Hůlka s Havlem zachraňují kostel

Hůlka s Havlem zachraňují kostel

O kostele Sv. Anny v centru Prahy se donedávna mnoho nemluvilo. V posledních měsících se tato gotická památka stává stále častěji centrem společenských událostí. Kostel se stal objektem zájmu prezidentského páru a jejich nadace Vize 97.

Hůlka s Havlem zachraňují kostel

O kostele Sv. Anny v centru Prahy se donedávna mnoho nemluvilo. V posledních měsících se tato gotická památka stává stále častěji centrem společenských událostí. Kostel se stal objektem zájmu prezidentského páru a jejich nadace Vize 97. Právě ve prospěch této charitativní organizace se konal ve čtvrtek 12. dubna recitál Daniela Hůlky, výtěžek koncertu bude použit na obnovu kostela.

Na koncertu, kterého se zúčastnil Václav Havel s chotí, zazněly úvodem Biblické písně Antonína Dvořáka, tesklivá balada z dílny Erica Claptona i klasický repertoár z předchozích Danielových alb včetně Ráje, který ho proslavil jako sólového zpěváka.

Nápad podpořit nadaci Vize 97 se zrodil v hlavě Janise Sidovskéh o, který spolu s Ondřejem Málkem celý koncert produkovali. Proč právě kostel? Daniel Hůlka nikterak netají svůj kladný vztah k víře, což dokazuje i jeho červencová cesta do Tibetu, země buddhistických chrámů a kostelů.

Kostel sv. Anny je součástí zrušeného kláštera dominikánek. Původně stála na jeho místě rotunda z 1.poloviny 12.století. Od 30.let zde sídlil řád templářů a za jejich držení kostel výrazně změnil podobu. V roce 1312 koupili dvůr s kostelem johanité, ale rok na to ho prodali dominikánkám. V druhé půli 14.století byl starý kostel sv. Vavřince zbořen a na jeho místě postaven velký gotický chrám sv. Anny. Za císaře Josefa II (1782) byl klášter zrušen a odsvěcen a 1795 prodán pražskému tiskaři Janu Ferdinandu Schonfeldovi. Postupem času se z kostela stalo se skladištěm, což se neblaze podepsalo na jeho stavu. Restaurátoři nyní postupně odkrývají vzácné malby a renovují vnitřní prostory.

Nadace Vize 97 se vedle vzdělávacích programů a činnosti na poli zdravotnictví věnuje kulturní oblasti, do které spadají i projekty jako je obnova gotického kostela v centru Prahy. Předpokládané náklady všech prací dosáhnou výše přibližně 100 miliónů korun. Nadace Dagmar a Václava Havlových si vytyčila jako jeden ze svých hlavních projektů rekonstrukci Kostela sv. Anny na Anenském náměstí v Praze 1, který má velikou historickou hodnotu zejména pro svůj jedinečný dřevěný krov. Nadace VIZE 97 přichází s iniciativou oživení tohoto atraktivního místa. Kostel by se měl po střídmé a citlivé rekonstrukci stát místem duchovních setkávání nejrůznější povahy i veřejně přístupnou památkou.

WWW odkazy:
Nadace Vize 97 - www.vize.cz
Oficiální stránky Daniela Hůlky - www.danielhulka.cz
Janis Sidovský - Celebrity Service - www.celebrityservice.cz
Ondřej Málek - DNA Plus - www.dnaplus.cz/

Text a foto: simona.cz

Doporučujeme

Články odjinud