands se mohou stát díky spojení různých současných hudebních trendů hodnotnou protiváhou významným přehlídkám vážné hudby, které se v Praze konají již roky" komentuje vysoké cíle nový spoluorganizátor projektu Jakub Mejdřický. Pořadatelé věří, že se pro festival podaří v Praze najít stálé místo a hlavní město jím každým rokem oslaví příchod letních měsíců.

TERMÍN A MÍSTO SPOJENÝCH OSTROVŮ Letos vybrali pořadatelé pro konání první červnový víkend v termínu 3. - 5. června 2005. Hlavní myšlenka festivalu stojí na spojování. Festival spojuje nejen ostrovy, ale také i hudební žánry. O jednom víkendu si tak přijdou na své jak příznivci hudby rockové, folkové nebo folklorní, tak i hudby jazzové a bluesové. Prostor dává akce i stylům, které si aktuálně získávají velkou pozornost (ska, hip-hop nebo fúze taneční a rockové hudby). "Nestavíme festival jen na dávno proslavených hvězdách či legendárních muzikantech. Chceme dát prostor umění, které je aktuální, které se nyní utváří“ uvádí ke struktuře programu spoluorganizátor Ivan Prokop. „Sílu festivalu vidíme v širokém spektru, které díky určité autonomii každého z ostrovů zachová jednotlivým spřízněným směrům svůj ohraničený prostor" doplňuje ho Lubomír Schmidtmajer, který se s Gaydečkou stará o základní principy programu akce. Hlavní scény budou umístěny na Žofíně, který hostí jazz a vše, co s jazzem souvisí, na Střeleckém ostrově, který bude duchem folkový až folklorní a na Císařské louce, která bude rocková a taneční. Na organizaci programu festivalu se podílejí osobnosti české hudební scény. Zatím jsou jimi dramaturgové jazzového ostrova Ondřej Konrád, ethno-folkového ostrova Jiří Moravčík a rockově-tanečně laděného ostrova Markéta Brchelová.

27. 4. SLAVNOSTNÍ VEČER United Islands

  1. SCHALL SICK BRASS BAND + TRABAND

Přesný program letošního festivalu bude zveřejněn na druhé tiskové konferenci v rámci slavnostního česko-německého večera, který se koná 27.4. v pražském Lucerna Music Baru. Večer bude věnován moderní dechovce, která je podstatnou součástí hudební historie zemí českých i německých. Představí se kapela Schall Sick Brass Band z Německa. Ta patří k současné světově uznávané špičce stylu world music. ČR bude reprezentovat Traband, který si získává popularitu i za hranicemi České republiky. Lístky na koncert budou od 6.4. k dostání v distribučních sítích Ticketpro i Ticketstream.

POŘADATEL Pro organizaci festivalu United Islands založili pořadatelé nový subjekt Ostrovy s.r.o. Do subjektu se zapojil i producent Jakub Mejdřický. "Produkce festivalu je pro mne výzvou a věřím, že přispěji nejen svými zkušenostmi z oblasti filmu, hudby či jiných kulturně-společenských akcí.“ Na organizaci se podílí stejně jako vloni David Gaydečka, dramaturg několika dalších festivalů - např. Blues v lese. "Máme za sebou pět ročníků řevnického festivalu, který si získal tradici, ale nepodařilo se nám letos najít sponzory, a tak tradici přerušujeme. Doufám, že United Islands bude pro všechny příznivce Blues v lese ideální náhradou. Hodláme v programu udělat programový blok, který jsme pracovně nazvali reminiscence na Blues v lese" říká dramaturg David Gaydečka.

ZÁVĚR Festival United Islands of Prague je věnován nejen hudebním fanouškům, ale je alternativou pro víkendový program pro širší veřejnost, zejména rodiče, kteří mají možnost spojit skvělý kulturní zážitek s procházkou po ostrovech i se svými dětmi. Festival tak vynahradí mnoha lidem to, co si v pozdních hodinách musejí v průběhu roku odpustit, ať už z rodinných nebo pracovních důvodů. I z tohoto důvodu plánují pořadatelé nízké vstupné. Lístky budou v distribuci v běžných předprodejích od poloviny dubna. Praha se může těšit, že začátkem června ožije její střed hudbou ze všech koutů Evropy.

PARTNEŘI, MEDIÁLNÍ PODPORA, ZÁŠTITY

Partneři, kteří se letos rozhodli festival podpořit: Magistrát hl.m. Prahy Pražská Energetická a.s. Phillip Morris a.s. Pražské Pivovary a.s.

Festival získal podporu také u dvou fondů: Mezinárodní Visegrádský fond Nadační fond Naděje 3. tisíciletí

Visegradský grant umožní festivalu přesáhnout základní záměr, kvalitního, zábavného programu věnovaného pražským nebo i tedy tuzemským posluchačům. V rámci festivalu se tak uskuteční workshop profesionalů aktivních v hudebním průmyslu. Do Prahy přijedou pořadatelé, manažeři a další aktivní lidé, kteří budou společně diskutovat dvě hlavní témata - možnost spolupráce a společné problémy při pořádání koncertů živé hudby. Zároveň budou moci vyslechnout naživo některé talentované začínající skupiny a pořadatelé ostrovů doufají, že je pozvou i na své akce v zemích visegrádské čtyřky.

Záštitu nad festivalem letos přebírají: MUDr. Pavel Bém, pražský primátor Jan Zahradil, europoslanec Ján Fígeľ, evropský komisař pro kulturu

S problémy z loňska pomohlo mnoho lidí. Tímto bychom rádi poděkovali: Zdeňkovi Novákovi Michalu Horáčkovi Františku Stachovi Janu Maivaldovi

zdroj: Ostrovy s.r.o.

Doporučujeme

Články odjinud