Broskvové smoothie s mandlovým mlékem
4 porce příprava: 10 minut
4 banány, 4 větší broskve, 500 ml mandlového mléka, 2 lžíce javorového sirupu
Banány oloupejte, broskve omyjte a vypeckujte. Všechno ovoce dejte do mixéru, zalijte mandlovým mlékem (použít můžete samozřejmě i mléko kravské nebo třeba kokosové) a rozmixujte dohladka. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem. Přelijte do termosek a dobře uzavřete. Děti tak budou mít i ve škole krásně vychlazený nápoj.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 5
Zapečený sendvič s červeným zelím a sýrem
4 porce příprava: 25 minut
1 červeného zelí, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce balzamikového octa, 1 lžička medu, sůl a pepř, 8 plátků chleba (skvělý je třeba ořechový), 100 g nastrouhaného vyzrálého sýra, 2 lžíce másla
Zelí nakrájené na nudličky orestujte v pánvi na troše oleje skoro doměkka. Přidejte balzamiko a restujte ještě asi 5 minut. Nakonec zakápněte medem a dochuťte solí a pepřem. Čtyři plátky chleba poklaďte vrstvou sýra, zelí a znovu sýra. Přiklopte a na kousku másla na pánvi opečte dokřupava. Když je sýr uvnitř roztavený, nechte odstát na papírové utěrce a zabalte do papírového sáčku.
Pokračování 3 / 5
Špagetové placky s bylinkami
4 porce příprava: 30 minut
250 g špaget, 2 vejce, 120 g čedaru, špetka soli, hrst čerstvé petrželky a libečku, olivový olej na smažení
Špagety nalámejte na poloviny a uvařte podle návodu na obalu. Sceďte. V míse prošlehejte vajíčka, přimíchejte nastrouhaný sýr, sůl (pozor na slanost sýra!) a jemně nasekané bylinky. Vmíchejte špagety. V lívanečníku rozehřejte olivový olej a smažte malé placky. Ty nechte okapat na papírové utěrce. Zabalte. Náš TIP: Místo čerstvě uvařených špaget můžete použít i ty zbylé od večeře a zabijete tak dvě mouchy jednou ranou.
Pokračování 4 / 5
Čokoládovo-mentolový „cupcake“
4 porce příprava: 15 minut
250 g cream cheese, 1 velký řecký jogurt, 4 lžíce třtinového cukru, pár lístků čerstvé máty, 4 čokoládové muffiny
Ve větší míse smíchejte cream cheese a jogurt, dochuťte cukrem a metličkou prošlehejte dohladka. Pak vmíchejte podrcenou mátu. Muffiny roztrhněte na poloviny. Jednu položte na dno sklenice, naneste vrstvu mátového krému, položte druhou polovinu muffinu a zbytek krému.Sklenky pořádně utáhněte a pro jistotu ještě zabalte do sáčku. Náš TIP: Nemají vaše děti v lásce mátu? Využijte ovoce z mrazáku nebo prostě podle sezony. Proložit dobrotu plátky jablek nebo hrušek určitě také nebude marné!
Pokračování 5 / 5
Ovocná quesadilla s burákovým máslem
4 porce příprava: 15 minut
4 tortilly, 4 lžíce burákového másla, 4 banány, 10 velkých jahod, hrst malin, ostružin nebo jiného sezonního ovoce, 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
Tortilly opečte na kousku másla dozlatova. Ovoce očistěte a nakrájejte na plátky. Lehce zchladlé tortilly potřete burákovým máslem.Dvě z nich poklaďte ovocem a přiklopte druhými dvěma. Nakrájejte na čtvrtiny, uložte do svačinových boxů a pokapejte medem nebo javorovým sirupem. Náš TIP: Místo burákového másla můžete plnit čokoládou, tvarohem, džemem nebo mascarpone.
Přehled prázdnin ve školním roce 2019 - 2020 najdete ZDE