I na malé zahradě si užijete hodně zábavy. Istockphoto.com

I na malé zahradě si užijete hodně zábavy. | Istockphoto.com

Když není místo na zemi, vyžeňte rostliny do výšky. Istockphoto.com

Když není místo na zemi, vyžeňte rostliny do výšky. | Istockphoto.com

Využijte kaskádovité truhlíky. Istockphoto.com

Využijte kaskádovité truhlíky. | Istockphoto.com

Dopřejte rostlinám dostatek místa. Istockphoto.com

Dopřejte rostlinám dostatek místa. | Istockphoto.com

Ale zároveň můžete v jednom záhoně pěstovat několik druhů zeleniny. Istockphoto.com

Ale zároveň můžete v jednom záhoně pěstovat několik druhů zeleniny. | Istockphoto.com

V malé zahradě využijete například i takový vertikální záhon, TCHIBO, 3290,- Kč archiv firem

V malé zahradě využijete například i takový vertikální záhon, TCHIBO, 3290,- Kč | archiv firem

Vertikálních květináčů je hodně druhů. DARKY.CZ, 349,- Kč archiv firem

Vertikálních květináčů je hodně druhů. DARKY.CZ, 349,- Kč | archiv firem

Takový truhlík má v sobě i zavlažovací systém, MALL.CZ, 1290,- Kč archiv firem

Takový truhlík má v sobě i zavlažovací systém, MALL.CZ, 1290,- Kč | archiv firem

Žebřík na rostliny, TCHIBO, 2490,- Kč   archiv firem

Žebřík na rostliny, TCHIBO, 2490,- Kč
  | archiv firem

Když není místo na zemi, vyžeňte rostliny do výšky. Istockphoto.com
Využijte kaskádovité truhlíky. Istockphoto.com
Dopřejte rostlinám dostatek místa. Istockphoto.com
Ale zároveň můžete v jednom záhoně pěstovat několik druhů zeleniny. Istockphoto.com
9
Fotogalerie

I na malé zahradě, terase či v předzahrádce můžete pěstovat ovoce a zeleninu. Jak na to?

Předzahrádka nebo malý pozemek za domem, dokonce i terasa mohou vaši kuchyni zásobovat ovocem a zeleninou po celou sezónu. Stačí dobře plánovat. Jaké druhy vybrat a jak zahrádku založit?

To, že máte malou zahradu, neznamená, že ji nemůžete využít k pěstování zeleniny a ovoce. A sklizeň může být skutečně bohatá, když zvolíte vhodné druhy rostlin a způsoby pěstování.

Vertikální pěstování

Jednou z technik, jak zvýšit množství výpěstků na metr čtvereční, je vertikální pěstování. Toho lze dosáhnout použitím vhodných konstrukcí nebo podporou mnoha rostlin, které by se za normálních okolností rozpínaly po zemi. Vertikální zahradníci mohou využít různé závěsné truhlíky stejně jako kaskádové nádoby na pěstování. Ty se často prodávají jako truhlíky na terasy, ale užitečné jsou v jakémkoliv typu zahrady, protože šetří prostor.

Baby či patio odrůdy

Další možností, jak rostliny vyhnat do výšky, jsou různé podpůrné systémy – klece, mříže, tyčky opřené o sebe. Můžete je zakoupit, ale stejně tak je zvládnete vyrobit v domácích podmínkách. Využijete je pro pěstování mnoha rostlin, do nichž byste to na první pohled neřekli. Výborně se tak daří například okurkám, dýním, rajčatům, fazolím…

Zvažte také to, že máte-li malou zahrádku nebo sázíte-li rostlinu do vertikálního truhlíku, pak nechcete, aby se rostlina vytáhla příliš do výšky. Vysaďte tedy menší typy rostlin, jako jsou "trpasličí“, "baby" nebo "patio“ odrůdy.

Stáleplodící druhy rostlin

Už dávno jsou pryč doby, kdy ovoce a zelenina měly jedno období sklizně. Na trhu dnes můžete sehnat jejich stáleplodící varianty, což znamená, že na jedné rostlině jsou plody v několika stupních zralosti – od květů až po zralé. Jde především o jahody a maliny, zcela běžné je to u rajčat, cherry rajčat, fazolí, cuket a podobně.

Využijte větší část roku

Další možností, jak zvýšit výnosy, je prodloužit dobu, kdy pěstujete. To znamená začít brzy na jaře a skončit až s prvními mrazíky. Na jaře tak vysazujeme rostliny, kterým nevadí ranní mrazíky a které nemusíme předpěstovávat. Takže zatímco běžní zahradníci začínají sklízet první plody obvykle v polovině června, vy můžete být i o dva měsíce rychlejší. Do záhonu v těchto měsících patří zejména kořenová zelenina a špenát.

Pokud plánujete výsev této zeleniny, je lepší si záhony připravit již na podzim – hlínu je třeba dobře zrýt a prokypřit. Jarní výsev se provádí zhruba v polovině března, samozřejmě záleží na počasí. V tomto období vyséváme mrkev, petržel, červenou řepu. Ke kořenové zelenině jde na jeden záhon připojit také ředkvička, špenát, salát, kopr…

Co sázet na podzim

I na podzim můžete sázet, například ředkvičky, brokolici, růžičkovou kapustu, řepu, zelí, švýcarský mangold a kapustu. Tyhle druhy totiž stihnete sklidit, ještě než napadne první sníh. V říjnu též můžete založit na sklizeň do příštího roku – semena již nevyklíčí – ale přes zimu nabobtnají a připraví se na vyklíčení ihned na jaře. Semínka zeleniny, která dobře přezimují v půdě: mrkev, petržel, špenát a černý kořen.

Přemýšlejte strategicky

Než začnete vysazovat rostliny do zahrady, je třeba vše promyslet. Vysoké rostliny, jako jsou kukuřice a rajčata, je třeba zasadit tak, aby nestínily dalším druhům. Všem rostlinám pak je třeba dopřát dostatek prostoru, aby mohly růst do své plné velikosti. Zvýšíte tak výnos, navíc cirkulace vzduchu zabraňuje mnoha chorobám.

Doporučujeme

Články odjinud