Chystáte se na výlet? Pak si nezapomeňte zabalit vydatnou svačinku! Na kole, v autě, na skútru u vody i na louce uprostřed lesa vám přijde vhod! Oběd už pak nemusíte řešit.
Banánové toasty
4 porce příprava: 20 minut
4 vejce, 250 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový cukr, 1 lžička mleté skořice, kůra z jednoho citronu, sůl, 8 plátků bílého francouzského chleba, 100 g másla, 4 banány, moučkový cukr
V misce vyšlehejte vejce s mlékem, vanilkovým cukrem, skořicí, citronovou kůrou a špetkou soli. Ve směsi postupně namáčejte plátky chleba tak, aby nasály tekutinu z obou stran. Poté hned smažte na másle z obou stran dozlatova. Oloupaný podélně rozkrojený banán vložte mezi plátky chleba a přimáčkněte. Toasty rozkrojte a podávejte posypané moučkovým cukrem.
Zapečené tortilly s brokolicí a čedarem
4 porce příprava: 25 minut
8 tortill, 1 lžíce olivového oleje, 200 g čerstvého nebo sterilovaného hrášku, 200 g čerstvé nebo sterilované kukuřice, 1 celá brokolice, sůl a pepř, 200 g čedaru AVOKÁDOVÝ DIP: 100 ml bílého jogurtu, 100 ml majonézy, 1 avokádo, 1 chilli paprička, sůl a pepř, 1 limetka, olivový olej
Tortilly potřete zlehka olivovým olejem, zasypte hráškem, kukuřicí a kousky blanšírované brokolice. Osolte, opepřete a posypte nastrouhaným čedarem. Podle chuti můžete přidat chilli papričky. Tortilly přiklopte a dejte zapéct do předehřáté trouby na 200 °C dozlatova, asi 5 minut. Podávejte s dipem: v misce smíchejte bílý jogurt a majonézu, přidejte nadrobno nakrájené oloupané avokádo a nasekanou chilli papričku. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky. Zakápněte olivovým olejem a promíchejte.
Panini s pestem a parmskou šunkou
4 porce příprava: 20 minut
4 bagety, 200 g parmské šunky, 4 červené papriky RUKOLOVÉ PESTO: 100 g rukoly, 100 ml extra panenského olivového oleje, 50 g pecorina, 1 stroužek česneku, 20 g slunečnicových semínek, sůl a pepř
Připravte si pesto: omytou a osušenou rukolu rozmixujte s olivovým olejem, nastrouhaným pecorinem, nasekaným česnekem a nasucho orestovanými slunečnicovými semínky. Dochuťte solí a pepřem. Bagety rozkrojte, potřete pestem, přidejte na menší kousky nakrájené papriky a plátky parmské šunky, zapečte v kontaktním grilu dozlatova, asi 4 minuty.
Burger z lososa s avokádovorajčatovým dipem
4 porce příprava: 25 minut
600g filet z lososa, sůl a pepř, hladká mouka na obalení, olivový olej na smažení, 4 bagely (nebo hamburgerové housky), 2 baby saláty, 2 rajčata AVOKÁDOVO-RAJČATOVÝ DIP: 150 ml majonézy, 150 ml bílého jogurtu, 1 avokádo, 100 g cherry rajčátek, 1 chilli paprička, 1 hrsti čerstvého koriandru, 1 hrsti plocholisté petržele, 1 citron, sůl a pepř, 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Filet z lososa rozdělte na čtyři porce, osolte,opepřete a zlehka obalte v hladké mouce. Filety opečte na olivovém oleji ze všech stran dozlatova. Připravte si dip: v misce smíchejte majonézu s jogurtem, oloupaným a na kousky nakrájeným avokádem a cherry rajčátky. Vše smíchejte, přidejte nasekané chilli papričky, bylinky, šťávu a kůru z citronu. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem. Rozkrojte bagely, rozprostřete na ně dip, baby salát a na plátky nakrájená rajčata. Přidejte orestovaného lososa, další vrstvu dipu a přiklopte.
Bagety s rajčatovosardelovou pastou
4 porce příprava: 15 minut
200 g sušených rajčat v oleji, 6 naložených sardelových filetů, bazalka a oregano, sůl a pepř, 4 bagety, 200 g parmské šunky, 2 baby saláty
Nadrobno nakrájená rajčata smíchejte s filety sardelek rozmačkanými vidličkou, přidejte bylinky a dochuťte. Rozkrojené bagety potřete pastou, přidejte parmskou šunku a baby salát.